Pedrosa met pensioen

Na achttien seizoen op wereldkampioenschap-niveau in de Grand Prix’ hangt Dani Pedrosa zijn helm aan de wilgen. De Spanjaard maakte dat zojuist tijdens een persconferentie bekend voor aanvang van de Grand Prix van Duitsland.

Pedrosa’s GP-carrière begon in 2001 toen hij op de Telefonica Movistar Junior Team Honda RS125 deelnam in het 125cc-kampioenschap. De Spanjaard maakte in zijn eerste seizoen meteen indruk, door tijdens de rondes op Valencia in Spanje en Motegi in Japan achtereenvolgens derde plaatsen te scoren. Vanaf dat seizoen beweest de nummer 26 keer op keer een bijzonder getalenteerd rijder te zijn. In zijn tweede seizoen werd hij derde in de eindstand, gevolgd door zijn eerste wereldkampioenschap het jaar erop in 2003.

Toen hij in 2004 doorstroomde naar de 250cc-klasse met Telefonica Movistar Honda-team maakte hij direct indruk met een overwinning op het circuit van Suzuka. Dat seizoen zouden er nog zes overwinningen behaald worden en daarmee won Pedrosa in zijn debuutjaar het 250cc-wereldkampioenschap. Het jaar erop verdedigde hij zijn wereldtitel succesvol met nog eens acht GP-overwinningen om vervolgens door te stromen naar de MotoGP, waar hij de gedoodverfde nieuwe kampioenskandidaat was.

MotoGP-avontuur
Sinds die eerste GP aan boord van de Repsol Honda RC211V op het circuit Jerez de la Frontera is er veel gebeurd, maar ondanks twee veelbelovende overwinningen in zijn debuutjaar, kon Pedrosa zich nooit tot wereldkampioen in de MotoGP kronen. Sommigen wijten het aan zijn postuur. Met 1.60 meter aan lengte en een gewicht van 51 kilo is ruim 250 pk aan racemotorfiets mannen een hele taak, maar ondanks dat weet Pedrosa tot op de dag van vandaag indruk te maken. 

Zo werd Pedrosa naast één kampioenschap in de 125cc en twee titels in de 250cc-klasse namelijk liefst drie keer tweede in de MotoGP-eindstand en even zo vaak derde. Nog indrukwekkender is het feit dat de Spanjaard in ieder van zijn achttien seizoen in de GPs op het podium wist te komen. Op zijn GP-debuut na wist hij zelfs ieder jaar een race te winnen; een ongeëvenaarde prestatie.

Nu is het enkel nog aan Pedrosa dat statistiekje af te maken en dit seizoen nog minimaal één keer het hoogste treedje te betreden. In onderstaande galerij blikken we terug op de achttien seizoenen – elk op Honda-motoren – die hij in de Grand Prix’ reed. Hoe de kleine man nooit groot werd, maar groots desalniettemin.

Dani Pedrosa staat momenteel twaalfde in het MotoGP-wereldkampioenschap en zal binnen Repsol Honda komend seizoen vervangen worden door vijfvoudig wereldkampioen Jorge Lorenzo.

Foto’s: 2snap en MotoGP.com

[justified_image_grid ids=27432,27433,27434,27435,27436,27437,27438,27439,27440,27441,27442,27443,27444,27445,27446,27447,27448,27449]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?