donderdag 18 april 2024

Wayne Tessels op weg naar IDC Superbike titel – wereldtoppers

IDC Oschersleben

Wayne Tessels lijkt op weg naar zijn tweede opeenvolgende Dutch Superbike-titel in het IDC-kampioenschap. Op het Duitse circuit van Oschersleben won de Kawasaki-coureur van het Druijff Racing Team beide races met overtuiging. Met nog drie races te gaan heeft Tessels een voorsprong van meer dan 200 punten op zijn naaste concurrent Ferry van Rijn. Joris Lentfert, een teamgenoot van Van Rijn, eindigde tweemaal als tweede.

Tekst: Asse Klein, Jan Boer, Ad de Graaf, Emil Bilars Foto’s Jan Boer, Damon Teerink, Emil Bilars, Fotografie: teams

Tessels was tevreden over zijn weekend en prees zijn motorfiets. Hij gaf aan dat hij geen enkel moment in de problemen was gekomen. Hij zal echter de volgende IDC-race missen omdat hij deelneemt aan de beroemde WK 24-uursrace Bol d’Or, waar hij strijdt voor de wereldtitel in de klasse met het ChromeBurner RAC41 Honda-team. In de Supersport 600 ging de overwinning naar Yamaha-coureur Wiljan Van Wikselaar. Hij was in beide heats sneller dan Rick Kooistra en Leon Stolte. De titelstrijd in deze klasse is nu weer helemaal open en Van Wikselaar en Kooistra zullen uitmaken wie zich uiteindelijk tot kampioen mag kronen.

Spanning en Nederlandse winnaars in Assen – wereldtoppers

EMX250 Afyonkarahisar

Nederlanders op podium

Met zijn teamgenoot Ivano van Erp noodgedwongen als toeschouwer (brak zijn bekken in Arnhem en kan geruime tijd niet op een motor zitten), greep de Italiaan Andrea Bonacorsi de EK-titel. Hier zit een Nederlands tintje aan, want hij rijdt voor Hutten Metaal Yamaha Racing. Teammanager Herjan Brakke mocht op het podium delen in de feestvreugde. Kay Karssemakers en Cas Valk kwamen in Turkije uitstekend voor de dag. Valk won op zaterdag de eerste manche, Karssemakers werd op zondag tweede achter Bonacorsi, die met een eerste en een vierde plaats niet alleen kampioen werd, maar ook nog de wedstrijd wist te winnen. Valk en Karssemakers hadden beiden een vijfde plaats als tweede resultaat. Dat leverde Valk de tweede plaats op het podium op en Karssemakers de derde. Voor Karssemakers is het al het achtste podium uit negen wedstrijden. ‘Het had beter gekund, gisteren had ik problemen met een spatbord en vandaag last van opgepompte armen.’ Valk had mogelijk voor de zege kunnen gaan: ‘Ik had vandaag een goede start, maar had de pech dat Grau voor mij viel. Dat kostte me veel plaatsen. Later kwam ik ten val, maar toch was het een superweekend met de winst op zaterdag.’ Voor deze klasse rest nog één wedstrijd (Engeland, 24 september). Karssemakers is verzekerd van een EK-medaille, Valk staat derde met 33 punten voorsprong op de vierde. Zilver en brons lijken dus binnen handbereik te zijn.

BeNeLux Trophy Colmarberg

Brink pakt ook BeNeLux Trophy Superbike-titel

Na het winnen van de ONK Superbike-titel is Ricardo Brink ook kampioen geworden in de Superbike-klasse van de BeNeLux Trophy. Het verschil tussen de twee kampioenschappen is dat er bij de ONK Superbike alleen punten worden toegekend op permanente circuits, terwijl de BeNeLux Trophy ook racet op stratencircuits. Brink pakte de BeNeLux Trophy-titel op het Colmarberg-circuit in Luxemburg. Deze korte baan van 3,2 kilometer staat bekend als het testcircuit van bandenfabrikant Goodyear. De Colmarberg bestaat uit een recht stuk van één kilometer gevolgd door een technisch gedeelte met veel bochten kort achter elkaar. Ondanks dat Brink nog nooit op deze baan had gereden, wist hij wel tweemaal te winnen en een nieuw ronderecord neer te zetten. Die prestaties waren ruim voldoende om de BeNeLux Trophy Superbike-titel één ronde voor het einde van het seizoen veilig te stellen. Thijs Peeters en de Belg Yan Ancia behaalden beiden twee podiumplaatsen. In de BeNeLux Trophy Supersport ging de overwinning twee keer naar Twan Smits. De 19-jarige coureur uit Steenwijk komt normaal gesproken uit in de IDM Supersport, waarin hij momenteel aan de leiding gaat. De laatste ronde van de BeNeLux Trophy wordt op 23 en 24 september verreden op het circuit Croix-en-Ternois in Frankrijk.

Ricardo Brink.

ONK zijspan Oss

Bax/Cermak oppermachtig in Oss

Bax/Cermak hebben de ONK Sidecars in Oss gewonnen door beide heats te winnen. Hermans/Van den Bogaart werden tweemaal tweede en Keuben/Lebraton behaalden de derde plaats in het totaalklassement.

In de eerste heat pakte Hermans de kopstart, maar al snel nam Bax de leiding over. Hermans kon nog wel volgen, maar in de eindfase van de heat wist Bax afstand te nemen van Hermans en zo de overwinning te behalen, met Hermans op de tweede plaats. De broertjes Leferink werden knap derde na een gedegen race, voor Keuben die met invalbakkenist Lebraton als vierde over de finish kwam.

In de tweede heat nam na de start Bax direct de kop en behield deze positie tot aan de finish. Hermans kon aanvankelijk nog bij de leider blijven, maar viel plotseling even stil, waardoor Bax een kleine voorsprong kon nemen. Bax werd de dagwinnaar werd in Oss. Hermans eindigde als tweede, en Keuben behaalde de derde plaats in het dagtotaal. Hermans/Van den Bogaart leiden nog steeds in het Nederlands kampioenschap, dat nog twee wedstrijden heeft in Varsseveld en Lierop.

WK langbaan Morizes

Hummel heeft na zege zicht op brons

Romano Hummel heeft zijn medaillekansen in het WK langbaan nieuw leven ingeblazen met een overwinning in Morizes. Tijdens de vijfde ronde van de zes GP-races versloeg Hummel in de finale de titelkandidaten Martin Smolinski en Chris Harris.

Het evenement in Morizes, nabij Bordeaux, werd beïnvloed door een stortbui en een daaropvolgende stroomuitval, wat resulteerde in de late start van de finale om half twee ’s nachts. Hummel was de hele avond de snelste en stelde zijn dominantie ook in de finale tentoon. Met de meeste punten achter zijn naam kon Hummel de favoriete buitenste startpositie kiezen en liet hij zijn concurrentie geen kans.

Dit was pas de tweede GP-overwinning in de loopbaan van de wereldkampioen van 2021. Precies zes jaar geleden won hij zijn eerste GP, ook in Morizes. Dit seizoen vielen de resultaten van Hummel tegen, aangezien hij zich tijdens de eerste vier races niet wist te plaatsen voor de finale. Door zijn overwinning in Morizes staat Hummel nu op de vijfde plaats en heeft hij nog een kans om brons te veroveren met een goed resultaat tijdens de laatste race in het Duitse Mühldorf. Het wereldkampioenschap zelf is buiten bereik, aangezien de Brit Harris en de Duitser Smolinski het onderling zullen uitvechten, waarbij Harris een voorsprong van slechts één punt verdedigt.

Dave Meijerink reed als invaller een sterke race en eindigde op de vierde plaats. In de finale wist hij twee ronden lang Chris Harris achter zich te houden voordat hij werd ingehaald. Mika Meijer eindigde als dertiende, terwijl Theo Pijper als vijftiende en laatste eindigde.

In de Franse nacht is Romano Hummel op weg naar de tweede GP-zege uit zijn loopbaan.

Kort door de bocht

Jaimie van Sikkelerus kwalificeerde zich als vierde voor de achtste ronde van de British Supersport op Cadwell Park. In de eerste race raakte de rijder van het MPM Routz Racing Team betrokken bij een valpartij terwijl hij streed om een top-vijf positie. In de tweede race eindigde Van Sikkelerus als achtste. Na zestien races staat hij momenteel op de zevende plaats in het kampioenschap. Jorel Boerboom behaalde een zeventiende plaats in de British Superstock 1000-race, net buiten de punten.

Antoine Magain heeft de Enduro van Dinant gewonnen met overtuiging, waarbij hij alle races op die dag won. Hij reed op een Sherco-motor en domineerde de competitie. Bij het BeNeCup SuperMoto-evenement in Chimay was de winnaar de Belg Kevin Viellevoye.

Het Dutch Open seizoen voor de grasbaanracers is tot een einde gekomen met twee wedstrijden in Staphorst en Uithuizen. Dave Meijerink is de nieuwe kampioen in de solo categorie, terwijl Wilfred Detz en Bonita van Dijk hun titel bij de zijspannen met succes hebben verdedigd. Er is mogelijk nog een twist in het kampioenschap bij de solo’s, aangezien er een protest loopt tegen de uitslag van de wedstrijd in Noordwolde.

Podium DO Solo Sidecar: De kampioen van 2023. Links Dave Meijerink, rechts Wilfred Detz die dit seizoen met Wendy Alring (links) en Bonita van Dijk (rechts) in actie kwam.

Sportkalender

DatumEvenement
7/10 septemberEK dragrace Santa Pod (GB)
9/10 septemberMotoGP, MotoE en RBRC Misano (I)
9/10 septemberWK Superbike en Yamaha bLU cRU Magny-Cours (F)
9/10 septemberTrial der Naties Auron (F)
9/10 septemberClassic GP Assen
10 septemberONK zijspancross Varsseveld
16 septemberGP speedway Vojens (DK)
16 septemberIDC Assen
16/17 septemberWK endurance 24 uur Le Castellet (F)
16/17 septemberEK enduro Kielce (PL)
16/17 septemberMXGP Maggiora (I)
17 septemberGP zijspancross Rudersberg (D)
17 septemberWK langbaan Mühldorf (D)
17 septemberWK en EK Supermoto Alcarras (E)
17 septemberIRRC Frohburg (D)
17 septemberBSB Oulton Park (GB)
17 septemberBeNeCup Supermoto Battice (B)
23/24 septemberMotoGP Buddh Int. Circuit (IND)
23/24 septemberWK Superbike Aragón (E)
23/24 septemberMXGP, EMX125 en EMX250 Matterley Basin (GB)
23/24 septemberIDM en NTC Hockenheim (D)
23/24 septemberBeNeLux Trophy/ONK Croix-en-Ternois (F)
24 septemberWK langbaan teams Roden
24 septemberONK zijspancross Lierop
24 septemberONK trial Europoort
29/1 oktoberWK enduro Valpaços (P)
30 septemberWK Supercross Singapore
30 septemberGP speedway Torun (PL)
30 septemberInt. speedway Veenoord
30 septemberONK enduro Vorden
30/1 oktoberMotoGP Motegi (J)
30/1 oktoberWK Superbike Portimão (P)
1 oktoberGP zijspancross Castelnau de Levis (F)
1 oktoberBSB Donington Park (GB)
6/8 oktoberWK enduro St. Andre (P)
7 oktoberWK indoortrial Andorra la Vella (AND)
7 oktoberIDC Assen
7 oktoberONK enduro Bergeijk (o.v.)
7/8 oktoberMXoN en finale Yamaha YZ bLuCru 65cc, 85cc en 125cc Ernée (F)
7/8 oktoberWK zijspan Oschersleben (D)
8 oktoberWK JuniorGP Aragón (E)
8 oktoberWK Supermoto Mettet (B)
8 oktoberEK zijspancross landenteams Cingoli (I)
12/18 oktoberWK rally Rallye du Maroc (MAR)
14 oktoberWK Supercross Düsseldorf (D)
14 oktoberONK enduro Hellendoorn
14 oktoberStrandcross Lemmer
14/15 oktoberMotoGP Mandalika (INA)
15 oktoberSupermoto der Naties en EK Castelletto di Branduzzo (I)

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen