donderdag 29 februari 2024

Nederlanders in de MotoGP: geen punten in Jerez

Na het Moto2-podium van Bo Bendsneyder en de punten van Collin Veijer in Amerika verliep de Spaanse Grand Prix teleurstellend voor de Nederlanders. Zowel Bendsneyder, Veijer als Zonta van den Goorbergh wisten geen punten te scoren in Jerez.

Fotografie: Henk Keulemans en teams

MotoGP Spanje 2023: Pecco Bagnaia #1 in Spaans spektakel

Bo Bendsneyder – Moto2

Bo Bendsneyder kon in Jerez geen vervolg geven aan zijn imposante optreden tijdens de Amerikaanse Moto2, wat hem zijn eerste Moto2-podiumplek had opgeleverd. In de drie voorgaande evenementen kon Bendnseyder zich tijdens de trainingen constant mengen in of aan de rand van de Top-10. Dat ging in Jerez moeizamer, maar uiteindelijk wist de 24-jarige coureur zich wel te plaatsen voor Q2 en zich als vijftiende te kwalificeren voor de race. Bendsneyder vertrok echter niet vanaf de vijfde rij. Door een probleem met de externe starter ging zijn motor voorafgaand aan de opwarmronde niet aan. Een ander team schoot te hulp, maar het was niet meer binnen de toegestane tijd, waardoor de Pertamina Mandalika SAG Team-rijder vanaf de laatste plaats moest starten. Achteraf werd bekend dat Bendsneyders team ook in Amerika al een probleem had met de externe starter, maar het toen nog net op tijd kreeg opgelost. Anders was de Nederlander daar helemaal niet op het podium geëindigd. Opvallend was dat Bendsneyders teamgenoot Lorenzo Dalla Porta ook een – ander – technisch probleem kende bij de start van de opwarmronde en vanuit de pitstraat vertrok. Bendsneyder maakte wel een goede opmars en kwam rond de helft van de race de Top-20 binnen. Het was echter niet genoeg voor punten. Na 21 ronden kwam Bendsneyder – binnen twee seconden van de vijftiende plaats – als zeventiende over de finish, waardoor hij voor derde keer in vier races geen WK-punten wist te scoren.

Het werd een Moto2-race voor Bo Bendsneyder (64) om snel te vergeten.

Zonta van den Goorbergh – Moto2

Zonta van den Goorbergh was goed onderweg tijdens de trainingen en was na drie sessies slechts 1,1 seconde langzamer dan de snelste coureur. De onderlinge verschillen in Jerez waren klein, waardoor hij slechts op een twintigste plaats stond. De 17-jarige coureur reed een uitstekende Q1-sessie, waarin hij zich voor de eerste keer dit seizoen wist te plaatsen voor het tweede deel van de kwalificatie. Van den Goorbergh kwalificeerde zich als zeventiende voor de race en wilde gaan strijden voor zijn eerste WK-punten in zijn nog prille Grand Prix-carrière. In de openingsfase verloor de Fieten Olie Racing GP-rijder een paar plekken. Lang reed Van den Goorbergh net binnen de Top-20, maar gedurende de race zakte zijn tempo in. Fysieke problemen door opgepompte onderarmen – een blessure die veel in de motorsport voorkomt – zorgden voor de terugval. Ook Bo Bendsneyder, die vanaf de laatste positie op de grid was vertrokken, stak hem voorbij. Uiteindelijk kwam Van den Goorbergh als drieëntwintigste over de finish. ‘Ik probeerde mijn gebrek aan kracht in mijn arm te compenseren, maar 21 ronden lang is dat niet vol te houden. Er was veel meer mogelijk geweest, dus het is jammer dat we het goede weekend zo afsluiten. Nu is het zaak om te kijken wat we kunnen doen aan mijn armen voor de volgende race.’

Zonta met vader Jurgen van den Goorbergh, voorafgaand aan de Moto2-race in Jerez.

Collin Veijer – Moto3

Collin Veijer pakte vorig jaar als allereerste Nederlander ooit een JuniorGP-zege in Jerez. De Nederlander had vanwege zijn vingerblessure de test in het voorjaar gemist op het Spaanse circuit, waardoor hij ten opzichte van de concurrentie met een kleine achterstand aan het raceweekend begon. Het hielp dan ook niet dat Veijer vanwege technische problemen slechts een paar ronden in de tweede training kon rijden. Uiteindelijk wist Veijer zich net niet te plaatsen voor het tweede deel van de kwalificatie. De Husqvarna-rijder mocht als twintigste starten in Jerez. In de beginfase van de race bevond hij zich rond zijn startplek. Gedurende de race wist Veijer zich op te werken naar de voorzijde van een groep – die mede door een aantal uitvallers – streed voor het laatste WK-punt. Eenmaal aangekomen op de vijftiende plaats ging het met nog zeven ronden te gaan mis voor de 18-jarige Nederlander. Na het lange rechte stuk ging Veijer in de Dani Pedrosa-bocht onderuit. Veijer pakte zijn motor nog wel weer op en finishte als drieëntwintigste. Helaas betekende het niet voor de derde keer uit vier races WK-punten voor de Nederlandse Grand Prix-debutant. ‘Tijdens de race voelde ik de motor veel glijden. Ik ging daarom bijna iedere bocht dwars in. Dit maakte het lastig om de voorkant te controleren en zorgde ook voor mijn crash. Ik hoop het tijdens de volgende race beter te doen’, aldus Veijer na afloop.

Collin Veijer (95) kwam zeer regelmatig zo glijdend op de bochten van het Jerez-circuit af.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen