vrijdag 8 december 2023

Ride to Match 2024: motorrijden voor MDS en AML-behandelingen

Marco van de Besselaar en Alex van Leeuwen gaan volgend jaar, in samenwerking met stichting Matchis een tocht voor het goede doel rijden. De tocht vindt over een periode van zes dagen plaats in mei 2024 en loopt een volle 2.500 km langs alle provincies van Nederland. Daarnaast worden er zelfs een paar stukjes België en Duitsland meegepakt.

De reden voor deze tocht is helaas even droevig, als dat deze simpel is: het neefje van Alex is 13 jaar oud en lijdt aan MDS/AML, wat een zeer zeldzame soort bloedkanker is. Hij heeft ondertussen een donor gevonden, maar er zijn verschillende gevallen te benoemen, waar dat minder makkelijk gaat. Alex haalt namelijk het voorbeeld van Rachèle (3) uit België aan. Tussen alle 41 miljoen donoren zit er geen één bij die een match voor haar is, dus zijn haar overlevingskansen nihil. Nu is het vinden van beenmergdonoren voor deze patiënten vaak de moeilijkste opgave en daarom willen de heren en Stichting Matchis hier extra aandacht en geld voor vragen met de trip.

Italdag 2023: Italiaans motorwalhalla op het TT Circuit

De rit

De tocht begint en eindigt op hetzelfde punt: De Sevenster in Delden. De route van de tocht is al uitgezet en de heren zijn nu bezig met het verdere plannen van de reis. Ze rijden gemiddeld acht uur per dag en dan is het goed te bedenken wat je allemaal nodig hebt en waar je kan overnachten. Onderweg staat verder een stop bij het Prinses Maxima ziekenhuis gepland. Hier willen de twee het liefste met een grote hoeveelheid motorrijders een bezoek komen brengen, om deze patiënten een hart onder de riem te steken. Daarnaast zijn ze nu in het proces om verschillende motorclubs aan te schrijven, om mee te doen met de tocht. Ook gaan de rijders ook online meermaals live tijdens de tocht, waar we naar uitkijken.

Positief nieuws is er gelukkig al te melden, want de eerste twee sponsoren hebben zich al aangeboden. CFMoto regelt namelijk twee motoren voor de heren en Ecomaxx Fuels betaalt alle brandstofkosten. Toch is de zoektocht voor sponsors nog niet voorbij, daarom kan je via deze link contact zoeken met organisatie van de tocht.

Meer informatie over deze bijzondere tocht vind je hier.

Wat zijn MDS en AML eigenlijk?

Myelodysplastische Syndromen (MDS) zijn een groep van zeldzame bloedaandoeningen die het beenmerg aantasten. Het beenmerg is verantwoordelijk voor de productie van bloedcellen, waaronder rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. In MDS-patiënten verloopt deze productie abnormaal, resulterend in onvoldoende of abnormale bloedcellen. Dit kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, bleekheid, blauwe plekken, frequentere infecties en bloedingen. MDS wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van leukemie en de exacte oorzaak van MDS is niet altijd duidelijk.

Acute myeloïde leukemie (AML) is daarentegen een agressieve vorm van bloedkanker, die zich ontwikkelt in het beenmerg. Bij AML treden er ongecontroleerde groei en ophoping van onvolgroeide, abnormale witte bloedcellen op. Deze abnormale cellen verdringen gezonde bloedcellen, wat leidt tot symptomen zoals vermoeidheid, bleekheid, frequentere infecties, blauwe plekken en bloedingen. AML kan zich snel ontwikkelen en daarom moet je er eigenlijk direct medisch bij ingrijpen. De behandeling van AML omvat meestal intensieve chemotherapie, stamceltransplantatie en ondersteunende zorg om symptomen te beheren en complicaties te minimaliseren.

Jesse Busser
Jesse Busser
Jesse Busser werd op 27 januari 1998 geboren en had tijdens zijn vroege jeugd niet al te veel met tweewielers. Daar kwam spectaculair verandering in toen hij op zijn zestiende begon met scooterrijden. Toentertijd was de motor die hij later wilde rijden een Moto Guzzi Griso 750, maar nu is hij niet meer weg te slaan van zijn Suzuki DL-1000 V-Strom.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen