dinsdag 21 mei 2024

WK IJsspeedway Heerenveen: titel voor Haarahiltunen, Thijs-bokaal voor Jasper Iwema

Het Wereldkampioenschap IJsspeedway bleef in Thialf tot het einde spannend, want alle favorieten maakten fouten. Uiteindelijk was het toch weer de Zweed Martin Haarahiltunen die voor het derde jaar op rij de gouden medaille kreeg.

Haarahiltunen wist als enige coureur in elk van de vier GP’s een startplaats in de finale te veroveren. Daardoor was de 33-jarige elektricien voor de finale op zondagmiddag al zeker van de titel. Hij kon zijn titel geen extra glans geven met de zege in de laatste wedstrijd. Hij maakte wel de beste start in de finale, maar verloor door een lekke voorband de controle over zijn machine. Samen met de Fin Huusko en landgenoot Olsen belandde hij hard in de strobalen. Gelukkig konden alle drie zonder noemenswaardige verwondingen weer opkrabbelen. Haarahiltunen was zo even later toch weer het stralend middelpunt toen de versierselen horend bij het kampioenschap werden uitgereikt. Het zilver ging naar de Duitser Max Niedermaier, het brons was voor de Fin Heikki Huusko.

De medailles worden op echtheid getest door Martin Haarhiltunen (goud), Max Niedermaier (zilver) en Heikki Huusko (brons).

De Nederlandse troeven Jasper Iwema en Sebastian Reitsma beleefden hun ‘finest hour’ in Thialf al op de vrijdagavond. In de finale van de internationale wedstrijd om de Roelof Thijs-bokaal duelleerden zij om de overwinning. Iwema maakte de beste start, maar zag al in de eerste ronde Reitsma langszij komen. De meer ervaren Iwema wist ondanks problemen met zijn koppeling in de voorlaatste ronde de koppositie weer over te nemen en als eerste Nederlander in de historie de Thijs-bokaal te veroveren. Uit handen van de inmiddels 77-jarige naamgever van de bokaal kreeg Iwema het kleinood overhandigd.

De hoogte- en dieptepunten van Molenaar Racing in de Grands Prix

Het opgedane zelfvertrouwen brokkelde bij Iwema in het weekend al snel af door technische problemen. Door een kapot motorblok bleef de coureur uit Hooghalen met een veertiende plek achter bij de verwachtingen. Met een tiende plaats herstelde hij zich op de zondagmiddag. De pas 17-jarige Sebastian Reitsma hield zich goed staande op het hoogste niveau en sprokkelde op beide dagen punten. Met een elfde en een dertiende plaats mag hij terugkijken op een geslaagd weekend.

Tekst: Gert Bos
Foto’s: GOOD-SHOOT.COM /Reygondeau

Eindstand WK
1. Martin Haarahiltunen (S) 70
2. Max Niedermaier (D) 63
3. Heikki Huusko (FIN) 58
4. Aki Ala-Riihimäki (FIN) 53
5. Stefan Svensson (S) 53
Jasper Iwema bood zijn fans op vrijdagavond reden om te juichen.
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen