woensdag 5 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Frankrijk verzet zich met succes tegen invoering APK voor motorfietsen

De EU had besloten tot een uniforme verordening betreffende de technische keuring van voertuigen.  Frankrijk zou dus een algemene controle voor motorfietsen hebben moeten invoeren. De Franse motorrijders hebben zich met succes tegen de plannen verzet.

Fotografie: ANP JONAS ROOSENS

In Frankrijk geregistreerde motorfietsen hoeven niet op vaste tijdstippen aan een technische controle te worden onderworpen.  Tot nu toe was een algemene inspectie niet verplicht.  Dit moest veranderen door een besluit van de EU, aangezien zij een uniforme regeling voor Europa eisten.  Frankrijk had dus al op 1 januari 2022 een verplichte algemene keuring moeten invoeren voor alle motorfietsen en scooters vanaf 125 cc.

10 vragen over de vanaf 2023 verplichte motorkeuring in België

Omdat Frankrijk wilde nagaan hoe het geheel kon worden ingevoerd zonder motorrijders al te zeer te verontrusten, werd de invoering uitgesteld tot 1 januari 2023.

Intussen lijkt het duidelijk dat een technische inspectie voor motorfietsen er niet komt.  De Europese richtlijn van 2014 biedt de mogelijkheid om af te wijken van de technische controle als er maatregelen worden genomen om de verkeersveiligheid te bevorderen.  Daarom zijn aan de Europese Commissie nu zes mogelijkheden voorgelegd, waarvan sommige zelfs al worden uitgevoerd.

Het gaat onder meer om

  • ombouwpremie voor de aankoop van een elektrische motor
  • invoering van ‘geluidsflitspalen’
  • sancties voor ongeoorloofde of gemanipuleerde uitlaatsystemen
  • betere voorlichting over de veiligheid van tweewielers (ook wat de uitrusting betreft)
  • betere voorlichting over veiligheid, milieuvriendelijk rijden en het vermijden van lawaai tijdens de motorrij- en theorielessen
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen