dinsdag 23 juli 2024

Motorfietsgeluid als wetenschap: Yamaha MT-09 2021 Video

In een tijd waarin motorfietsgeluid behoorlijk ter discussie staat is komt deze video over de ontwikkeling van het geluid van de nieuwe 2021 Yamaha MT-09 misschien over als verheerlijking. Maar niets is minder waar. Een motorfiets mág geweldig klinken als je het mij vraagt, het volume is een ander verhaal.

Het mooie van deze video is dat het laat zien dat fabrikanten vaak tot het uiterste gaan om de motorfiets goed te laten klinken. Binnen de regels die gesteld worden uiteraard. Anders wordt een motorfiets simpelweg niet gehomologeerd. Dit is misschien een hele goede ontwikkeling, aangezien het de noodzaak voor sommige mensen om een vervangingsuitlaat te monteren overbodig maakt. Je zou zeggen: een win-win situatie.

Lelijk, maar klinkt super!

Die vreselijk lelijke uitlaat van de nieuwe MT-09 ziet er niet zo uit zonder reden; althans Yamaha heeft hem niet met opzet lelijk gemaakt. Deze video zal uitleggen waarom.

Tekst gaat verder na de video

Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof EURO5-updates de legendarische MT-09-uitlaat en het karakteristieke geluid om zeep hebben geholpen, maar volgens Yamaha is dat zeker niet het geval.

Yamaha Motor maakt alle 2021 prijzen motoren bekend

Als eerste heeft Yamaha het motorgeluid van de nieuwe MT-09 verminderd door toepassing van dunnere tandwielen. Dat verminderd motorische geluiden op lage toeren. Zo is het geluid van de uitlaat dus beter te horen.

De inlaatpoorten zijn ook helemaal opnieuw ontworpen om het geluid van de Yamaha MT-09 op hogere toerentallen een boost te geven. Ofwel, de geluidsbeleving is over het hele toerenbereik bekeken en afgesteld om te zorgen dat voor de berijder de motorfiets beter klinkt dan ooit.

Het blijft natuurlijk een PR praatje van Yamaha, maar de video is toch interessant en werpt licht op het ontwikkelingsproces van Yamaha als het gaat om uitlaat-akoestiek en de zoektocht naar het perfecte geluid.

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen