Film > Rijden met je hersens

Overal in de wereld worden voertuigen ontwikkeld die kunnen rijden zonder tussenkomst van een bestuurder. Met camera’s, gps en andere hulpmiddelen ‘ziet’ het voertuig de omgeving en vindt zo zijn weg. Onder andere Google experimenteert met deze aanpak De universiteit van Berlijn beproeft een andere oplossing. Een auto besturen met gedachten.

Braindriver noemt men het concept, dat is gebaseerd op het feit dat de hersen elektrische signalen produceren die uitgelezen kunnen worden via een soort neuro-headset. Terwijl een proefpersoon wordt gevraagd aan links of rechts te denken, registreert de computer welke elektrische signalen de hersenen daarbij afgeven. Na de nodige training kan de computer zo de gedachten van de bestuurder interpreteren.

Dat blijkt te werken in de praktijk. In een geïnstrumenteerde auto op een afgesloten terrein kon een proefpersoon daadwerkelijk een auto besturen met denkkracht. En zelfs was hij zo in de staat de auto harder en zachter te laten rijden. Wel bleek dat er een kleine vertraging zit tussen denken en doen. De auto reageerde steeds iets later.

De onderzoekers benadrukken dat het om een experiment gaat en dat de Braindriver nog lang niet rijp is voor productie. Maar op den duur kan het systeem worden ingezet om autonome voertuigen aan te sturen. Daarbij denkt men bijvoorbeeld aan een bestuurderloze taxi die eveneens in ontwikkeling is bij de universiteit. Gelukkig komen motoren voorlopig nog niet in aanmerking. Oef!

Bron en foto: verkeersnet.nl

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.