vrijdag 19 april 2024

90 jaar sinds de eerste TT in Hooghalen

Even terug in de tijd. De motorclub ‘Assen en Omstreken’ spande zich in om Nederland zijn eerste motorrace op de weg te geven. Naast de races in de 250cc, de 350cc en de 500cc klasse werd het programma in 1926 uitgebreid met een 750cc en een 1000cc klasse. In 1927 werd de TT internationaal, dit betekende buitenlandse rijders die van ver moesten komen, via de trein of zelf op hun eigen racemotor. Gedurende de oorlogsjaren van 1940 t/m 1945 werd er geen TT verreden. In 1946 werd de draad weer opgepakt met een nationale race. In 1947 kwam het internationale karakter weer terug. In 1954 werd de laatste TT op het stratencircuit verreden, daarna werd het huidige TT Circuit gebouwd waarmee een einde kwam aan de TT-periode door Hooghalen.

In 2015 is de Stichting TT Hooghalen opgericht om de TT geschiedenis van Hooghalen als cultureel historisch erfgoed voor toekomstige generaties te bewaren. Dit jaar is het namelijk 90 jaar geleden dat de TT voor de eerste keer door Hooghalen werd verreden. In het dorp Hooghalen zal dit worden gevierd middels een evenement op zaterdag 24 september 2016. Tijdens dit evenement zal de HMV (Historische Motor Vereniging) demoraces verzorgen op een kort stratencircuit door Hooghalen. Het stratencircuit bevat ook een historisch gedeelte van het oorspronkelijke TT circuit van de jaren 1926 – 1954. 

Op dinsdag 21 juni heeft oud-coureur Wil Hartog een kunstwerk onthuld. Naast de winkel van Dorpsbakker Fleddérus is een tijdelijke ruimte ingericht als tentoonstelling van de Haoler TT’s van de periode 1926-1954. De tentoonstelling is gedurende het gehele zomerseizoen van april tot november dagelijks te bezoeken van 9.00-17.00 uur. De stichting is druk bezig met de voorbereidingen van het evenement en hoogstwaarschijnlijk zullen de oud coureurs Piet Knijnenburg en Cas Zwart ook aanwezig zijn. Daarnaast is Jaap Timmer (Mr.TT) bereid gevonden om zijn medewerking te verlenen. Het belooft een mooi evenement te worden wat voor iedereen gratis toegankelijk is.

Video: RTV Drenthe

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen