Toppers blikken vooruit

Traditiegetrouw wordt aan de vooravond van de eerste trainingsdag altijd een persconferentie gehouden met daarbij enkele toppers uit de MotoGP. In Assen traden daarvoor aan Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo, Marc Marquez, Andrea Dovizioso, Bradley Smith en Stefan Bradl.
 
Voor Pedrosa blijft de TT een speciale race “want ik won hier in 2002 mijn eerste Grand Prix. Assen geeft mij daardoor altijd een speciaal gevoel.” Over het kampioenschap: “Het ligt nu veel dichter bij elkaar dan twee races geleden. Het weer zal ongetwijfeld hier weer een rol gaan spelen.”
 
Jorge Lorenzo denkt met niet al te veel plezier terug aan de TT’s van 2011 en ’12 “want toen ging ik er beide keren in de eerste ronde al af. Toch is Assen mijn favoriete baan. Verder hou ik van Nederland. Ik voel me sterk op dit moment en probeer geen fouten te maken.”
 
Marc Marquez won de voorgaande drie jaren in Assen, eerst de 125cc en vervolgens tweemaal de Moto2. Hij verwacht geen problemen nu hij voor het eerst met een MotoGP-motor op het TT Circuit gaat aantreden: “De eerste paar ronden zullen een beetje moeilijk zijn. Het grootste probleem dit weekend is mogelijk het weer.”
 
Andrea Dovizioso heeft geen hoge verwachtingen van de race op zaterdag: “We hebben nog niet zoveel aan de motor verbeterd als we zouden willen, we hebben nog niet voldoende vooruitgang geboekt. We wilden van race tot race proberen het gat met de toppers te verkleinen, maar daarin zijn we niet geslaagd.”
 
Stefan Bradl is wat optimistischer: “Het lijkt erop dat ik mijn snelheid weer terug heb. Vorig jaar, in mijn eerste MotoGP-race in Assen, was ik in het begin van de race iets te agressief en verloor ik de controle over de motor.”
 
Bradley Smith verscheen met een stevig ingepakte linker pink. Smith: “Op de maandag na Barcelona heb ik een huidtransplantatie ondergaan. Er is een stukje huid van mijn onderarm gehaald.” Hoe ervaart hij z’n eerste seizoen in de koningsklasse? Smith: “Het is zwaarder dan ik had gedacht. In Barcelona viel alles voor het eerst op z’n plaats.” Dat resulteerde prompt in een zesde plaats, z’n beste klassering tot nu toe. Over het weer maakt Smith zich geen zorgen: “Het is hetzelfde weer als thuis.”
 
Over één zaak zijn al deze zes rijders het eens: Het oude deel van het circuit – zeg maar het gedeelte van na De Bult tot aan de finish – is een fantastische strook asfalt. Pedrosa: “Dat stuk heeft een erg mooie lay-out.” Lorenzo: “Het laatste stuk is geweldig.” Marquez: “Ik geniet van het laatste deel en de laatste chicane.” Bradl: “Het laatste stuk is heel technisch. Je moet de motor continu van de ene kant naar de andere omgooien.”
 
Gevraagd naar hun mooiste herinnering aan Assen kwam Smith met een heel opmerkelijk antwoord: “Het duel tussen Colin Edwards en Nicky Hayden in de slotfase van de MotoGP-race van 2006.”
 
Foto: Ad van de Graaf

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.