zaterdag 24 februari 2024

‘Verkeersveiligheid moet prioriteit worden’

‘Er moet meer handhaving op verkeersregels komen.’ Die oproep doen 32 verschillende organisaties vandaag aan de Tweede Kamer. Hiermee roepen zij een nieuw te vormen kabinet op om verkeersveiligheid meer prioriteit te geven. In een zogenaamd verkeersveiligheidsmanifest hebben zij een aantal voorstellen uitgewerkt. Naast alcoholgebruik en te hard rijden is er een derde grote veroorzaker van ongevallen in opkomst. Namelijk afgeleid zijn door de smartphone. 

De aanleiding is dat de organisaties de verkeersveiligheid zien dalen en signaleren dat het aantal verkeersdoden sinds korte tijd weer toeneemt. Nadat deze lange tijd daalde, is het aantal dodelijke slachtoffers sinds 2015 weer aan het stijgen. Ook het aantal ernstig gewonden neemt (al jaren) toe. Hiermee zakt Nederland van de derde naar de negende plaats op een lijst van landen met een hoge verkeersveiligheid, aldus de organisaties. Vooral fietsers zijn kwetsbaar, zo signaleren de organisaties. De positie van motorrijders wordt niet benoemd. 

In het samenwerkingsverband nemen de ANWB, het Instituut voor Wetenschappelijk Verkeersveiligheidsonderzoek (SWOV), Veilig Verkeer Nederland (VVN) en het Verbond van Verzekeraars het voortouw. “Er moeten meer verkeersovertreders aangehouden worden”, aldus ANWB-directeur Frits van Bruggen tegen de NOS. Het aantal aanhoudingen daalde de laatste tien jaar (ongeveer 1,5 miljoen in 2007) tot 360.000 per jaar. Dit terwijl het nasturen van boetes onverminderd toeneemt. Ook steunen de organisaties de mogelijke inzet van elektronische hulpmiddelen zoals een snelheidsbegrenzer.

Foto: ANP

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen