vrijdag 1 december 2023

Raalte Races: toch geen wereld van verschil – Terugblik

Even leken er oude tijden te herleven, nadat MotoGP-coureur Jack Miller begin december met een wildcard meedeed aan het Australische Superbike-kampioenschap (en ook nog eens op het podium eindigde). Vroeger was dat uiteraard niets bijzonders, Grand Prix-toppers in een niet-Grand Prix. Tegenwoordig is het uniek, maar wél met een groot verschil. Want Miller reed met een Ducati Panigale V4R en dus niet met zijn Desmosedici GP uit de MotoGP. Hoe anders was dat vroeger tijdens bijvoorbeeld de Raalte Races, een mini-Grand Prix op de Luttenbergring zoals we dat tegenwoordig enkel nog kennen in de motorcross. Vooral in 1979, 1980, 1981, 1982 kwamen er zomaar 40.000 toeschouwers op af. Met als gangmakers natuurlijk de vaderlandse ‘Grote Drie’, Van Dulmen, Hartog, Middelburg. Aangevuld met wereldkampioenen als Barry Sheene, Marco Lucchinelli, Steve Baker, Toni Mang, Jon Ekerold, Ricardo Tormo, Stefan Dorflinger, Eugenio Lazzarini, et cetera, et cetera. Allemaal vingen ze goed startgeld (Sheene) en ze reden allemaal met een MOTO73-sticker op de kuip van hun fabrieksmachine. Dat zie je nu niet meer gebeuren… Helaas!

Foto-info

FotograafHenk Keulemans
Jaar1980
OnderwerpRaalte Races

Wetenswaardigheid

Bij de meeste toeschouwers zal de bovenstaande foto uit 1980 het beste bijgebleven zijn van de Raalte Races. Precies, de show die Graziano Rossi en Jack Middelburg opvoerden. Met Rossi die heel het rechte eind op het achterwiel van zijn Gallina fabrieks-Suzuki reed.

Raalte Races
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image