2013: 1963 motorfietsen gestolen

Volgens recente cijfers van Stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit (rapport) zijn er afgelopen jaar maar liefst 1963 motorfietsen gestolen. Hou je vast: dat zijn er ruim vijf per dag!

Bovendien is het een stijging van 108,6% ten opzichte van 2012, en het komt in de buurt van recordjaar 2011: toen werden er bijna 2000 motorfietsen gestolen. Ook het terugvindpercentage wordt steeds slechter. Slechts 21,5% van de gestolen motoren werd in 2013 terug gevonden.

Zorgwekkender is het echter als je de cijfers vanaf 1995 bekijkt. In dat jaar 26.438 auto’s gestolen, en 1704 motorfietsen. Anno 2013 is de autodiefstal flink geslonken tot 11.761, terwijl de motordiefstal over al die jaren is blijven stijgen en nu dus op 1963 stuks uitkomt. Het lijkt er op dat het steeds moeilijker wordt om auto’s te stelen, terwijl de motorfiets nog altijd makkelijk mee te nemen is.

REGIO’S EN MERKEN
De motordiefstallen in 2013 vonden vooral plaats in de politieregio’s Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. Amsterdam-Amstelland is zelfs verantwoordelijk voor 25% van de diefstallen. Het beste kun je je motor stallen in Groningen en Friesland, daar werden gezamenlijk ‘maar’ 67 motorfietsen gestolen.

Het meest gestolen motormerk blijkt Suzuki te zijn: 345 stuks werden er ontvreemd. Honda en Yamaha hebben de twijfelachtige eer om het podium te vullen, met respectievelijk 330 en 293 stuks. Op plaats vier zien we Piaggio terug, met 217 stuks lijkt de motorscooterdiefstal in opmars. Opvallend is het dat de diefstal van Piaggio’s zich op erg jonge motoren/scooters richt, terwijl er bij de andere merken ook best veel erg oude motoren worden gestolen. Zeker bij Suzuki is dat het geval: er werden bijvoorbeeld zestien Suzuki’s van zeventien jaar oud gestolen.

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.