dinsdag 27 februari 2024

MxGP Faenza II en III (Italië)

Titelstrijd open

Met het wegvallen van de gedoodverfde titelkandidaat Jeffrey Herlings is de strijd om de wereldtitel in de MXGP een stuk spannender geworden. Tony Cairoli en Tim Gajser bezetten nu de hoogste plaatsen, maar er zijn nog meer kapers op de kust.

Door een val in de training van de tweede GP van Faenza mist Herlings vermoedelijk minimaal vijf GP’s (de twee van Faenza en de drie van Mantova) en kan hij de wereldtitel zo goed als zeker wel uit zijn hoofd zetten. Herlings’ werkgever KTM hoeft echter nog niet te wanhopen, want negenvoudig wereldkampioen Tony Cairoli raakt steeds beter op dreef. Na een stroef begin van de competitie is de Italiaan in de laatste vijf GP’s in elke manche bij de eerste vier over de finish gekomen en voert hij na acht GP’s de ranglijst aan. In de derde wedstrijd in Faenza kwam Cairoli in beide manches als tweede over de finish en dat leverde hem de GP-overwinning op, zijn 91e. Het was zijn 169e podiumplaats. Zal Cairoli erin slagen de records van Stefan Everts (tien wereldtitels en 101 GP-overwinningen) te evenaren? Qua wereldtitels misschien, qua GP-winst waarschijnlijk dit jaar nog niet, want er staan nog tien GP’s op de kalender.

De drie GP’s van Faenza leverden voor KTM een mooie reeks op, want na de winst van Herlings op zondag zegevierde Jorge Prado op woensdag en Cairoli op zondag. Het was voor de MX2-wereldkampioen zijn eerste GP-zege in de MXGP-klasse. Ook Prado won door in beide manches tweede te worden.

Jorge Prado won zowel een MXGP als een manche.

De vier manches van Faenza II en III leverden in de tweede race winst op voor Tim Gajser, die in beide wedstrijden in de eerste manche niet verder kwam dan twee vijfde plaatsen. De openingsmanches werden gewonnen door Jeremy Seewer (woensdag) en Jorge Prado (zondag). Voor zowel de Zwitser als de Spanjaard was het de eerste keer dat ze in de MXGP een manche wisten te winnen.

Glenn Coldenhoff kwam in geen van de vier manches in de buurt van de podiumplaatsen, maar scoorde toch wel behoorlijk wat punten door tweemaal vijfde, een keer zesde en een keer achtste te worden. Hij deelt in de WK-stand de zesde plaats met Arminas Jasikonis. De Litouwer was tot aan Faenza uitstekend op dreef, maar behaalde op het harde Italiaanse circuit in drie wedstrijden slechts 70 punten, waardoor hij drie plaatsen zakte op de ranglijst.

De eerste zeven van het WK-klassement worden na acht van de achttien GP’s door slechts 55 punten van elkaar gescheiden. Dat het zal uitdraaien op een tweestrijd tussen Cairoli en de zeven punten achter hem staande Gajser lijkt allerminst zeker gelet op het sterke optreden van zowel Seewer als Prado. Calvin Vlaanderen werd tweemaal twaalfde en eenmaal veertiende. Brian Bogers bleef steken op de klasseringen vijftien en dertien.

Jeremy Seewer won z’n eerste manche in de MXGP.

In de MX2 is wel sprake van een tweestrijd, want Tom Vialle en Jago Geerts maken daar de dienst uit. Maxime Renaux, die de eerste GP van Faenza won, kijkt al tegen een achterstand van 95 punten aan. Vialle was op woensdag en zondag uitstekend op dreef met drie overwinningen en een tweede plaats. Geerts stelde daar een eerste, een tweede, een derde en negende plaats (na een zware val, terwijl hij op de tweede plaats lag) tegenover. Roan van de Moosdijk scoorde op woensdag slechts eenmaal een dertiende plaats, maar kwam tijdens Faenza III sterk terug met een zesde en een vierde plaats, en handhaafde zich op de vijfde plaats in de WK-stand. Bas Vaessen liet in verband met een in Letland opgelopen rugblessure de drie GP’s van Faenza aan zich voorbijgaan.

WK-Standen

MxGP (Na 16 manches)

PositieCoureur, merkPunten
1Tony Cairoli (I), KTM285
2Tim Gajser (SLO), Honda278
3Jeffrey Herlings, KTM263
7Glenn Coldenhoff, GasGas233
14Calvin Vlaanderen, Yamaha80
18Brian Bogers, KTM65

MX2 (Na 16 manches)

PositieCoureur, merkPunten
1Tom Vialle (F), KTM354
2Jago Geerts (B), Yamaha333
3Maxime Renaux (F), Yamaha259
5Roan vd Moosdijk, Kawasaki210
25Bas Vaessen, KTM35

Quotes

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen