maandag 29 mei 2023

Live: KTM 890 Duke R presentatie

KTM neemt voor de KTM 890 Duke R een bladzijde uit het draaiboek van Ducati. De Oostenrijkers volgen het annuleren van de officiële perspresentatie op en om het circuit van Andalusia in Spanje op met een live video-presentatie van de 890 Duke R. De presentatie gaat vanmiddag om 17.00 uur van start.

Zoals Ducati vorige week alles de Streetfighter V4 ontleedde en duidde aan de hand uitleg van ontwerper Jérémy Faraud en ontwikkelingsrijder Alessandro Valia, start ook KTM vanmiddag om 17.00 uur een live presentatie waarin verder ingegaan wordt op KTM’s nieuwe ‘Super Scalpel’.

Met de 790 Duke ondertussen gevestigd als de nieuwe middenklasse-Duke – KTM heeft de 690 Duke inmiddels zelfs al van de website verwijderd – is de 890 Duke R in veel opzichten de motorfiets die de 790 altijd moest zijn. De nieuwe Duke R vult de ruimte tussen de 790 Duke en de 1290 Super Duke R in theorie perfect op. Scherp, snel en licht; kenmerken die de 790 Duke al wel op zijn CV had, maar zoals altijd kan ieder mes nog net dat beetje scherper.

KTM 790 Duke vs KTM 890 Duke R
KTM 890 Duke R

De 890 Duke R is meer dan simpelweg een opgeboorde 790. In plaats daarvan is de LC8c-tweecilinder opgeboord en een langere slag meegegeven. Dat staat dus niet enkel meer toeren maar ook navenant meer koppel, waarbij dat laatste zelfs 250 tpm eerder afgegeven. Verder verdient de 890 Duke R lof, want ondanks de vermogenstoename van 16 pk (+15,24%) en 12 Nm meer koppel (+13,79%) viel de 890 Duke R ook nog 3 kilo aan drooggewicht af (-1,78%).

Tel dat allemaal op bij een verder verfijnd rijwielgedeelte en je weet wat je te wachten staat. Of ja, wat betreft de 890 Duke R en hoe ‘ie rijdt weet je dat nog even niet. Daar verandert vandaag waarschijnlijk ook niets aan, maar mogelijk kan KTM er vanmiddag in elk geval meer over vertellen.

Als we uitgaan van de eerdere Ducati Streetfighter V4-presentatie, dan juichen we tekst en uitleg van ontwerper Gerald Kiska van Kiska Design en uitleg van ontwikkelingsrijder Jeremy McWilliams zeker toe.

Wekker om 17.00 uur zetten dan maar – of je kunt de YouTube-link nu vast openen. Daar kun je een herinnering instellen op je telefoon, tablet of computer. Mis je het zeker niet!

Foto’s: KTM

Nick Enghardt
Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image