8.6 C
Nederland
zondag 22 mei 2022

Elon Musk: ‘We gaan geen straatmotorfietsen bouwen’

Tesla gaat geen elektrische straatmotorfiets maken. Dat blijkt uit een tweet van de excentrieke Zuid-Afrikaanse Tesla-topman Elon Musk. Het was een reactie op de vraag wanneer de Tesla-quad uit zou komen. Een eventuele crossmotor van Tesla is er nog niet mee uitgesloten.

Het Amerikaanse elektrische automerk kwam onlangs met de Cybertruck – een volledig elektrische pick-up-truck die nogal wat stof deed opwaaien. Tijdens de presentatie reed men een elektrische quad de laadbak in. Blijkbaar zijn er wel intenties die vierwieler in productie te nemen, waarna Musk toespeelt dat elektrische crossmotoren van Tesla ‘wel leuk’ zouden kunnen zijn.

Straatmotoren wimpelt Musk vervolgens compleet af, zij het met een wellicht wat kortzichtige uitleg. Musk op Twitter: ‘We gaan geen straatmotorfietsen bouwen, want te gevaarlijk. Ik ben ooit aangereden door een vrachtwagen op eentje en ging bijna dood, toen ik zeventien was.’

Tweet Elon Musk

Die enkele noodlottige ervaring heeft de Tesla-topman blijkbaar doen afknappen op de straatmotorfiets. Dat terwijl motorfietsen sinds 1988 (toen Musk zeven was) een heel stuk veiliger geworden zijn. Alleen al het feit dat ABS sinds 2017 verplicht is op alle motorfietsen met meer dan 125cc (A1 motoren moeten ABS hebben of een remsysteem dat de voor- en achterrem koppelt) en dan hebben we het nog niet eens over hellingshoek afhankelijke remsystemen en elektronische veiligheidssystemen zoals tractieregeling.

Straatmotoren wimpelt Musk vervolgens compleet af, zij het met een wellicht wat kortzichtige uitleg.

Zeg nou zelf, sinds 1988 – voor de beeldvorming: dat is meer dan dertig (!) jaar geleden – zijn de motorfiets zelf, de kleding en de helmen die we dragen veel veiliger geworden. Dat Elon Musk een elektrische motorfiets van Tesla volledig uitsluit op basis van die ene ervaring, klinkt bij nader inzien dan ook eerder als een drogreden dan pure kortzichtigheid.

Tesla ATV
Een quad – of ATV, zoals ze in Amerika genoemd worden – van Tesla is wél aanstaande .

Want ja, als zelfs Tesla totaal niet geïnteresseerd is in de elektrische straatmotorfiets… Dat gezegd hebbende, is Elon Musk bepaald niet de meest rechtlijnige CEO van een tech-bedrijf. Dus sluit vooral niks helemaal uit.

Over niks uitsluiten gesproken; elektrische crossmotoren ziet Musk wel zitten!

Foto: Frederic J. Brown / ANP
Afbeelding: Twitter

Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen