zondag 21 april 2024

Toerisme Duitsland: een wals door de Palts

Het Noord-Paltser berggebied en het Paltserwoud zijn precies de juiste omgeving wanneer je eens ergens anders heen wilt dan de Eifel of het Zwarte Woud. De Palts is daarvoor als het ware het gouden geografische centrum. En mocht je het zat zijn door alle bochten te walsen, dan maak je een pitstop in mooie wijndorpen aan de Duitse wijnroute.

Tekst en fotografie: Klaus H. Daams

De ammoniakstraat. Dan weet de ‘speurneus’ gelijk op welke ‘plaats delict’ we zijn: bij BASF in Ludwigshafen, in het uitgebreide netwerk van transportbuizen en silo’s van de chemiereus. Slechts een paar kilometer verder ten westen van de Rijn en A61 groeien wijnranken uit de aarde, in plaats van buizen. Je voelt je soms licht aangeschoten door de aromatische geur rond de verschillende wijnhuizen. Het enige dat ontbreekt, is dat hier ook luchtmeetstations worden ingericht en dat er rijverboden worden uitgevaardigd vanwege te hoge C2H5OH-waarden, dus vanwege schadelijke en verkeersgevaarlijke alcoholdampen in de lucht.

Droomroute

Deidesheim, de parel van het wijngebied Palts, is een pittoresk stadje, dat zich prima leent voor de eerste overnachting. Bij de après-moto in de ‘Woibauer’ geeft Rüdiger, herbergier, kok en motorrijder, ons een tip: ‘Johanniskreuz, een droomroute. Er staan wel veel kruisen langs de weg, daarom is de weg in het weekend gesloten voor motorrijders.’ Verandering van thema en tafel. Saumagen was het favoriete gerecht van Helmut Kohl, die voor deze Paltse specialiteit menig staatsgast uitnodigde op de ‘Deidesheimer Hof’, van Jacques Chirac tot Margaret Thatcher, die de voormalige bondskanselier in het ontwapeningsdebat van koers wilde laten veranderen. Welnu, onze Iron Lady komt vandaag uit Japan, rijdt fantastisch en heet Kawasaki Z900RS.

Toertocht Duitsland: 360 km langs stadjes die beginnen met de naam Bad

We verlaten Deidesheim en zetten koers naar de Totenkopfstraße. De pittoreske weg tussen Breitenstein en St. Martin dankt zijn schilderachtige naam aan een schedel die daar in een vroege grafheuvel uit de Romeinse tijd is gevonden. Zijn populariteit dankt de route aan de bergop en -af kronkelende wegen door het Paltserwoud. Botanici hebben ook oog voor de meervleugelige adelaarsvaren, voor de rechtopstaande mannetjesvaren en voor de honingzwam, een kolonie schimmels die wordt gebruikt als remedie tegen aambeien en die daarom ook wel ‘Heil-im-Arsch’ wordt genoemd.

Bakermat

Hoog boven Neustadt an der Weinstraße ligt kasteel Hambach, de zogenaamde bakermat van de Duitse democratie. Op 27 mei 1832 demonstreerden hier duizenden mensen voor een vrij en verenigd Duitsland. De zwart-rood-gouden vlag werd er voor het eerst gehesen. Op deze woensdag, begin oktober, is daar nauwelijks iets van te zien: het kasteel wordt opgeslokt door een grauwe nevel. Tijd voor een verfrissing, waarvoor het rustieke bosrestaurant ‘Stilles Tal’ – nomen est omen – waarschijnlijk prachtig zou zijn. Maar motorgegrom wint het nog steeds van een rommelende maag, want de kronkelende route tussen B39 en B48 door het Elmsteindal naar het Johanniskreuz is doordeweeks wel open voor Kawa en Co.

Door naar Hotel en café ‘Johanniskreuz’, op het gelijknamige motortrefpunt. Eerst siësta, dan een koude douche: 36 euro voor een cola, een cappuccino en twee eenvoudige salades. ‘Zoek een restaurant waar het lekker en goedkoop is. Zoiets bestaat niet – die zijn allemaal over de kop gegaan!’, legt de serveerster met onnavolgbare bravoure uit. Het aantrekkelijkere adres lijkt het ‘Café Nicklis’ te zijn, slechts een kleine dot gas verderop. Absoluut in het groene bereik van de prijs-prestatieverhouding van de Z900RS. 14.349 euro voor krachtige en toch zijdezachte motoreigenschappen, een comfortabel en stabiel rijwielgedeelte, sportieve, radiale remklauwen, een comfortabele zitpositie en een klassiek stijlvolle look maken de afstammeling van de agressieve Z900 uit de jaren 70 tot ieders lieveling. Dat geldt misschien ook voor de boswachter van het Paltserwoud, waar we nu doorheen knallen, eerst op een hobbelig parcours door licht-overgoten bomen tussen Waldleiningen en Weidenthal, daarna naar de speeltuinen in de Noord-pfaltser bergland. Motoren uit voor het ‘Hotel Blaues Haus’ in Otterberg. Het plafond van het restaurant wordt ondersteund door een dikke balk met het opschrift ‘Im Walde ungebogen – in 400 Jahre krumm gelie‘.

Paradijselijk

Vergeleken met het Paltserwoud is het Noord-Paltser bergland vrij dun bebost. In plaats daarvan zijn er snelle, overzichtelijke bochten, zoals die bij Schneckenhausen, en vloeiende serpentines van Hinzweiler naar Horschbach. Natuurlijk komen we ook langs de kasteelruïnes van Lichtenberg bij Kusel, een fossiel uit de oorlogszuchtige middeleeuwen. Wapentechnisch een heel tijdperk verder is de Amerikaanse militaire luchtmachtbasis Ramstein, van waaruit gevechtsdronemissies in Irak en Afghanistan werden gecoördineerd. Mariä Himmelfahrt, een kerkje aan de rand van Ramstein, fungeert als een strohalm in de stormen van het wereldtumult. Maar dan veranderen we van scene. Thuis in het Ruhrgebied zeggen we ‘A40, want het is overal shit’. Hier is het eerder andersom. In de Palts heersen bijna paradijselijke omstandigheden. Behalve in het voetbal, waar het glorieuze eerste elftal van FC Kaiserslautern, de rode duivels van Betzeberg, momenteel in de hel van de 3e divisie pruttelt.

Terug naar het paradijs, naar dat van de motorwegen. Je hebt keuze te over, tussen mooi en misschien nog wel mooier. We kiezen voor de Schlängelband Wallhalben, Thaleischweiler-Fröschen en Waldfischbach-Burgalben, zijn dan enthousiast over de toproute naar Heltersberg, die schommelt vergelijkbaar met ‘Helter Skelter’ van U2; en uiteindelijk komen we voor de tweede keer terecht bij Johanniskreuz. Behalve de vraag ‘Wie heeft de duurste pot koffie?’ biedt de parkeerplaats van de motorfiets, als mannelijke sociotoop, ook antwoorden op vragen als ‘Wie heeft de dikste achterband?’ of ‘Wie heeft de mooiste passagier?’ Ook fantastisch is het bochtige stuk over Leimen en Merzalben tot Münchweiler. Dan volgt de laatste spurt via Eppenbrunn en Fischbach, parallel aan de Duits-Franse grens naar de maanverlichte aankomst in het mooie Wissembourg. Hoewel er nauwelijks een restaurant meer open is, maken we geen noodlanding zoals de Russische Sojoez-capsule die op weg was naar het ISS, een paar uur eerder, maar met tarte flambée in het restaurant “La Mirabelle”.

Toerisme Duitsland: toeren tussen Kocher en Jagst

Vrij rijden

Morgenstond heeft goud in de mond. Terwijl de koeien natte hoeven krijgen in de bedauwde weilanden, bereiken onze banden hun bedrijfstemperatuur in de buurt van Oberschlettenbach. Aan de andere kant is de economie voor de schoenenindustrie in de Palts sterk afgekoeld, meer hierover is te vinden in het Duitse Schoenmuseum Hauenstein. In plaats van de geur van leer ruiken we die van kleurrijk gebladerte, dat tijdens de tapdans tussen Hermansbergerhof en Hofstätten uit de bomen dwarrelt – tip: ‘Pfälzer Wald Stub’n‘. En dankzij de tip van een graafmachinebestuurder gaat het van Hofstätten over een sluipend offroad-pad door het bos terug naar de B48, die eigenlijk op grote schaal moet worden omzeild vanwege wegwerkzaamheden. Dankzij de omleiding is het leeg, waardoor we tot Rinnthal lekker vrij kunnen rijden of zelfs racen: nou ja, snelheidslimiet 70 km/u.

Cool-down in Annweiler, op de Rathausplatz bij de Italiaanse ijssalon ‘Chelini’. Als je wilt, kun je de gelikte calorieën meteen wegsmelten tijdens een bergwandeling naar de Reichsburg Trifels, hoog boven Annweiler. Koninklijke gast daar was al Richard Leeuwenhart, die tijdens een drie weken durende gevangenschap anno 1193 geen heerlijk ijs kreeg voorgeschoteld, maar droog brood en water. We rijden voorbij het ezeldorp Eschbach met zijn kleurrijke, ezelsculpturen en surfen nu weer over de Duitse Wijnroute. In het zalige dorp Ranschbach overleggen we of onze zielen gelukkiger worden van de beroemde wijngaard of eerder van opwindende hellingshoeken. We leggen het prachtige panorama van Birkweiler met twee kerken op de gevoelige pixels vast, te midden van talloze wijnstokken. Onderwijl passeren we keer op keer posters met portretten van de lokale wijnprinsessen; een van hen, de Duitse Wijnkoningin van 1995, werd in 2018 minister van voedsel en landbouw: Julia Klöckner.

Hof van Eden

Onze vierdaagse ‘coalitie met de Palts’ loopt ten einde. Modenbachtal en Edenkobener Tal ontpoppen zich op de valreep nog als een herfstig kleurrijke, bochtige en ronde Hof van Eden voor motorrijders, voordat we in het Bienwald weer kunnen oefenen met rechtuitrijden. En voor het geval we de laatste veerboot over de Rijn van Leimersheim naar Leopoldshafen vanwege al het hier-nog-heen en daar-nog-langs missen, biedt de herberg ‘Zur Pfalz’ in Neupotz goedkope, gezellige ankerplaatsen voor de nacht, al dan niet met Commissaris Lena Odenthal uit Ludwigshafen in het ‘Tatort’.

Toeristische informatie

De Palts inspireert op verschillende manieren: met het Paltserwoud, het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland, vaak verlaten, maar vol motorwegen; met de landelijk-afgelegen Noord-Palts Hooglanden tussen Donnersberg en Kusel, Ebenpfalz vol met fantastische routes; met de Duitse wijnroute: de dorpen zijn wellicht niet zo opgeknapt als in de Elzas, maar ook minder toeristisch; en met stedelijke flair en cultuur scoren bijvoorbeeld Speyer, Ludwigshafen en het Franse Wissembourg.

Start

Deidesheim, startpunt van de beschreven tour, is te bereiken via de A65 Ludwigshafen – Karlsruhe, afslag Deidesheim.

Accommodatie

Het Hotel & Café Ritter von Böhl, Weinstraße 35-39, 67146 Deidesheim, Tel. 06326-972201, www.ritter-von-boehl.de; kleine oude herenhuizen en de grootste kloosterkerk in de Palts zijn buren van het “Hotel Blaues Haus”, Kirchstraße 2, 67697 Otterberg, Tel. 06301-7166612, www.hotel-blaueshaus.de; op loopafstand van het mooie centrum is het functionele “Hotel d’Alsace”, rue Vauban 16, F-67160 Wissembourg, tel. 0033-388949843, www.hotel-alsace.fr; vijf kilometer aan deze kant van de Rijnveerboot landt je pretentieloos in de herberg “Zur Pfalz”, Hauptstraße 33, 76777 Neupotz, Tel. 07272-8111, www.zurpfalz-neupotz.de.

Motortreffen

In de Palts is is het Johanniskreuz op een hoogvlakte midden in het Paltserwoud het motorfietstrefpunt bij uitstek, zo’n 15 kilometer ten zuiden van Kaiserslautern op de kruising van de B48 en Elmsteiner Tal. Van 1 april tot en met 31 oktober is de toegang via Frankeneck en Elmstein in het weekend en op feestdagen gesloten voor motorfietsen. Omdat onze ervaringen identiek zijn aan de vele opmerkingen op het net, is hier de hint: in plaats van te worden opgelicht door de gastronomie van het “Hotel en Café (en Kiosk) Johanniskreuz”, bestel je koffie en Co. een paar meter verderop in het “Café Nicklis”.

Informatieve websites

Download de route Palts

Duur: vier dagen. Afgelegde afstand: 800 kilometer

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen