dinsdag 23 juli 2024

Zilver voor Dave Meijerink in EK-finale GP grasbaan in Tayac

Met vijf coureurs kwam ruim een kwart van het startveld van de Europese grasbaanfinale dit jaar uit Nederland. Ondanks de relatief koele en natte periode in Zuid-Frankrijk, presenteerde de korte kleipiste in Tayac zich in een bikkelharde en stoffige toestand.

Tekst: Asse Klein, Jan Boer, Emil Bilars, Gert Bos
Foto’s: Emil Bilars, Jan Boer, Jesper Veldhuizen

In de kwalificatieseries leverde Dave Meijerink de beste prestaties. De regerend Nederlands kampioen uit het Overijsselse Schuinesloot scoorde via twee overwinningen en twee tweede plaatsen de meeste punten. Samen met de Duitser Lukas Fienhage, de Deen Kenneth Kruse Hansen en de Brit Chris Harris plaatste hij zich rechtstreeks voor de A-finale. Via een tweede plaats in de B-finale plaatste ook Mika Meijer zich nog voor de beslissende finale. Hij profiteerde hierbij wel van het in leidende positie uitvallen van de Tsjech Jan Macek. De Fransman Stéphane Tresarrieu maakte het zestal finalisten compleet.

MotoGP Nederland & Duitsland 2024: perfecte slag Bagnaia, drama Martin

In de finale kende Meijerink de beste start en dook ook als eerste de bocht in. Bij het uitkomen van de bocht werd hij met veel lef voorbijgereden door Chris Harris. De Britse veteraan reed met een groot hart en zocht telkens het laatste beetje grip, op luttele centimeters van de boarding. Meijerink probeerde nog terug te komen, maar tegen Harris was in de finale geen kruid gewassen. De 24-jarige Meijerink consolideerde de tweede plek en pakte zo het zilver. Het is zijn tweede Europese medaille. In 2020 finishte hij op hetzelfde circuit al eens als derde.

Mika Meijer vocht in de finale tot op de streep en beloonde zijn inzet door op de laatste meters de vijfde plaats over te nemen van Hansen. Henry van der Steen eindigde als achtste, William Kruit werd twaalfde.

Romano Hummel begon als topfavoriet aan de wedstrijd. Hij kon in Tayac het record van drie opeenvolgende Europese titels van de inmiddels gestopte Jannick de Jong evenaren. Hummel was vorig jaar in een verregende finale in het Duitse Werlte de sterkste, en in 2022 in het Engelse Swingfield ook onklopbaar. Op de bikkelharde kleipiste in Frankrijk wist de coureur uit Hoogkerk op voorhand dat het voltooien van de trilogie geen eenvoudige klus zou worden. Hummel is op zijn sterkst en nagenoeg onklopbaar op de zachtere grasbanen met veel grip. Met een tweede en een derde plaats startte hij nog redelijk in de wedstrijd, maar met één punt uit zijn derde rit stond de druk er voor zijn laatste rit vol op. Hummel moest vanaf de ongunstige, binnenste startpositie vertrekken en minimaal als derde finishen voor een startplek in de B-finale. Dat lukte niet. Na een redelijke start zakte Hummel door het veld en finishte als laatste. Hij eindigde uiteindelijk teleurstellend als veertiende in het klassement.

Uitslag: 1. Chris Harris (Engeland), 2. Dave Meijerink, 3. Lukas Fienhage (Duitsland), 4. Stéphane Tresarrieu (Frankrijk), 5. Mika Meijer, 6. Kenneth Kruse Hansen (Denemarken), 7. Jordan Dubernard (Frankrijk), 8. Henry van der Steen, 9. Jacob Bukhave (Denemarken), 10. Jan Macek (Tsjechië), 12. William Kruit, 14. Romano Hummel.

Eremetaal voor v.l.n.r. Dave Meijerink, Chris Harris en Lukas Fienhage.

GP zijspan Lommel (B): Drama in het diepe zand

De Belgen Vanluchene/Janssens wisten hun thuis-Grand Prix te winnen na twee dramatische heats in het diepe zand van Lommel. De Nederlandse broers Bax, terug aan het front voor hun afscheidsrace, namen de kopstart in de eerste heat en gaven deze nooit meer weg en wonnen met glans. Hierachter waren het Vanluchene en de Nederlandse broers Leferink, beide startend vanaf de tweede rij, die met Hermans vlak na elkaar binnenstroomden. Vanluchene werd tweede voor Hermans op drie en Leferink op vier. De tweede heat leek een herhaling van zetten te krijgen toen Bax opnieuw de kop nam en ervandoor ging. Maar nu was Vanluchene ontketend! Eenmaal op plek twee reed hij fantastische lijnen in het diepe zand en kon zo een gat van twaalf seconden op Bax dichtrijden. Vanluchene pakte met nog twee ronden te gaan de kop over en won niet alleen de heat, maar ook de Grand Prix. Bax/Bax werden dan tweede en namen met de tweede plek totaal definitief afscheid van de Grand Prix zijspancross. De broers Leferink lagen lang op koers om in totaal derde te worden, maar stuitten in de laatste ronde op een achterblijver waardoor ze naast de baan raakten. Gefrustreerd werden ze nu in totaal vierde met de Duitser Prümmer, die hierdoor nipt derde kon worden. Hermans was betrokken bij een opstopping en crashte later waardoor hij twaalfde zou worden in heat twee. De Letten Lielbardis – leidend in het WK – moesten de gifbeker leedrinken. Door motorproblemen in de slotfase van beide heats pakten ze een dertiende plek en een uitvalbeurt. Vanluchene/Janssens voeren nu met voorsprong de WK Zijspancross aan, met Lielbardis op twee en Hermans/Van den Boogaart op drie.

#82 Bax in de eerste heat | Foto: Rik Claes

Kort door de bocht

Jurrien van Crugten deed op de Sachsenring goede zaken voor zijn titelkansen in de Northern Talent Cup. De 15-jarige coureur vertrok vanaf pole position en werd in de eerste race op een opdrogende baan vierde. De tweede race – verreden in het bijprogramma van de Duitse Grand Prix – won Van Crugten. Met nog vier races te gaan gaat de jonge Nederlander met een voorsprong van 26 punten aan de leiding in het kampioenschap.

De Nederlanders hadden het op Imatra niet gemakkelijk tijdens de derde ronde van het International Road Race Championship. Op het Finse stratencircuit eindigde Jorn Hamberg elfde en twaalfde in de Superbike-races. Ilja Caljouw finishte als zevende en achtste in de Supersport. Tijdens het evenement stonden er veel snelle gastrijders aan de start. De races werden gewonnen door Erno Kostamo (Superbike) en Niko Lehtiranta (Supersport), beiden afkomstig uit Finland.

Melvin van der Voort wist in de vier races van het Spaanse ESBK Supersport telkens op het podium te finishen. Tijdens de derde ronde van het seizoen op Estoril kwam er een einde aan de podiumreeks van de 18-jarige coureur uit Ede. Door een crash in de kwalificatie en oponthoud in de eerste ronde kwam Van der Voort niet verder dan een zevende plaats in de eerste race. In de tweede race ging het beter en finishte de jonge Nederlander op een vierde plaats.

Jaimie van Sikkelerus kon vanwege knieproblemen geen goede resultaten scoren tijdens de British Superbike op Snetterton. Een tweeëntwintigste plaats was zijn beste uitslag in de vijfde ronde van het seizoen. Jorel Boerboom finishte knap zevende in de eerste British Supersport-race, die werd verreden op een natte baan. Het betekende de eerste top-tien klassering voor Boerboom in deze klasse.

In het Duitse Oschersleben heeft Stephan de Boer de tweede Superbike-race in de BeneLux Trophy gewonnen. De eerste manche werd gewonnen door de Belg Yan Ancia, waarin De Boer vierde werd. Thijs Peeters finishte tweemaal als derde tijdens het evenement waar ook ONK-punten werden verdeeld. Maik Duin won de eerste race in de Supersport-klasse, maar kwam in de tweede manche ten val.

Thijs Peeters behaalde twee zeges in de Superbike-klasse tijdens de BeNeLux Trophy op het TT Circuit Assen. Kees Boekel pakte eenmaal een podiumplaats door als derde te finishen in de eerste race. In de Supersport van de BeNeLux Trophy werd Rick Kooistra tweemaal tweede achter de Belg Jef Van Calster. In de BeNeLux Trophy worden ook punten gescoord voor het ONK-kampioenschap van de KNMV.

Roan van de Moosdijk heeft, na kort verbonden te zijn geweest aan Fantic en Honda, onderdak gevonden bij het Duitse KTM Kosak.

Op 55-jarige leeftijd is Mike Healey overleden aan de gevolgen van een hartaanval. De Amerikaanse crosser was in 1989 derde in de 125cc, twee jaar later werd hij tweede in de 250cc.

De sportkalender

Datum Evenement Locatie
9/13 juli Speedway of Nations Manchester (GB)
12/13 juli IDC Assen Assen
12/14 juli WK enduro Gelnica (SK)
13 juli WK langbaan Marmande (F)
13/14 juli WK Superbike, WorldWCR en Yamaha R3 WC Donington Park (GB)
14 juli GP zijspancross Iffendic (F)
14 juli WK trial Comblain-au-Pont (B)
14 juli WK jeugd motorcross Heerde
14 juli EMX Women Tensfeld (D)
19/21 juli Zwarte Cross Open-finale Lichtenvoorde
20 juli Int. grasbaan Aduard
20 juli NK Junior Moto Racing en NSF100 Assen
20/21 juli WK Superbike Most (CZ)
20/21 juli MXGP, EMX125, EMX250 en EMX2T Loket (CZ)
21 juli WK endurance 8 uur Suzuka (J)
21 juli GP zijspancross Strassbessenbach (D)
21 juli WK SuperMoto Slomczyn (PL)
21 juli ONK wegrace Classics Chimay (B)
21 juli BSB Brands Hatch (GB)
27/28 juli MXGP, EMX250 en EMXOpen Lommel (B)
28 juli ESBK Catalunya (E)
28 juli IRRC, NSC en BeNeLux Trophy wegrace Chimay (B)
28 juli IDM Schleiz (D)
28 juli Cup wegrace Oschersleben (D)
2/4 augustus WK enduro Rhayader (GB)
3/4 augustus MotoGP Silverstone (GB)
3/4 augustus EK minibikes Slovakia Ring Karting Center (SK)
4 augustus NK Junior Moto Racing en NSF100 Assen
4 augustus BeNeLux Trophy/ONK Assen
8/11 augustus EK dragrace Tierp (S)
10 augustus EK grasbaan zijspan kwalificatie Bad Hersfeld (D)
10/11 augustus WK Superbike en WorldWCR Portimão (P)
10/11 augustus MXGP, EMX125 en EMX250 Uddevalla (S)
11 augustus IRRC Horice (CZ)
11 augustus BSB Thruxton (GB)

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen