woensdag 7 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Van der Mark wil Suzuka 8 Hours-titel terug

Dit weekend zal de Suzuka 8 Hours endurance-race verreden worden op het gelijknamige circuit in Japan. Zoals de naam ook al doet vermoeden duurt de race acht uur, waarbij hele dingen komen kijken dan bij bijvoorbeeld een MotoGP-race. Met in elk uur een pitstop waarin de strategie erg belangrijk is. Eigenlijk zijn de team die het voor elkaar krijgen een pitstop minder te doen in het voordeel. De kunst is om het motorvermogen en het verbruik op elkaar af te stemmen en zo snel mogelijk de pitstraat in te gaan en te verlaten. Zoals het een echte endurance-race betaamd, bestaat de start uit het rennen naar de motor. 

Wie doen er allemaal mee? Niet de minsten. MotoGP-rijder Pol Espargaro en WSBK-coureurs Nicky Hayden en Micheal van der Mark. De Nederlander doet nu voor de vierde keer mee aan de race, waarvan de laatste twee keer een winst opleverden. Dit kregen zij vorig jaar niet voor elkaar, toen won het Yamaha-fabrieksteam. “Gezien vorig jaar is het duidelijk wat we willen bereiken: we willen de titel terug. Ik heb een goede klik met Hayden en het team heeft veel ervaring, maar de concurrentie zal zoals altijd weer sterk zijn. We hebben al twee keer gewonnen en ik weet hoe het voelt om de bovenste trede van het podium op te stappen, dus ik denk alleen maar daaraan”, aldus Van der Mark.

Een ander mooi punt aan deze endurance-race is dat het laatste uur in het donker gereden wordt. De race begint om 11.30u en eindigt om 19.30, maar de zon houdt het voorgezien om 18.30u. In het donker op het circuit racen brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zij zullen dit op de vrijdag voorafgaand aan de race al gaan oefenen. Met 120.000 toeschouwers is deze race in Japan behoorlijk populair. Later meer!

Foto: Honda

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen