Final Edition Panigale gelekt!

Vorige week kregen plots het trieste doch mooie nieuws dat de Panigale zijn welverdiende pensioen krijgt. De V4 is onderweg, en dat juichen we toe. Maar denk maar niet dat de Panigale met stille trom afgaat, want de specificaties zijn gelekt en die liegen er niet om.

We weten nu een aantal dingen; het wordt een Panigale, hij wordt een combinatie van Ducati Corse-kleuren met groen – ‘Tricolore’ dus – en hij wordt licht én sterk. Uit de specificaties kunnen we opmaken dat deze Final Edition simpelweg een allemans 1299 Superleggera wordt; licht en super, maar niet superlicht.

Niet toevallig dat bij beide machines het maximale uit de motor komt bij eenzelfde toerental, want wat dat betreft is het blok niet veel anders. De cilinderbussen zijn van een conventioneler materiaal in de Final Edition – staal klinkt zo plat bij een Panigale, vind je niet? – en ook wordt er volgens de berichten gebruik gemaakt van gegoten carters in plaats van gesmeden exemplaren.

Naar schijnt komt het verschil in vermogens- en koppelcijfers door de testmethode, want waar de Final Edition op een reguliere testbank gezet werd, zijn de opgaves van de 1299 Superleggera voortgekomen uit een test op een motortestbank, met minder verliezen. Reken er dus op dat beide Panigales uiteindelijk qua motorprestaties nog net iets dichter bij elkaar liggen.

Het lijkt erop dat in september van 2017 al de eerste van deze laatste Panigales uitgeleverd gaan worden en de prijs zal – nog zonder BPM – zo richting de 50.000 euro uitvallen. Voor nu wachten nog even geduldig af tot die zevende juli, en tot dan valt de teaser nog altijd te bekijken. Zoals hieronder dus.

Foto’s en video: Ducati

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?