dinsdag 16 juli 2024

‘Geen extra boetes tegen tekort in begroting’

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie zou het begrotingstekort willen dichten door per jaar 20 miljoen euro extra aan boetes te willen uitschrijven. Onder meer door de stakingen bij de politie zag het Ministerie een dip in de ‘inkomsten’. Ook noemden zij dat ‘nalevingsgedrag van weggebruikers’ een reden was voor wat zij zien als een begrotingstekort. De oplossing? Meer boetes! Aldus het Ministerie. Daar komt nu wellicht verandering in, zo schrijft de Telegraaf.

De politievakbond laat zich tegenover RTL Nieuws uit tegen het voornemen van het Ministerie. “Ik vind het raar dat er op voorhand wordt gezegd dat er meer boetes moeten komen”, aldus de woordvoerder. Ook de ANWB bevestigde tegenover EenVandaag de relatie tussen verkeersboetes en het verbeteren van de verkeersveiligheid niet meer duidelijk te zien. Minister Ard Van der Steur (Veiligheid en Justitie) houdt vol dat het om verkeersveiligheid gaat. “Er vallen meer slachtoffers dan wenselijk is.”

De VVD en de PVDA dienden na dit nieuws een motie in om deze plannen tegen te gaan. Hierin is een voorstel verwerkt dat inhoudt dat het Ministerie het boetegeld niet meer direct binnenkrijgt. In plaats daarvan krijgen zij een vast bedrag van het Ministerie van Financiën. Op deze manier is het Ministerie van Veiligheid en Justitie niet meer direct financieel afhankelijk van het aantal boetes dat wordt uitgeschreven. Dit moet de ‘perverse prikkel’ wegnemen om een verkapt bonnenquota te handhaven. 

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen