maandag 5 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Topteam Yamaha naar Vree-circuit

Ver over de honderd coureurs hebben zich aangemeld voor de tweede Demo Classic op het Vree-circuit in Oldebroek. Heel bijzonder is de komst van het Yamaha Classic Racing Team, eigendom van Ferry Brouwer (foto). De inwoner van Hoevelaken kwam door zijn vader met de motorwereld in aanraking. Hij kwam als monteur aan het werk.

En niet bij de minste coureurs. Hij sleutelde onder andere voor de Brit Phil Read, in het jaar dat die als privécoureur de wereldtitel wegkaapte voor de neus van tal van fabrieksrijders. Eerder werkte hij aan de motoren van de Brit Chas Mortimer. Ook dat deed hij goed, getuige de dubbele zege van Mortimer in 1971 tijdens de races van Oldebroek.

Nadat Brouwer (62) gestopt was als monteur zette hij de Europese import van Arai-helmen op. Dat werd een zeer succesvolle onderneming. Enige jaren geleden trok Brouwer zich terug uit de zaak en keerde terug naar zijn eerste bezigheid in de motorwereld, het werken aan motoren. In de loop der jaren had hij een aanzienlijke verzameling oude racemotoren opgebouwd. Allemaal Yamaha’s, het merk waaraan hij sleutelde in de jaren zeventig.

Brouwer vormde het Yamaha Classic Racing Team. Geholpen door een kleine en hechte groep medewerkers zorgt Brouwer ervoor dat de oude racemotoren in een perfecte staat verkeren. Enkele keren per jaar worden de motoren ingezet op circuits. Vorig jaar toog het team naar Nieuw-Zeeland. Ook in Finland werd gereden.

Dit jaar reden de motoren van Brouwer mee in de parades ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Yamaha op de Grand Prix-circuits tijdens de TT-races op het eiland Man en de TT van Assen. Het Yamaha Classic Racing Team is jaarlijks vast aanwezig bij de Bikers’ Classics op het circuit van Francorchamps in de Belgische Ardennen, een evenement dat minimaal 35.000 bezoekers trekt.

Dat team, dat op allerlei bekende circuits aantreedt, komt op zaterdag 10 september naar Oldebroek. De organiserende Stichting Circuit Oldebroek is natuurlijk zeer blij dat Brouwer Oldebroek heeft ingepast in zijn volle schema. Surf voor meer informatie naar www.stichtingcircuitoldebroek.nl.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen