maandag 22 juli 2024

‘Nekbrace kan veiligheid vergroten’

Nekbescherming kan de veiligheid in het motorracen vergroten. Aldus Arie Vos, een van de beste motorcoureurs van Nederland. De meervoudig kampioen Superbike en Supersport zei dat maandag naar aanleiding van de noodlottige crash van Marco Simoncelli.

De Italiaan schoof zondag in de Grote Prijs van Maleisië onderuit en werd vol geraakt door de achteropkomende Yamaha van de Amerikaan Colin Edwards. De 24-jarige Italiaan bleef na de harde botsing roerloos liggen op het asfalt en bezweek korte tijd later aan zijn verwondingen.

Wat opviel was dat de helm van Simoncelli van zijn hoofd was gerukt. ''Tragisch. Ik kreeg de koude rillingen toen ik de beelden zag'', zegt Vos, die zondag zelf een race afwerkte in Istanbul.

''Ik heb de beelden goed bekeken en geanalyseerd en het lijkt erop dat het voorwiel van de motor van Edwards precies de onderkant van de helm van Simoncelli raakte. Dat is de enige manier waarop die helm eraf kan zijn geduwd. En dat is met veel geweld gegaan.''

Vos durft de zaken niet met stelligheid te beweren. ''De organisatie heeft vast en zeker zuiverder beelden van de crash en zal ongetwijfeld grondig onderzoek doen, maar je kon ook zien dat het bevestigingsbandje onder de kin was gebroken.''

De integraalhelm dient uiteraard het hoofd van de wegracer te beschermen. ''Ze zijn gemaakt van het beste materiaal, meestal glasfiber of carbon. De schaal is zo sterk, die kan bijna niet stuk. Zelfs als er een motor overheen rijdt, blijft die helm nog intact. Hij zal wel wat beschadigen, maar niet breken'', aldus de 35-jarige Vos.

Het ongeval van Simoncelli zal volgens Vos de roep om nekbescherming in de wegracerij weer luider maken. ''Ik heb ook al eens getest met een nekbrace, maar dat blijft toch een moeilijk verhaal voor een motorracer. Wij hebben bewegingsvrijheid nodig met onze nek."

"We liggen al plat met de buik op de kuip en moeten dus omhoog kunnen kijken, maar ook naar links en rechts. De nekbraces die er nu zijn, bieden in de racerij nog te veel beperkingen.''  Vos blijft wel van mening dat zijn sport ondanks alle veiligheidsmaatregelen gevaarlijk blijft.

''Deze crash van Simoncelli was toch tamelijk uniek vanwege die losgerukte helm. Gelukkig zijn er steeds minder vaak ongevallen met dodelijke afloop in onze sport. Ik ben dan ook nu niet ineens bang. Ik stap echt weer op die motor.''

Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen