13 C
Nederland
dinsdag 28 juni 2022

ONK zijspannen terug in Gemert

Aan de traditie om de openingswedstrijd van het ONK solo motocross in Gemert te houden is dit jaar een einde gekomen. Uiteraard vindt de organiserende MAC St. Christoffel dat jammer maar de vereniging is wel zo sportief om in te zien dat anderen ook een kans moeten krijgen.  Daarom dit jaar geen ONK solo maar een ONK zijspannen. Deze klasse reed voor het laatst een ONK op het Wolfsbosch circuit in 1997.

Het ONK zijspancross staat in de wereld van de driewielers hoog aangeschreven. Nederland levert al jaren talentvolle zijspancrossers met negenvoudig wereldkampioen Daniel Willemsen voorop. Willemsen grossiert ook in Nederlandse titels, eveneens negen in totaal. Maar of er een tiende titel bij komt is nog maar de vraag. Vorig jaar en in 2010 ging de nationale zijspantitel naar het duo Etienne Bax/Ben v.d. Bogaart (foto).

Dit jaar rijdt de Brabander met de Let Kaspars Stupelis. In 2003 en 2004 werd Stupelis al eens wereldkampioen met Willemsen. Sinds Stupelis bij Bax in het bakje zit zijn de prestaties van de crosser uit Bergeijk alleen nog maar beter geworden.  In Lochem, Valkenswaard en Varsseveld won Bax beide manche’s en heeft zo al een aardige voorsprong opgebouwd ten opzichte van tweede man Daniel Willemsen die zijn vaste bakkenist Harald Kurpnieks vanwege een blessure moet missen. Zeer waarschijnlijk zal Willemsen in Gemert rijden met Kenny van Galen. Met hem won hij op tweede paasdag de Nederlandse zijspan GP in Oldebroek.

De krachtmeting in Gemert op het vooral voor zijspannen loodzware circuit wordt een bijzondere.  Het is voor de vijfde keer dat de zijspannen naar Gemert komen. In 1988 won de combinatie Bakens-Kiggen, in 1990 Timmermans/Verhagen, in 1995 Grondman/Grondman en in 1997 Bens/Verstegen. Daarna kwamen alleen de solo’s in actie op de Gemertse baan. 

Of de baan in Gemert geschikt is voor de zijspannen, daarover verschillen de meningen. Er bevinden zich een aantal scherpe bochten in de baan waar de zijspannen vanwege de diepe sporen met hun bak aan de grond kunnen komen. Dat levert wel spectaculaire acties op maar de deelnemers zitten er natuurlijk niet op te wachten om vast te komen zitten met hun zijspan.

Behalve de zijspannen rijden er in Gemert nog drie andere klassen voor hun ONK titel. Allereerst is dat de damesklasse waar Marielle de Mol lijstaanvoerster is. Voor wie drie wielen nog te weinig vindt is er de sterk bezette quadklasse. De vierde klasse op het programma is de MX3. 

Met vier wedstrijden op het programma is het zaak om vroeg te beginnen. De trainingen vangen aan om 9.00 uur en de eerste wedstrijd (quads) gaat om 12.00 uur van start.  Om 17.35 uur valt voor het laatst de finishvlag.  De entreeprijs voor deze wedstrijd bedraagt 15 euro voor volwassenen, jeugd van 12-16 jaar 5 euro en kinderen tot 12 jaar mogen, mits onder begeleiding, gratis naar binnen.

Foto: Henry Dunnewind
 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen