Van der Mark wil Suzuka 8 Hours-titel terug

Dit weekend zal de Suzuka 8 Hours endurance-race verreden worden op het gelijknamige circuit in Japan. Zoals de naam ook al doet vermoeden duurt de race acht uur, waarbij hele dingen komen kijken dan bij bijvoorbeeld een MotoGP-race. Met in elk uur een pitstop waarin de strategie erg belangrijk is. Eigenlijk zijn de team die het voor elkaar krijgen een pitstop minder te doen in het voordeel. De kunst is om het motorvermogen en het verbruik op elkaar af te stemmen en zo snel mogelijk de pitstraat in te gaan en te verlaten. Zoals het een echte endurance-race betaamd, bestaat de start uit het rennen naar de motor. 

Wie doen er allemaal mee? Niet de minsten. MotoGP-rijder Pol Espargaro en WSBK-coureurs Nicky Hayden en Micheal van der Mark. De Nederlander doet nu voor de vierde keer mee aan de race, waarvan de laatste twee keer een winst opleverden. Dit kregen zij vorig jaar niet voor elkaar, toen won het Yamaha-fabrieksteam. “Gezien vorig jaar is het duidelijk wat we willen bereiken: we willen de titel terug. Ik heb een goede klik met Hayden en het team heeft veel ervaring, maar de concurrentie zal zoals altijd weer sterk zijn. We hebben al twee keer gewonnen en ik weet hoe het voelt om de bovenste trede van het podium op te stappen, dus ik denk alleen maar daaraan”, aldus Van der Mark.

Een ander mooi punt aan deze endurance-race is dat het laatste uur in het donker gereden wordt. De race begint om 11.30u en eindigt om 19.30, maar de zon houdt het voorgezien om 18.30u. In het donker op het circuit racen brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zij zullen dit op de vrijdag voorafgaand aan de race al gaan oefenen. Met 120.000 toeschouwers is deze race in Japan behoorlijk populair. Later meer!

Foto: Honda

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.