maandag 24 juni 2024

MXGP Matterley Basin: Herlings houdt woord

‘Het doel is om in iedere wedstrijd op het podium te staan. Ik weet dat wanneer je in iedere wedstrijd op het podium staat, je uiteindelijk dicht bij de wereldtitel gaat komen.’ Jeffry Herlings liet het vooraf dit seizoen al weten en bevestigde dit nogmaals na Matterley Basin, waar hij z’n tweede podium van 2021 pakte.

‘P2 tijdens de eerste MXGP van het seizoen in Rusland. Tweede, het maakt mij de eerste verliezer, maar voor nu ben ik blij met de resultaten. Vanaf hier bouwen we verder.’ Na de eerste MXGP van 2021 gaf Jeffrey Herlings via zijn sociale media gratis een fantastische masterclass ‘Zo denken echte topsporters’. Dat verder bouwen deed Herlings in aanloop naar Matterley Basin succesvol tijdens het ONK in Arnhem, waar hij weer eens veel te goed voor iedereen was. In de MXGP heeft hij echter te maken met onder anderen Tim Gajser, die zo graag rijdt op Matterley Basin dat dit circuit zijn inspiratie was bij de aanleg van zijn eigen Tiga243land-circuit in thuisland Slovenië. En met Tony Cairoli, die de eerste manche won voor Jorge Prado, Herlings, Gajser en Glenn Coldenhoff. Vooral van Coldenhoff een knappe prestatie, want hij kende een ingewikkeld Yamaha-debuut op Orlyonok en vloog – in de vorm van een pijnlijke knie – ook nog met een vervelende souvenir naar huis. Helemaal fit was hij daardoor zeker nog niet en toch was hij lang met Herlings in duel.

Duizelig

De tweede manche begon met zoveel inhaalacties dat je er duizelig van werd. En regenval maakte het zo mogelijk nog uitdagender. Uiteindelijk won Gajser, al wilde Romain Febvre daar tot aan het einde niets van weten. De duels waren op een gegeven moment zelfs zo fel, dat Cairoli in de tweede manche het tempo iets moest laten zakken omdat hij te moe werd. Niet echt een ramp, want ook de derde plek was genoeg voor de Grand Prix-zege. En Herlings? Die bleef rustig, werd vierde en pakte zo alweer een podiumplek met de derde positie in het dagklassement. ‘Ik heb de snelheid nog niet helemaal. Wel over één ronde, maar nog niet voor een volledige manche. Ik lig niet ver achter en we proberen iedere week iets beter te worden’, klonk het na afloop redelijk tevreden.

Coldenhoff sloot de Engelse GP af met een negende plek na een val en werd achtste totaal. Nadat Brian Bogers Rusland moest overslaan vanwege een blessure, maakte hij op Matterley Basin gelukkig wél zijn debuut voor Standing Construct GASGAS Factory Racing. Dat deed hij met een dertiende en een zeventiende plek. Calvin Vlaanderen, de vierde Nederlander in de MXGP, werd zeventiende in de eerste manche na een val bij de start en elfde een paar uur later.

Pakjesavond

In de MX2 zorgde wereldkampioen Tom Vialle in een week twee keer voor opschudding. Eerst door tijdens een training een handblessure op te lopen en vervolgens in Engeland niet te kunnen rijden vanwege diezelfde handblessure. Het zorgde voor een open strijd om de zege, die ging naar Maxime Renaux. Roan van de Moosdijk kende een prima kwalificatie (4e), alleen in de eerste manche liep het voor hem ietsje lastiger (8e). Na een sterke start werd hij in de tweede heat vierde en dat betekende alsnog vijfde in het dagklassement. Kay de Wolf kwam in de eerste manche snel ten val, maar wist toch nog WK-punten te pakken met een vijftiende plek. Later op de middag werd hij opnieuw vijftiende. De Vlaming Jago Geerts kende een slecht weekeinde met enkel 14 punten in de eerste manche.

Dit weekeinde is het alweer tijd voor Maggiora, want rust krijgen de crossers in het wereldkampioenschap pas weer na pakjesavond… Geen grap!

MXGP-tussenstand (na 4 manches):

1. Gajser, Honda, 93;
2. Herlings, KTM, 78;
3. Febvre, Kawasaki, 73;
10. Coldenhoff, Yamaha, 42;
13 . Vlaanderen, Yamaha, 29;
21. Bogers, GASGAS, 12.

MX2-tussenstand (na 4 manches):

1. Fernandez, Honda, 79;
2. Renaux, Yamaha, 74;
3. Boisrame, Kawasaki, 74;
4. Van De Moosdijk, Kawasaki, 67;
16. De Wolf, Husqvarna, 23.

Quotes

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment spelen motoren een grote rol in zijn leven en die rol is als hoofdredacteur alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen