maandag 24 juni 2024

Harley-Davidson Strap Tank uit 1908 op veiling verkocht voor 785.000 euro

Als je het hebt over zeer geliefde verzamelmotorfietsen, zijn er een paar merken die consequent naar voren komen. Vincent. Brough Superior. Henderson. Af en toe vindt een zeldzaamheid onder de zeldzaamheden zijn weg naar het veilingblok, zoals een Crocker Big Twin, of, als je echt geluk hebt, een Harley-Davidson Strap Tank. Die laatste – uiterst zeldzame machine – viel de eer te beurt dat het de bestverkochte motorfiets op de Mecum Las Vegas veiling van 2023 is geworden. Aardig feitje: de Harley heeft z’n hele leven in Wisconsin gewoond.

Op de veiling: BMW R100GS uit 1995, nog in originele krat!

Zoals je kunt zien in de video onderaan het artikel – het bod loopt snel op tot in de hoge zes cijfers – had de 1908 Harley Strap Tank nog steeds niet de reserve bereikt. Toen het bedrag opliep tot 850.000 dollar (zo’n 785.000 euro) besloot de verkoper de reserve op te heffen. En dat werd de verkoopprijs waarvoor deze ongerepte, prachtig gerestaureerde Harley-Davidson het podium verliet. In Mecum’s top-10 motoren staat de totale prijs (inclusief alle veilingkosten) op $935.000 (zo’n 864.000 euro), inclusief de originele tank, wielen, motorriemschijf, zadelhoes en demperhoes.

Voor degenen die er niet mee bekend zijn, de Strap Tank is zeker een van de belangrijkste modellen in de Harley-geschiedenis – zo niet de belangrijkste. Dit model is het resultaat van William S. Harley en Arthur Davidson’s eerste uit de houten schuur afkomstige motorfiets en was het eerste model dat uit de Chestnut Street- later Juneau Avenue-fabriek rolde. De motorfiets vestigde al snel een reputatie voor de bouw van het merk, die door de decennia heen stand hield.

Het verhaal gaat dat er in 1907 150 Strap Tanks uit de fabriek rolden en dat dit aantal in 1908 tot 450 steeg. Van die 450 in 1908 geproduceerde motoren bestaan er in 2023 vermoedelijk nog minder dan een dozijn. De meesten daarvan verkeren in een veel minder goede staat dan deze.

Wat maakt dit exemplaar zo bijzonder? Het verhaal gaat dat zakenman David Uihlein uit Milwaukee, erfgenaam van het Schlitz Brewing-fortuin, de Harley-Davidson in 1941 ontdekte in een schuur zo’n 130 km buiten Milwaukee. De motor was compleet, dus nam hij hem mee naar huis en hield hem daar 66 jaar. Hij is op enig moment gerestaureerd door de bekende vintage Harley-restaurateur Paul Freehill.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen