zondag 24 september 2023

Helge Pedersen: bedwinger van de Darien Gap

De Darien Gap is gapend gat van ongeveer 130 km jungle tussen Panama en Columbia. Het splitst de Pan-American Highway in tweeën en verhindert reizen over land tussen Noord- en Zuid-Amerika. De uitdagingen zijn zowel politiek als ecologisch en zijn tot nu toe alleen overwonnen door ontdekkingsreizigers, drugshandelaren en de mensen die er wonen. Helge Pedersen valt in die eerste categorie.

Helge Pedersen heeft tussen 1982 en 1992 zo’n 350.000 kilometer per motorfiets afgelegd. Hij wist niet eens wat de Darien Gap was tijdens zijn eerste reis, totdat enkele journalisten hem erover spraken. ‘Dat klinkt goed,’ dacht hij. Hij had geen idee aan welke ontberingen hij zichzelf en zijn BMW R80G/S zou blootstellen. Pedersen kreeg de naam van een gids en samen stippelden ze een route uit die ongeveer een seizoensgebonden handelsroute volgt die de lokale inwoners ook gebruiken. Hij werkte samen met een Duitse backpacker, die pech had gehad tijdens het overbruggen van de kloof tussen Colombia en Panama.

Wie is Helge Pedersen?

Helge Pedersen (1955) is een langeafstandsmotorrijder uit Kristiansand, Noorwegen. Tegenwoordig woont hij in Seattle, Washington woont. Tussen 1982 en 1992 heeft hij meer dan 400.000 km gereisd op een BMW R80G/S. Over deze reis heeft hij een boek geschreven: 10 Years on two Wheels. De BMW waar hij op reed werd tentoongesteld in het BMW Museum in München. Pedersen organiseert sinds 1993 motortochten en in 1998 begon hij een motortoerbedrijf. Op het YouTube-kanaal Mototrek staan al zijn video’s.

Ze realiseerden zich al snel dat ze een veel groter avontuur te wachten stond dan ze vooraf hadden kunnen vermoeden. In het begin van de reis schatte Helge een heuvelklim verkeerd in, kreeg te maken met een onverwachtse wheelie, stortte neer en brak zijn hand op een rots. Gelukkig was onwetendheid ook een gelukzaligheid, want hij niet dat hij zo’n beetje alles had gebroken. Hij had de reis niet kunnen voltooien zonder zijn backpack-reisgenoot. Zelfs met zijn hulp duurde de reis van 130 km 20 dagen. Ze werkten elke dag zo hard dat de voedselvoorraad voor drie weken in slechts twee dagen werd verorberd.

De jungle eiste ook op andere manieren zijn tol. De insecten waren meedogenloos en controleerden elkaar op bloedzuigers en teken. Het was zo erg dat Helge’s benen geïnfecteerd raakten. Eebnmaal in Panama had hij een week antibiotica nodig om de infectie te overwinnen.

De motorreis van Paul van Hooff – Van hier tot Tokio

Ondanks de ontberingen en uitdagingen die de Darien Gap met zich meebracht, houdt Helge een uiterst positieve houding aan ten opzichte van het langeafstands- en avontuurlijk motorrijden. Hij staat erop dat als je in Noord-Amerika woont en je wilt naar Zuid-Amerika, je alleen maar je motor hoeft te starten en koers richting zuiden hoeft te zetten. Iedereen kan het en veel geld heb je ook niet nodig. Misschien vind je wel een manier om de Darien Gap te omzeilen. Een boot?

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image