donderdag 28 maart 2024

Spanning in de Talent Cup 600

Een paar dagen na de race op Assen, reisde de karavaan van de Talent Cup 600 alweer af naar het Duitse Oschersleben. De coureurs maakten zich op voor twee wedstrijden op deze technische baan. De spanning was vooral in de kopgroep te snijden!

Nadat Jerrey Duits zich tijdens de kwalificaties verrassend naar pole position had gereden, werd er in de pitboxen veel gespeculeerd over wie er dit keer als sterkste uit de bus zou komen. Niets was zeker en dat werd in de eerste wedstrijd extra duidelijk. Aangezien de baan nat was, vertrokken de coureurs stuk voor stuk op regenbanden. Kort na de start bleek dit een verkeerde keuze, want de baan droogde zeer snel op. Echter, voor het publiek werd hierdoor een fantastische show gereden. Duits hield zijn koppositie even vast, maar moest deze al snel afgeven aan Ricardo van Duijn.

Halverwege de wedstrijd werd Duits ook voorbij gestoken door Tommy Sentges, Jaco Boonen en Mick Jansen, die vervolgens met z’n vieren de strijd aangingen voor de felbegeerde podiumplaatsen. De talenten zaten zo dicht op elkaar, dat die plekken tot de laatste bocht voor de finish open stonden. Tommy Sentges en Mick Jansen raakten in een hevig gevecht om de eerste plaats. Jansen bleek net iets sterker en wist op enkele milliseconden voor Sentges als eerste over de eindstreep te komen. Ricardo van Duijn kon door een remfout van zijn teammaat Boonen hem voorbij steken. Hij finishte als derde. De drie winnaars beloofden elkaar revanche tijdens de tweede race.

Vooral Ricardo van Duijn bleek tijdens de tweede race een man van zijn woord te zijn. “Ik dacht alleen maar aan pushen, pushen en pushen! Dat wierp zijn vruchten af. Ik schoot bij de andere coureurs weg en zag dat het gat steeds groter werd met de nummer twee van dat moment, Jerrey Duits.” Van Duijn wist de gehele wedstrijd op kop te blijven met een grote voorsprong. De Yamaha-coureur reed geheel een eigen race. Achter hem was het een stuk spannender.

Jerrey Duits, Tommy Sentges, Mick Jansen en Jaco Boonen vochten om de overige podiumplekken. Duits moest in de eindfase van de wedstrijd zijn tweede plaats verruilen voor de vijfde plek, waarna de strijd losbarstte tussen Tommy Sentges en Mick Jansen. Achter hen kon Jaco Boonen goed volgen, maar zich niet met het gevecht bemoeien door problemen met de afstelling van de vering. Sentges: “Ik zag dat het gat met Van Duijn kleiner werd. Ik hoopte dat ik hem nog voorbij kon steken, totdat Jansen mij opeens voorbij kwam. Dat liet ik natuurlijk niet gebeuren!” Sentges en Jansen gunden elkaar geen millimeter asfalt en maakten het elkaar enorm moeilijk. Jansen: “Ik zou en moest Sentges voorbij! Niet omdat ik het erg vind om derde te worden, maar voor de punten in het kampioenschap. Ik zette alle zeilen bij.” Maar dat bleek niet genoeg. Met slechts 0,04 seconden voorsprong op Jansen ging Sentges ervandoor met de tweede plek op het podium. Ricardo van Duijn was vier seconden eerder als eerste over de finish gekomen met een glimlach van oor tot oor: “Wauw! Ik reed gewoon meteen weg van de rest van de Talentcuppers. Ik had die voorsprong ook echt nodig, want halverwege de race kreeg ik weer enorme last van mijn rechter onderarm. Doordat ik een gat had geslagen naar de nummers twee en drie, kon ik het rustiger aan doen, zonder de koppositie in gevaar te brengen!”

Na de races op de technische baan van Oschersleben is de spanning in het kampioenschap te snijden. Mick Jansen en Tommy Sentges lijken de beste kans op de eerste plaats te hebben. Jansen heeft met 147 punten nog maar zeven punten voorsprong op Sentges. Binnen het Probikes Pirelli Racing Team ontbrandt een hevige strijd tussen de beide teammaten Van Duijn en Boonen om de derde plek in de titelstrijd.
De Talent Cup 600 verwelkomde tijdens de races in Oschersleben een nieuwe deelnemer. Kenzo de Koning, bekend van de Moriwaki Cup, heeft de overstap naar de Talent Cup 600 gemaakt. Op Oschersleben reed hij zijn eerste echte kilometers op de Suzuki GSX-R600 onder de vlag van het Niwa Racing Team. De Koning: “Ik rijd natuurlijk niet mee voor het kampioenschap, maar op deze manier wen ik alvast aan de 600-cc-motor en kan ik volgend jaar met ervaring instappen in deze geweldige opstapklasse!”

Uitslag race 1: 1. Mick Jansen,  2. Tommy Sentges, 3. Ricardo van Duijn, 4. Jaco Boonen, 5. Jerrey Duits, 6. Martijn Polinder, 7. Terrel Bivens, 8. Manuël Wienen, 9. Mervyn Verploegen, 10. Joël Wienen. DNF: Kenzo de Koning.

Uitslag race 2: 1. Ricardo van Duijn, 2. Tommy Sentges, 3. Mick Jansen, 4. Jaco Boonen, 5. Jerrey Duits, 6. Terrel Bivens, 7. Martijn Polinder, 8. Manuël Wienen, 9. Joël Wienen, 10. Kenzo de Koning. DNF: Mervyn Verploegen.

Kampioenschap: 1. Mick Jansen (147), 2. Tommy Sentges (140), 3. Ricardo van Duijn (105), 4. Jaco Boonen (104), 5. Martijn Polinder (73), 6. Joël Wienen (60), 7. Jerrey Duits (60), 8. Terrel Bivens (55), 9. Manuël Wienen (46), 10. Mervyn Verploegen (39), 11. Kenzo de Koning (6).