vrijdag 8 december 2023

MXGP nieuws: blik op 2024

Met het seizoen 2023 achter de rug valt er al veel te melden over het nieuwe seizoen, dat wat de GP’s betreft al over vier maanden begint.

Nancy van de Ven stopt

Tijdens de Franse GP kwam Nancy van de Ven zwaar ten val. De daarbij opgelopen beenblessure was zodanig ernstig dat zij dit jaar niet meer in actie kon komen. Zelfs nu, een half jaar later, is ze nog niet geheel hersteld en moet ze nog enkele keren worden geopereerd. Dat houdt in dat ze in 2024 zeker geen volledig seizoen zal kunnen rijden. Dat heeft Nancy doen besluiten te stoppen met de professionele cross. In haar lange en succesvolle carrière werd ze vijf keer tweede in het wereldkampioenschap en in 2022 kon ze de droom die zij met haar familie heeft nagestreefd realiseren: ze werd wereldkampioen!

Triumph en Ducati in de cross

Triumph, dat nu in de wegrace de blokken voor de Moto2 levert, gaat komend jaar meedoen in de MX2 met het Monster Energy Triumph Racing Team. Een jaar later zal ook worden gestart in de MXGP en daarna volgt ook nog de enduro. Technische gegevens hebben de Britten nog niet bekendgemaakt, evenmin als de naam van de rijders, want ‘die staan nu nog onder contract bij een ander merk’. Bij de ontwikkeling is samengewerkt met de Amerikaan Ricky Carmichael, het testwerk is verricht door Clément Desalle, drievoudig vice-wereldkampioen in de MXGP.

WorldSBK Jerez 2023: goud voor Alvaro Bautista

De toekomst zou liggen bij elektrische motoren. Waarom dan toch geïnvesteerd in benzinemotoren? Chief Product Officer Steve Sargent van Triumph: ‘Elektrische motoren zitten nog in de ontwikkelingsfase, de technologie is nog niet klaar, ze zijn nog niet zover dat ze de rol van benzinemotoren kunnen overnemen.’ Is er een doel gesteld? Sargent: ‘We denken zeker dat we komend jaar enkele keren op het podium kunnen komen. Misschien kunnen we tegen het eind van het seizoen wel een keer winnen.’

Kort na Triumph kwam Ducati met de mededeling dat de Italianen zich ook met de cross gaan bezighouden. Ducati begint niet op het hoogste niveau, maar richt zich eerst op Italiaanse wedstrijden met Alessandro Lupino. Hij heeft jarenlang GP’s gereden en is achtvoudig Italiaans kampioen. Lupino is ook testrijder. Dat testen gaat hij doen samen met negenvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli, die zijn contract met KTM heeft beëindigd. Ducati gaat niet zelf een team inzetten, maar laat dat over aan Maddii Racing, dat dit jaar met Fantic (onder anderen Lynn en Cas Valk) actief was. Zoals gebruikelijk bij Ducati krijgt ook het crossblok een desmodromische klepbediening.

Met deze motor komt Triumph volgend jaar uit in de MX2.

Alles anders bij Yamaha

Het aflopende contract met teambaas Louis Vosters is door Yamaha niet verlengd. Het MXGP-team opereert vanaf het nieuwe seizoen vanuit Genk en wordt geleid door Hans Corvers, die zelf GP-rijder was in de tijd van Dave Strijbos en John van den Berk. Tot nu toe leidde Corvers de Yamaha-inzet in de MX2. Hij deed dat met succes, getuige 35 GP-overwinningen en de wereldtitel van Renaux in 2021. Van de huidige rijders blijft komend jaar alleen Renaux actief voor het fabrieksteam van Yamaha. Vanwege zijn leeftijd is Jago Geerts verplicht de MX2 te verlaten en hij gaat naar de MXGP. Derde rijder is Calvin Vlaanderen, de beste niet-fabrieksrijder van dit jaar, voor wie Yamaha niet onbekend is als rijder van het door Yamaha gesteunde Gebben-Van Venrooy-team.

De Yamaha-inzet in de MX2 wordt verzorgd door Hutten Metaal, tot nu toe succesvol actief in de EMX met Europese titels voor Thibault Benistant (2020), Rick Elzinga (2022) en Andrea Bonacorsi (2023). Benistant en Elzinga schoven na hun titels door naar het fabrieksteam van Yamaha in de MX2. Beiden blijven komend jaar voor Yamaha actief in de MX2 en krijgen Bonacorsi als teamgenoot.

Kalender MXGP 2024

Nog niet alle MXGP-data van komend jaar zijn ingevuld. De Nederlandse GP is wederom in Arnhem, waar de dames ook weer in actie komen. De Motocross of Nations wordt in het weekend van 5 en 6 oktober verreden in het Britse Matterley Basin.

Date Location Note
10 maart Villa La Angostura (RA)
24 maart n.n.b.
7 april Riola Sardo/Sardinië (I) *
14 april Pietramurata (I)
5 mei Agueda (PT)
12 mei Arroyomolinos (E) *
19 mei St. Jean d’Angély (F)
2 juni Teutschenthal (D) *
9 juni Kegums (LV)
16 juni n.n.b.
30 juni Sumbawa (INA)
7 juli Lombok (INA)
21 juli Loket (CZ)
28 juli Lommel (B)
11 augustus Uddevalla (S)
18 augustus Arnhem *
25 augustus Frauenfeld (CH)
8 september Afyonkarahisar (TR) *
15 september n.n.b.
29 september ? (I)

* met WMX

De Nederlandse MXGP is wederom in Arnhem.

Vosters naar Fantic

Nadat Yamaha hem voor zijn verdere diensten bedankte, moest Louis Vosters van Wilvo Racing op zoek naar een ander merk. Dat heeft de teambaas uit Bergeijk gevonden in de vorm van Fantic.

Glenn Coldenhoff blijft bij hem rijden. De tweede rijder wordt Roan van de Moosdijk, die nu hij begin vorige maand 23 is geworden, verplicht is over te stappen van de MX2 naar de MXGP. Vosters kijkt uit naar 2024: ‘Het is een mooie uitdaging. Ik heb een contract voor twee jaar afgesloten, met een optie voor nog een jaar.’

Jaar pauze

Door de overstap van Calvin Vlaanderen van Gebben Van Venrooy Yamaha Racing naar het fabrieksteam van Yamaha zit dit Nederlandse team ineens zonder toprijder. Emile Gebben: ‘We waren van plan met Calvin over te stappen naar een ander merk. We zetten ons materiaal nu een jaar in de stalling. Het valt of staat met de rijder, want we willen niet in de paddock zijn om in de paddock te zijn. We gaan het liefst iets opbouwen met een jonge rijder. We hebben vanaf 2017 een mooie rit gehad. We hebben zelfs een GP gewonnen. Mede dankzij de punten van Calvin heeft Yamaha dit jaar de constructeurstitel in de MXGP gewonnen.’

Kort nieuws

* Brian Bogers verruilt Standing Construct Honda MXGP voor het Britse Revo GasGas Racing.

* Lommel en Kegums hebben hun contract met Infront met drie jaar verlengd. Dit betekent dat deze beide circuits tot en met 2026 verzekerd zijn van een MXGP.

* Nu de GP-kalender bekend is, is ook de kalender voor de Dutch Masters of Motocross opgesteld. Het zijn wederom drie wedstrijden: 17 maart Harfsen, 1 april Oldebroek en 21 april Markelo.

* Jeffrey Herlings heeft tijdens de door Kay de Wolf gewonnen strandcross van Vlissingen wederom een sleutelbeen gebroken.

* De Nederlandse zijspancross-GP wordt volgend jaar op 12 mei in Heerde verreden.

Foto’s: Jan Boer, Yamaha

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen