woensdag 28 februari 2024

Test 2023 Kymco AK Premium: hetzelfde, maar beter

Vergeet de AK 550. Vanaf nu hebben we het over de AK Premium. En die naam is niet zomaar gekozen…

Tekst: Laurent Cortvrindt
Fotografie: Kymco

De in 2016 geïntroduceerde Kymco AK 550 stelde zich het ambitieuze doel om de onbetwiste koning van de sportscooters uit te dagen: de Yamaha TMAX. De resultaten voldeden aan de verwachtingen van de Taiwanese fabrikant. Zeven jaar later is de AK aanzienlijk geëvolueerd… door van naam te veranderen. Weg is de 550, hier is de Premium.

Toegenomen comfort

Zodra je plaatsneemt op het comfortabele zadel van de nieuwe AK, valt meteen het digitale en connected dashboard met een sterk verbeterde leesbaarheid en een fundamenteel herzien en vooral vereenvoudigd keyless systeem op. Vanaf de eerste beweging aan het stuur kun je de betere handling in bochten, het toegenomen comfort en de precisie van de nieuwe Dunlop Sportmax GPR-100 banden voelen. Een ander nieuwtje is het ABS-systeem, dat nu assistentie biedt bij het remmen in bochten. Zelfs als je midden in een bocht remt, zorgt het ervoor dat je je de gekozen lijn kunt aanhouden. Efficiënt en geruststellend.

Test 2023 KTM 890 SMT: geslaagde sequel?

Rijke uitrusting

De tweecilindermotor is dankzij zijn 51 pk en 550 cc nog altijd even krachtig en is bij alle toerentallen bijzonder soepel en aangenaam. Je zou bijna kunnen zeggen dat Kymco de eerste meters zelfs een beetje lui aanvoelt. In de stad heb je daarentegen meer dan voldoende power, en een plezierig rijgedrag. Met zijn standaard cruisecontrol, elektrisch verstelbaar windscherm en verwarmde handvatten is deze nieuwe AK écht Premium.

Pluspunten 2023 Kymco AK Premium

  • Rijplezier
  • Verbeterde handling
  • Geslaagde opwaardering

Minpunten 2023 Kymco AK Premium

  • Slechts twee kleuren
  • Te rustig op de eerste meters
  • Topkoffer is bijna noodzakelijk
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

GEBRUIKERSSCORE

Ben jij eigenaar van dit type en jaartal motorfiets? Doe dan mee met de gebruikersscore. Vul onderstaande velden in zodat andere geïnteresseerden nog meer informatie hebben voor dat ze eventueel tot aankoop overgaan.

Deel jouw ervaring met dit model met andere motorrijders

Motorblok
Stuureigenschappen
Vering en Demping
Remmen
Comfort
Afwerking
Uitrusting
Verbruik
Prijs/Kwaliteit

Gebruikers die hun ervaring hebben gedeeld (0)

Er zijn nog geen ervaringen van eigenaren/gebruikers van deze motor.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen