‘Geen extra boetes tegen tekort in begroting’

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie zou het begrotingstekort willen dichten door per jaar 20 miljoen euro extra aan boetes te willen uitschrijven. Onder meer door de stakingen bij de politie zag het Ministerie een dip in de ‘inkomsten’. Ook noemden zij dat ‘nalevingsgedrag van weggebruikers’ een reden was voor wat zij zien als een begrotingstekort. De oplossing? Meer boetes! Aldus het Ministerie. Daar komt nu wellicht verandering in, zo schrijft de Telegraaf.

De politievakbond laat zich tegenover RTL Nieuws uit tegen het voornemen van het Ministerie. “Ik vind het raar dat er op voorhand wordt gezegd dat er meer boetes moeten komen”, aldus de woordvoerder. Ook de ANWB bevestigde tegenover EenVandaag de relatie tussen verkeersboetes en het verbeteren van de verkeersveiligheid niet meer duidelijk te zien. Minister Ard Van der Steur (Veiligheid en Justitie) houdt vol dat het om verkeersveiligheid gaat. “Er vallen meer slachtoffers dan wenselijk is.”

De VVD en de PVDA dienden na dit nieuws een motie in om deze plannen tegen te gaan. Hierin is een voorstel verwerkt dat inhoudt dat het Ministerie het boetegeld niet meer direct binnenkrijgt. In plaats daarvan krijgen zij een vast bedrag van het Ministerie van Financiën. Op deze manier is het Ministerie van Veiligheid en Justitie niet meer direct financieel afhankelijk van het aantal boetes dat wordt uitgeschreven. Dit moet de ‘perverse prikkel’ wegnemen om een verkapt bonnenquota te handhaven. 

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.