maandag 24 juni 2024

WK Zijspancross Oss: broederstrijd met een kikker in de keel

Het was een intens spannende titelstrijd dit jaar bij het WK Zijspancross, dat werd afgesloten met een grandioze finale Grand Prix op circuit de Witte Ruysheuvel in Oss. De Nederlands/Tsjechische combinatie Julian Veldman/Ondrej Cermak kwam als leider naar de laatste WK-ronde, maar moesten al snel hun meerdere erkennen in de broeders Bax, waarna een bloedstollende broedertwist ontstond in Brabant.

Jeffrey Buis: ‘Eerst WK Supersport en dan langzaamaan doorgroeien naar de top’

Robbie Bax, in dienst als bakkenist van de Belgische rijder Marvin Vanluchene, vocht in Oss een verbeten strijd uit met zijn oudere broer Etienne, die rijdt met de Fransman Nicolas Musset. De broedertwist werd pas in de allerlaatste minuten van het WK zijspancross 2021 beslecht. Etienne Bax/Nicolas Musset pakte met enkele seconden voorsprong op Vanluchene/Bax de wereldtitel Zijspancross 2021! Hiermee wist Etienne Bax dus zijn WK-titel te prolongeren en kaapte hij het goud weg voor de neus van broer Robbie. Laatstgenoemde was natuurlijk aangeslagen, maar later ook trots op de mooie zilveren medaille. Dat was ook het geval voor Julian Veldman, bijgenaamd ‘de kikker’, die de bronzen medaille in ontvangst mocht nemen aan het einde van de heroïsche WK-strijd. De drie om de titel strijdende matadors, of eigenlijk zes natuurlijk, kwamen na de GP van Tsjechië met nagenoeg hetzelfde aantal WK-punten aan voor de finale in Oss. In Kramolin waren Bax/Musset goed op dreef geweest met tweemaal de heatwinst. De andere heatwinst ging naar Veldman/Cermak, die zo de leiding namen in het wereldkampioenschap met slechts één punt voorsprong op Vanluchene/Bax. Bax/Musset sloten hierop aan met een achterstand van slechts vier punten.

Moddergooien

De spanning naar de finale in Oss was om te snijden. Er werden in verschillende voorbeschouwingen allerlei uitspraken gedaan en zo werd het vuur voor de finale te Oss flink opgestookt. Moddergooien werd het gelukkig nooit. Dat doen de zijspancrossers namelijk wel op de baan en Oss was hierop geen uitzondering! In de eerste heat op zaterdag elimineerde Veldman/Cermak zichzelf bijna aan het begin van de race waarin ze net na de tweede bocht betrokken raakte bij een opstopping. Zodoende moesten ze een inhaalrace rijden die het koppel uiteindelijk nog tot plek vier zou brengen. Maar vooraan waren de andere twee titelkandidaten natuurlijk al gevlogen. De bikkelharde, maar faire strijd tussen Bax/Musset en Vanluchene/Bax voor de heatwinst werd gewonnen door Etienne Bax. Bax/Musset reden eenmaal op de eerste plaats een stuk weg van de achtervolgers en namen de leiding in het WK. Bax/Musset stonden in punten gelijk met Vanluchene/Bax, die in de eerste heat tweede werden. Maar ook Veldman/Cermak hadden nog alle kansen met slechts drie punten achterstand op de twee WK leidende zijspannen. Zondag moest het dus gebeuren.

Het in groten getale aanwezige publiek zag op de zondag weer een bikkelharde confrontatie tussen Vanluchene/Bax én Bax/Musset. Vanluchene/Bax lagen op één totdat de fel acterende Bax/Musset bij het uitkomen van een bocht het binnenspoor pakte en Vanluchene/Bax op de volgende tafelberg Vanluchene/Bax spectaculair voorbij sprongen. Zo werden – net als in het eerste bedrijf – opnieuw Bax/Musset winnaar van de tweede heat. Vanluchene/Bax werden tweede. ‘Kikker’ Veldman werd vierde en moest zijn meerdere erkennen in Hermans/Janssens, die de tweede heat afsloten met een derde plaats. Veldman had de titel niet meer in eigen hand voor de laatste heat, maar de gebroeders Bax wel. Het kwam er bijna op neer dat wie de laatste heat zou winnen, zichzelf ook wereldkampioen mocht noemen!

Het WK-podium na fantastische wedstrijden in Oss, met in het midden Etienne Bax en Nicolas Musset, de wereldkampioenen zijnspancross!

Zijspan-gedrang

De derde heat. Startschot. Direct in de tweede bocht na de start is er een beslissend moment in titelstrijd. Vanluchene/Bax zit aan de binnenkant en komt in gedrang met de linker zijspan van de Zwitser Heinzer. Hierdoor komt het zijspan van Vanluchene/Bax ineens omhoog. Veldman rijdt hier net achter en kan niet anders dan hard remmen waardoor ook hij over de kant gaat waarbij bakkenist Cermak op de grond belandt. Etienne Bax heeft geluk en kan zijn zijspan net langs de gecrashte zijspannen van Veldman/Cermak én Vanluchene/Bax sturen. Hiermee neemt hij een flinke stap richting een WK-titel, zijn gecrashte broer en Veldman/Cermak achterlatend. Laatstgenoemde is pas als laatste weg van de plaats delict en kan in de derde heat geen rol meer spelen en moet genoegen nemen met een mooie derde plek in de WK-eindstand. Hermans/Janssens nemen gelijk de leiding in de laatste heat en krijgen snel Bax/Musset achter zich aan, die zich op de tweede plaats nestelen. Vanluchene/Bax kan na de startmêlee wel sneller opstappen dan Veldman en ligt na tien minuten wedstrijd op de derde plek. Maar het gat is al te groot om de sprong naar de tweede plaats te maken. Toch kunnen de op de tweede plaats rijdende Bax/Musset zich geen misstap veroorloven. Zo blijft de derde heat tot het einde spannend, maar de volgorde blijft zoals die was. Bax/Musset overschrijden achter Hermans/Janssens als tweede de meet én zijn wereldkampioen Zijspancross 2021!

Tranen

Vanluchene/Bax werden derde in deze laatste heat. Ze verloren het goud, maar wonnen het zilver. Robbie Bax stapte dan ook met een kikker in z’n keel van het zijspan en feliciteerde sportief zijn broer Etienne en bakkenist Nicolas Musset met de WK-titel. Daarna vloeiden ook bij de gewoonlijk zo nuchtere Robbie Bax de tranen om het missen van het goud. ‘Ik heb uiteindelijk het zilver gewonnen, maar zo net na de heat kwam alles er even uit. Maar nu ben ik trots op het zilver. We hebben er alles aan gedaan, maar mijn broer was hier gewoon sneller.’ Een half uur na de finish werd zo het WK-podium opgetuigd met Veldman/Cermak als derde, Vanluchene/Bax als tweede en Bax/Musset als wereldkampioen Zijspancross 2021!

Zo dichtbij, maar zo ver weg. We snappen het gevoel helemaal van Robbie Bax.

WK-eindstand

1. Etienne Bax-Nicolas Musset    WSP-Zabel   264
2. Marvin Vanluchene-Robbie Bax          WSP-Zabel   259
3. Julian Veldman-Ondrej Cermak          CPD-MEGA  241
4. Koen Hermans-Glenn Janssens         WSP-Husqvarna      207
5. Kert Varik-Lari Kunnas   WSP-Husqvarna      186

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen