13 C
Nederland
dinsdag 16 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Max Biaggi vestigt nieuw snelheidsrecord voor elektrische motorfietsen

Max Biaggi heeft zijn oude record met bijna 49 km/u verbeterd en heeft met de Voxan Wattman de lat voor snelste elektrische motorfiets op dik 455 km/u gelegd.

Het Kennedy Space Centre in Florida was zojuist gastheer voor Max Biaggi en het Venturi-team, die aan boord van de volledig elektrische Voxan Wattman zojuist een nieuw elektrisch snelheidsrecord van dik 455 km/u op een kilometer hebben gevestigd voor de klasse ‘gedeeltelijk gestroomlijnde elektrische motorfiets van minder dan 300 kg’.

Dat is naast negentien andere FIM-snelheidsrecords waardoor Biaggi’s plaats aan de top van het klassement voor de meest prestigieuze prijs van allemaal – het verbeteren van zijn oude record met bijna 49 km/u!

Door de machine te laten rijden met en zonder kuip, plus met en zonder ballast, en door vliegende runs en staande starts te maken, was het team in staat om de Wattman in te schrijven in een verscheidenheid van verschillende klassen.

WMC250EC, elektrische motorfiets die 400 km kan slaagt voor test

Maar er is bestaat een gevoel dat de Wattman tot meer in staat is. De ingebouwde GPS heeft naar verluidt in één run een piek van bijna 467 km/u geregistreerd (records worden gemeten naar het gemiddelde over twee runs), waarbij de machine zonder kuip een verbluffende 367 km/u haalde.

Met volledige ballast toegevoegd om over de 300 kg grens te komen, was de machine in staat om 407 km/u te halen. Op de juiste dag, met de juiste aanpassingen, zou dit zeker 483 km/u kunnen halen.

Het White Motorcycle Concepts-team zal met belangstelling toekijken hoe hun WMC250EV machine tempo maakt voor een poging om Biaggi in 2022 te evenaren. Nu, meer dan ooit, wordt 300 mph (483 km/u) het magische getal. Interessant is dat de WMC250EV met zijn aerodynamische tunnelstroomlijn rond de 300 kg weegt en dus wellicht eerst de 407 km/u van Biaggi wil verbeteren. En ongetwijfeld kijken Guy Martin en het 52 Express-team ook met belangstelling toe.

De meedogenloze jacht op elektrische topsnelheid gaat door, maar vooralsnog staat Max Biaggi comfortabel aan de top.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen