vrijdag 1 december 2023

Ten Kate dicht bij twaalfde titel – wereldtoppers

Tekst: Asse Klein, Kees Siroo
Fotografie: 2snap, Henk Teerink, John Lenders

WK Supersport
SAN JUAN (RA), 23 oktober

Dominique Aegerter begon met een voorsprong van 45 punten aan de tiende ronde van het WK Supersport-seizoen. De Ten Kate Racing Yamaha-rijder wist deze voorsprong door twee overwinningen uit te bouwen tot 72 punten op het Circuito San Juan Villcium in Argentinië. Beide keren moest Aegerter er tot aan de finish hard voor werken. In de eerste race wist de Zwitser in de slotronde Raffaele De Rosa te verslaan. Zijn enig overgebleven titelconcurrent Lorenzo Baldassarri werd na technische issues slechts negende. In de tweede race vochten de twee titelkandidaten voor de winst. Aegerter deed een late, maar geslaagde inhaalactie in de voorlaatste bocht. Baldassarri moest wijd en eindigde als derde. Aegerter staat nu op vijftien zeges uit twintig races in 2022. De Ten Kate Racing Yamaha-coureur heeft goede papieren om in voorlaatste ronde in Indonesië al zijn wereldtitel te prolongeren, wat het twaalfde kampioenschap voor het team uit Nieuwleusen zou betekenen.

Eddie de Boer en Wayne Tessels kampioen! – wereldtoppers

Glenn van Straalen was de enige Nederlandse deelnemer in Argentinië, aangezien Jeffrey Buis enkel deelneemt aan de Europese races. Van Straalen wist zich als achtste te kwalificeren. Zijn eerste race duurde slechts een aantal bochten. De EAB Racing Team-coureur kwam bij het opgaan van het rechte stuk in aanraking met een andere rijder en crashte. Gelukkig bleef Van Straalen ongedeerd. In de tweede race reed de coureur uit Hoogkarspel lang binnen de top-tien. Doordat Van Straalen in de slotfase nog twee plaatsen verloor, kwam hij als elfde over de finish. Van Straalen zakte in Argentinië van een zevende naar een tiende plaats in het kampioenschap.

Dominique Aegerter viert samen met zijn Ten Kate- teammanager Kervin Bos zijn overwinning.

Dramatische slotronde voor Streuer

WK zijspan
ESTORIL (PT), 30 oktober

Tijdens de slotronde voor het WK Zijspan op Estoril in Portugal werden er tijdens beide races dubbele punten uitgedeeld. Deze punten gingen niet naar Bennie Streuer en zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch, die eerder dit seizoen een WK-race hadden weten te winnen. Tijdens de kwalificaties wisten Streuer en Kölsch een vierde tijd te noteren, maar verder kwamen zij niet. Zowel in de vrije training als in de tweede kwalificatie kende de combinatie uit Grolloo motorproblemen. Streuer had na alle problemen geen reserveonderdelen meer bij zich, waardoor zij de races vanaf de kant moesten toekijken. Door deze dubbele nulscore, terwijl de andere rijders twee keer dubbele punten konden scoren, zakten Streuer en Kölsch van een vijfde naar zevende plaats in het wereldkampioenschap. Ilse de Haas ging als bakkenist van Pekka Päivärinta wel van start. De Fins-Nederlandse combinatie had zich als achtste gekwalificeerd. Het werd een eenzame eerste race voor Päivärinta en De Haas, die zij op een zevende plek afsloten. In de tweede race wisten Päivärinta en De Haas de strijd om de zesde plaats te winnen. Todd Ellis en Emmanuelle Clement begon met een ruime voorsprong in het wereldkampioenschap aan het evenement. Deze voorsprong gaven Ellis en Clement – mede door hun tweede en derde plaats tijdens de races in Estoril – niet meer uit handen, waardoor zij zich de 2022-Zijspan-wereldkampioenen mogen noemen.

Heel veel pech voor Bennie Streuer en Kevin Kolsch, waardoor zij aan de kant kwamen te staan. Foto: Henk Teerink.

Wesley Pittens wint kampioensrit

ONK Enduro
ZELHEM, 5 november

Wesley Pittens heeft de 83e KNMV Kampioensrit/43e Jan van Beek Rit in Zelhem op zijn naam geschreven. Op vrijdag was hij 11 seconden sneller in de scratch dan zijn broer Thierry, gevolgd door Hans Vogels, Lucas Dolfing en Mike Bokslag. Dolfing liep een minuut straf op bij de KNMV-geluidscontrole tijdens de route. Snelste bij de E1 was Tommie Jochems, gevolgd door Max Schwarte, Marc Zomer, Jarno Zandbergen en Kaiya Brouwer. Bij de traditionele proef op landgoed ’t Zand stapten twee rijders op hoge snelheid af, waardoor deze proef voor de laatste ronde geannuleerd werd en op de tweede dag niet meer werd gebruikt.

Op zaterdag ging de hevige strijd tussen de erg aan elkaar gewaagde Wesley en Thierry Pittens verder. Nu was het Thierry, die Wesley met een marge van 0,085 klopte. Lucas Dolfing werd derde voor Hans Vogels en Daan Bruijsten. De 39-jarige Vogels had graag een elfde overwinning aan zijn totaal van tien toegevoegd, maar dat zat er niet in. Volgend jaar bindt hij nog één seizoen de strijd aan om daarna te stoppen. Snelste rijder bij de E1 was Max Schwarte. Een echte bikkel, want hij brak op zaterdag twee tenen, maar zette door en won op de tweede dag voor Tommie Jochems, Ties Bennink, Jan-Willem Arendsen en Marc Zomer.

Na vier jaar blessureleed was het loon naar werken voor Wesley Pittens, die de Kampioensrit won. Hij won zowel de scratch Inters als de E2/3 voor Thierry Pittens en Hans Vogels. Lucas Dolfing werd vierde en tevens kampioen voor Thierry Pittens en Hans Vogels. Max Schwarte won de scratch E1 voor Tommie Jochems en Marc Zomers. Jochems werd kampioen voor Schwarte en Kaiya Brouwer.

Voorafgaand aan de Kampioensrit in Zelhem is er door de deelnemers een moment stilte gehouden voor Thijs Bulten, de 23-jarige rijder die in de week voor Zelhem bij een ongelukkige val bij een OTR-rit om het leven kwam. Thijs zou deelnemen aan deze laatste endurowedstrijd van het seizoen. Zijn startplaats is, in overleg met familie en organisatie, vrijgehouden.

Wesley Pittens won de Kampioensrit in Zelhem.

MXGP in 2023

Nederland heeft komend jaar weer een MXGP. In het weekend van 19 en 20 augustus wordt gereden op Motorsportpark Gelderland Midden, iets ten noorden van Arnhem. Nieuw is een MXGP in Vietnam. Voor 26 maart, 10 april* en 1 oktober zijn nog geen landen bekendgemaakt. Bij de GP’s met een * komt de WMX aan de start. Het Junior WK wordt op 9 juli in het Roemeense Boekarest verreden, de MXoN op 22 oktober in het Franse Ernée.

 • 12 maart        Villa la Angostura (RA)
 • 16 april           Pietramurata (I)
 • 30 april           Agueda (P)
 • 7 mei  Arroyomolinos* (E)
 • 21 mei            Villars sous Ecot* (F)
 • 4 juni  Kegums (LV)
 • 11 juni            Teutschenthal (D)
 • 25 juni            Sumbawa (INA)
 • 2 juli   Lombok (INA)
 • 16 juli Loket (CZ)
 • 23 juli Lommel (B)
 • 6 augustus    ? (SF)
 • 13 augustus  Uddevalla (S)
 • 20 augustus  Arnhem*
 • 3 september Afyonkarahisar* (TR)
 • 17 september           Thanh Hoa (VIE)
 • 15 oktober     Matterley Basin (GB)

Mirjam Pol is wereldkampioene geworden in de FIM W2RC. Pol won in januari 2022 heel knap de zwaarste rally ter wereld, de Dakar, in het damesklassement en aangezien die rally ook de openingsronde van het FIM World Rally-Raid Championship (FIM W2RC) was, ging het dus meteen goed. En bleef het goed gaan. Pol: ‘Ik heb echt alles op alles gezet, en er tot op de allerlaatste meters keihard voor geknokt. Het hele seizoen was een flinke strijd en hevige weerstand met de concurrentie.’

Alle pocketbikes importeurs, de Ohvale-importeur en RAP-Holland slaan de handen ineen en starten in 2023 het DUTCH MINIBIKE CHAMPIONSHIP (DMC). De FIM MiniGP Netherlands Series zal daarnaast worden uitgebreid met een extra klasse, namelijk de Ohvale GP-2 190. Dit zal nog niet in 2023 gebeuren, de planning is voorlopig 2024. Meer informatie is te vinden op nk-minibike.nl. Een kalender voor komend jaar volgt.

Lucas Dolfing heeft de ONK ENDURO in Harfsen op zijn naam geschreven. Het was echter Thierry Pittens die sterk opende en als winnaar uit de eerste ronde kwam, voor Dolfing en Wesley Pittens. Die nam het stokje over toen zijn broer Thierry duidelijk nog conditie miste. In de slotfase was het Dolfing die zijn achterstand op Wesley wegwerkte en met een marginaal verschil van 0,126 seconde de E2/3 won. Thierry Pittens werd derde. Bij de E1 won Tommie Jochems voor Max Schwarte Kaiya Brouwer.   

In de laatste EK ENDURO in het Duitse Rüdersdorf heeft de Belg Erik Willems de Europese titel veiliggesteld. Hij was de snelste overall voor landgenoot Dietger Damiaens en de Brit Dan Mundell. Hans Vogels werd in de E2 op de eerste dag vierde voor Wesley en Thierry Pittens. Op dag 2 werd Thierry Pittens vierde voor broer Wesley en Hans Vogels. Met een gelijk aantal punten werd Thierry Pittens twaalfde voor Hans Vogels en Wesley Pittens. Nina Klink deed het met twee vijfde plaatsen bij de Women uitstekend. Marc Zomer besloot zijn EK in de Junior 2 met een zesde plaats. Joey van Klinken scoorde acht punten en werd 23e voor Simon Koning, die zes punten kon pakken in deze EK. Dario van Saase, 29e, moest het met drie punten doen, Joop Staman scoorde 1 punt. Ties Bennink werd bij de Youth achtste en zestiende in de eindstand.

Regerend kampioen bij de Inters 1, Randy Kerstjens, is erin geslaagd voor de vijfde kampioen te worden in de hoogste klasse van het ONK TRIAL. Hij was op beide dagen de beste en liet Toon van Baelen en Luc Branten achter zich. Daarmee won Kerstjens ook de Kampioenstrial, die 20 extra punten kon hij als schrapresultaat wegstrepen. Dat ging ook op voor John van Veelen, die de Inters 2 won en kampioen werd voor Jasper te Mebel en Bart Verstappen. Te Mebel werd in Zelhem op beide dagen ook tweede voor Verstappen.

IDC in 2023

Tijdens het IDC-huldigingsfeest in het paddockrestaurant van het TT Circuit in Assen deed Hennie Lentink nog diverse mededelingen voor volgend jaar. Het IDC-programma gaat uit vier klassen bestaan. De SportClass 1000 verdwijnt en gaat op in de ProClass 1000, waarvan de snelste rijders doorstromen naar de Dutch Superbike. De klasse-limiettijden worden daarvoor aangepast. Verder wordt begonnen met een in de ProClass 600 ondergebrachte Naked Bike-categorie voor motoren tot 950 cc, die bij voldoende belangstelling kan uitgroeien tot een zelfstandige klasse, en een eigen puntentelling krijgt.

Ook het aantal cc’s in zowel de 600cc- als de 1000cc-klasse wordt aangepast. Voor de 600cc-klasse volgt het IDC de indeling van het World Supersport, zodat er ook zwaardere twee- en driecilinders mee mogen rijden. In de 1000cc-klassen wordt het maximaal aantal cc’s vergroot naar 1100 cc. De huidige puntentelling gaat ook op de schop en wordt 100 – 85 – 75 – 70 – 63 – 61 – 60, aflopend naar 1 punt. De rijder met de snelste ronde in de wedstrijd krijgt 3 punten extra. Er staan al acht evenementen voor Assen op de kalender, met de Duitse organisaties is nog overleg over wedstrijden in de vakantieperiode.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image