zondag 19 mei 2024

Spanning en Nederlandse winnaars in Assen – wereldtoppers

IDM & WK Zijspan Assen

Het IDM Superpsort-kampioenschap blijft spannend. Melvin van der Voort en Twan Smits duelleerden tweemaal geweldig om de overwinning op het TT Circuit Assen. De eerste race eindigde in een drama nadat er contact was bij het uitkomen van de Geert Timmer. Van der Voort finishte als eerste en Smits kwam ten val waarbij zijn motor over de eindstreep schoof. Even later liep ook Smits over de finishlijn, maar toen waren er al wel drie rijders gepasseerd. Van der Voort kreeg van de wedstrijdleiding een penalty voor het incident wat hem terugzette naar de vijfde plaats. Smits werd als vierde geklasseerd. In de tweede race was het opnieuw spannend tussen de twee jonge Nederlanders, maar zorgde een rode vlag situatie voor een vroegtijdig einde. Smits reed op dat moment aan de leiding en werd tot winnaar uitgeroepen. Met nog twee races te gaan, staat Smits negen punten voor op Van der Voort in het kampioenschap waarin de Oostenrijkers Andreas Kofler en Thomas Gradinger ook zeker nog niet kansloos zijn. In de IDM Supersport 300-klasse was er een mooie overwinning voor gastrijder Loris Veneman. De tweede race werd gewonnen door Inigo Iglesias van Nederlands-Duitse Füsport – RT Motorsport by SKM Kawasaki team. De Spanjaard stelde daarmee vroegtijdig de titel veilig. In de IDM Superbike was Colin Velthuizen de beste Nederlander met een achtste plaats in de tweede race. In de WK Zijspannen scoorde Bennie Streuer met zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch een zesde en zevende plaats op zijn thuiscircuit.

Melvin van der Voort (20) en Twan Smits (85) waren enorm aan elkaar gewaagd in Assen.

Tekst: Asse Klein, Jan Boer, Emil Bilars
Foto’s: Damon Teerink

GP zijspancross Tsjechië

Spannende races in Loket

Vanluchene/Musset wonnen de spannende Grand Prix van Tsjechië in Loket. In de eerste heat hield Vanluchene met een kopstart Bax achter zich. Daarna ontspon zich een zinderend gevecht om de leiding dat twintig minuten duurde. Meermaals raakten de zijspannen elkaar in het heetst van de strijd! Na twintig minuten moesten de twee leidende zijspannen een groep achterblijvers voorbij en kon Vanluchene iets uitlopen en won zo de heat. Bax werd tweede en Keuben/Rietman werden na een goede race derde. In de tweede heat pakte Vanluchene weer net voor Bax kopstart. Vanluchene wist na tien minuten een gaatje te slaan en won opnieuw. Bax werd weer tweede. De derde plek in de daguitslag leek lang naar Keuben/Rietman te gaan, maar met nog een halve ronde te gaan viel Rietman bevangen door de hitte bewusteloos uit de bak! Wilkinson/Millard konden daardoor doorschuiven naar plek drie. In de WK-stand heeft Vanluchene 24 punten voorsprong op Bax. Er zijn in september nog 100 punten te verdienen in de laatste GP’s in Rudersberg en Castelnau.

Jeffrey Buis haakt aan bij titelstrijd – wereldtoppers

WMX Arnhem

Lotte van Drunen klasse apart

‘Hier heb ik naar toe geleefd, dit is voor mij de wedstrijd van het jaar.’ Lotte van Drunen voerde de druk hoog op, maar reed desondanks heel ontspannen en dat leidde ertoe dat ze beide manches won. Op zaterdagmiddag moest ze nog wel even stevig gasgeven voor de eerste plaats. Bij de tweede race op zondag vertrok ze als eerste en bouwde in elf ronden een voorsprong op van veertig seconden. Na afloop straalde ze: ‘Dit is mijn eerste GP-zege en dan ook nog beide manches winnen.’ In de WK-stand blijft ze op de derde plaats staan, zeven punten achter Daniela Guillen. Courtney Duncan blijft aan de leiding. Met een vierde en derde plaats verspeelde ze niet al te veel punten. Lynn Valk reed een sterke eerste manche, ging zeven ronden op kop, maar moest toch buigen voor Van Drunen. Op zondag werd ze vierde, wat haar de derde plaats totaal opleverde. ‘Niet echt tevreden, maar meer zat er niet in’, keek ze berustend terug op de voorlaatste GP. Het seizoen van de WMX wordt in het eerste weekend van september afgesloten in Turkije.

Lotte van Drunen stak met kop en schouders boven de rest uit.

EMX Uddevalla en Arnhem

Herrie in Arnhem

In Zweden zegevierde Cas Valk in beide manches van de EMX250 en werd Kay Karssemakers derde. Dat beloofde veel voor hun thuiswedstrijd, maar verder dan een tweede en een derde plaats totaal kwamen ze niet. Voor beiden een teleurstelling. Valk werd op zaterdag derde, terwijl hij lang aan de leiding reed. Maar hij werd teruggezet naar de achtste plaats, omdat bij een geluidsmeting na afloop bleek dat zijn motor 115,3 decibel produceerde, terwijl de grens op 115 ligt. Hij won wel op zondag. Karssemakers werkte zich zaterdag op van de 23e naar de vijfde plaats en werd zondag derde. De zege ging naar de Italiaan Andrea Bonacorsi. Punten waren er ook voor Kjeld Stuurman (negende en dertiende) en Jens Walvoort, die in Zweden ook al had gescoord. Daar werd Ivano van Erp eenmaal zesde. In Arnhem ging hij onderuit en had de pech dat zijn motor op hem terecht kwam, waarbij hij zijn bekken brak. In de EMX125 in Zweden werd Gyan Doensen negende.

Cas Valk won en Zweden en werd in eigen land tweede.

EK grasbaan voor zijspannen

Sandra Mollema beste bakkeniste van Europa

Sandra Mollema mag zich weer een jaar lang Europees kampioen op de grasbaan noemen. De bakkeniste uit Delfzijl reed aan de zijde van haar Duitse stuurman Markus Brandhofer naar haar vijfde Europese titel. Wilfred Detz en Bonita van Dijk pakten in het Duitse Bad Hersfeld het brons. 

Mollema was lange tijd de vaste bakkenist van William Matthijssen. Samen grossieren ze in titels. Eind 2019 besloot het duo te stoppen. Maar vorig jaar kon Mollema de aanvraag van de Duitse topper Brandhofer niet weerstaan en stapte weer in de bak. In Bad Hersfeld leidde ze Brandhofer naar zijn eerste Europese titel. In de series wisten ze nog niet te overtuigen. Dat deden Wilfred Detz en Bonita van Dijk wel. Zij verzamelden in de series samen met de Britten Godden/Smith de meeste punten. In de beslissende finale werden ze bij de start afgetroefd door Brandhofer en Mollema. Daarna kwamen ze in de verdrukking tussen Godden en Schramm. Een derde plaats bleek vervolgens het hoogst haalbare.

Kort door de bocht

Ricardo Brink heeft de ONK Superbike-titel veiliggesteld tijdens de Jack’s Racing Day op het TT Circuit Assen. Hij wist de eerste BeNeLux Trophy-race – waarin ook voor ONK-punten werd gereden– overtuigend te winnen. Een vierde plaats in de tweede race was ruim voldoende om zich tot kampioen van het seizoen 2023 te kronen. De Duitser Patrick Hobelsberger pakte de winst in de tweede Superbike-race. Melvin van der Voort en Twan Smits verdeelden de buit in de Supersport-klasse van de BeNeLux Trophy.

Jaimie van Sikkelerus eindigde als achtste en tiende in de British Supersport-races op Thruxton. In de eerste race finishte bij net achter de kopgroep op 2,6 seconde van de winnaar. Na zeven van de elf raceweekenden in 2023 staat Van Sikkelerus op een zesde plaats in het kampioenschap.

Jorn Hamberg finishte als eerste en tweede tijdens de IRRC Supersport-races in het Tsjechische Horice. Met nog twee races in Frohburg te gaan staat Hamberg op tweede plaats in de tussenstand met 17,5 punten achterstand op de Tsjech Marek Cerveny. In de IRRC Superbike werd Virgil-Amber Bloemhard met een vijfde en zesde plaats de beste Nederlander. De Zwitser Lukas Maurer stelde in Horice de IRRC Superbike titel veilig.

Een ongeval met dodelijke afloop bracht een vroegtijdig einde aan de Master of Sidecars in Eenrum. De Duitse combinatie van Marco Hundsrucker en bakkenist Florian Niedermeier crashten door een technisch defect in de boarding. Niedermeier overleed op de baan aan zijn verwondingen.

De Deen Kenneth Hansen won in het Duitse Scheessel de vierde langbaan GP van het seizoen. Van Nederlandse zijde leverde Romano Hummel de beste prestatie met een zevende plaats. Met nog twee races te gaan is Hummel ook de best geklasseerde Nederlander op een achtste plaats. De Brit Chris Harris leidt het kampioenschap.

Sportkalender

Datum Evenement
25 augustusONK grasbaan Staphorst
25/27 augustusEK dragrace Hockenheim (D)
26 augustusONK grasbaan Uithuizen
26/1 septemberWK rally Desafio Ruta 40 (RA)
27 augustusBeNeCup Supermoto Chimay (B)
27 augustusONK enduro Dinant (B)
28 augustusBSB Cadwell Park (GB)
1/3 septemberIDC Oschersleben (D)
2 septemberGP speedway Cardiff (GB)
2 septemberWK langbaan Morizès (F)
2/3 septemberMotoGP en MotoE Catalunya (E)
2/3 septemberMXGP, WMX en EMX250 Afyonkarahisar (TR)
2/3 septemberBeNeLux Trophy/ONK Colmarberg (L)
2/3 septemberWK trial Vertolaye (F)
3 septemberONK zijspancross Oss
3 septemberBeNeCup Supermoto Bilstain (B)
7/10 septemberEK dragrace Santa Pod (GB)
9/10 septemberMotoGP, MotoE en RBRC Misano (I)
9/10 septemberWK Superbike en Yamaha bLU cRU Magny-Cours (F)
9/10 septemberTrial der Naties Auron (F)
9/10 septemberClassic GP Assen
10 septemberONK zijspancross Varsseveld
16 septemberGP speedway Vojens (DK)
16 septemberIDC Assen
16/17 septemberWK endurance 24 uur Le Castellet (F)
16/17 septemberEK enduro Kielce (PL)
16/17 septemberMXGP Maggiora (I)
17 septemberGP zijspancross Rudersberg (D)
17 septemberWK langbaan Mühldorf (D)
17 septemberWK en EK Supermoto Alcarras (E)
17 septemberIRRC Frohburg (D)
17 septemberBSB Oulton Park (GB)
17 septemberBeNeCup Supermoto Battice (B)
23/24 septemberMotoGP Buddh Int. Circuit (IND)
23/24 septemberWK Superbike Aragón (E)
23/24 septemberMXGP, EMX125 en EMX250 Matterley Basin (GB)
23/24 septemberIDM en NTC Hockenheim (D)
23/24 septemberBeNeLux Trophy/ONK Croix-en-Ternois (F)
24 septemberWK langbaan teams Roden
24 septemberONK zijspancross Lierop
24 septemberONK trial Europoort
29/1 oktoberWK enduro Valpaços (P)
30 septemberWK Supercross Singapore
30 septemberGP speedway Torun (PL)
30 septemberInt. speedway Veenoord
30 septemberONK enduro Vorden
30/1 oktoberMotoGP Motegi (J)
30/1 oktoberWK Superbike Portimão (P)
1 oktoberGP zijspancross Castelnau de Levis (F)
1 oktoberBSB Donington Park (GB)
6/8 oktoberWK enduro St. Andre (P)
7 oktoberWK indoortrial Andorra la Vella (AND)
7 oktoberIDC Assen
7 oktoberONK enduro Bergeijk (o.v.)
7/8 oktoberMXoN en finale Yamaha YZ bLuCru 65cc, 85cc en 125cc Ernée (F)
7/8 oktoberWK zijspan Oschersleben (D)
8 oktoberWK JuniorGP Aragón (E)
8 oktoberWK Supermoto Mettet (B)
8 oktoberEK zijspancross landenteams Cingoli (I)
12/18 oktoberWK rally Rallye du Maroc (MAR)
14 oktoberWK Supercross Düsseldorf (D)
14 oktoberONK enduro Hellendoorn
14 oktoberStrandcross Lemmer
14/15 oktoberMotoGP Mandalika (INA)
15 oktoberSupermoto der Naties en EK Castelletto di Branduzzo (I)

Mediarel rond Walid Khan

Het meest opvallende IDM-nieuws kwam al ruim voor de races in Assen verreden werden. Walid Khan – die volop in gevecht was voor de IDM Supersport 300-titel – kwam niet in actie tijdens zijn thuisrace. Bij de voorgaande races op de Red Bull Ring vond er tijdens de tweede race een incident plaats op start-finish, waarbij Khan zijn hand uitstak naar de Tsjech Petr Svoboda. De Tsjech beschuldigde de 23-jarige Nederlander ervan dat hij aan zijn remhendel zou hebben gezeten, wat een levensgevaarlijke actie zou zijn. Khan gaf aan dat hij alleen zijn hand uitstak om Svoboda op afstand te houden om te voorkomen dat hij de pitmuur zou raken. Het incident werd door de IDM-organisatie onderzocht en niet bestraft, omdat volgens hen Khan’s handbeweging niet diende om aan de remhendel van Svoboda te zitten. Wel leverde het incident enorm veel ophef op social media op. Zelfs zoveel dat Freudenberg KTM vanwege de vele bedreigingen besloot om hun rijder Khan in bescherming te nemen en niet te laten starten tijdens de laatste IDM-races van het seizoen in Assen en Hockenheim. Svoboda gaf aan niet meer te willen racen in het IDM, omdat de wedstrijdleiding bij het voorval niet had ingegrepen en geen straf had toegekend. Ook RT Motorsports by SKM-Kawasaki met de Nederlandse teammanager Rob Vennegoor – waar Svoboda voor uitkomt – meldde dat ze mede door dit voorval en eerdere gebeurtenissen volgend jaar niet meer in het IDM actief zullen zijn. Kortom een incident en ophef dat enkel voor verliezers heeft gezorgd.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen