vrijdag 1 december 2023

James May: ‘Maak ze dood’

De heren van The Grand Tour staan nou bepaald niet bekend om hun zachtzinnig geformuleerde meningen, maar James May zet het nu wel erg dik aan. Zijn oplossing om motordieven te stoppen? ‘Maak ze dood.’.

Erg kort door de bocht, zou je denken. En May snapt dat je dat denkt, maar ontkent dat hij het schreef zonder erover na te denken. Het is volgens de beste man een weldoordachte beslissing. ‘Dood ze, en ze stelen geen motoren meer’, legt hij uit in zijn column op The Drive Tribe. ‘Deze mensen stelen niet uit noodzaak, maar uit hebzucht. Het gaat puur om de winst.’

Juist die scheve verhouding schiet May in het verkeerde keelgat. ‘Als een drugsverslaafde mijn jas wil hebben, kan ik daar mee leven. Hij heeft ergens in zijn leven een fout gemaakt en ik niet. Maar als iemand een motor steelt, is dat enkel voor het geld, om er beter van te worden.’ Dat de politie de motorfiets vervolgens als een vervoersmiddel ziet en niet de tweewielige liefde die het voor sommigen is, vindt hij ook stuitend. Zeker omdat er opvallend weinig ingegrepen wordt.

Gereden argumenten
Valt niet te ontkennen dat Captain Slow hier gereden argumenten heeft, maar nog altijd is het doden van de motordieven een vrij harde lijn. Wel dient er gerelativeerd te worden, want Engeland wordt de laatste tijd opgeschrikt door ernstige gevallen van motordiefstal, waarbij de motor op klaarlichte dag ontvreemd wordt, zonder schroom. Verschillende filmpjes circuleren op het web waarin de dief gestoord wordt en zich in zijn daad niet laat stoppen. Filmers worden belaagd met kapmessen, haakse slijpers en er is zelfs een video waarin de dader met zuur naar de filmer gooit. ‘De dieven gaan over lijken, en vroeg of laat sterft iemand die zijn motor probeert te redden.’

Kort om, moeten alle motordieven dood?

Foto: BBC

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image