‘Verkeersveiligheid moet prioriteit worden’

‘Er moet meer handhaving op verkeersregels komen.’ Die oproep doen 32 verschillende organisaties vandaag aan de Tweede Kamer. Hiermee roepen zij een nieuw te vormen kabinet op om verkeersveiligheid meer prioriteit te geven. In een zogenaamd verkeersveiligheidsmanifest hebben zij een aantal voorstellen uitgewerkt. Naast alcoholgebruik en te hard rijden is er een derde grote veroorzaker van ongevallen in opkomst. Namelijk afgeleid zijn door de smartphone. 

De aanleiding is dat de organisaties de verkeersveiligheid zien dalen en signaleren dat het aantal verkeersdoden sinds korte tijd weer toeneemt. Nadat deze lange tijd daalde, is het aantal dodelijke slachtoffers sinds 2015 weer aan het stijgen. Ook het aantal ernstig gewonden neemt (al jaren) toe. Hiermee zakt Nederland van de derde naar de negende plaats op een lijst van landen met een hoge verkeersveiligheid, aldus de organisaties. Vooral fietsers zijn kwetsbaar, zo signaleren de organisaties. De positie van motorrijders wordt niet benoemd. 

In het samenwerkingsverband nemen de ANWB, het Instituut voor Wetenschappelijk Verkeersveiligheidsonderzoek (SWOV), Veilig Verkeer Nederland (VVN) en het Verbond van Verzekeraars het voortouw. “Er moeten meer verkeersovertreders aangehouden worden”, aldus ANWB-directeur Frits van Bruggen tegen de NOS. Het aantal aanhoudingen daalde de laatste tien jaar (ongeveer 1,5 miljoen in 2007) tot 360.000 per jaar. Dit terwijl het nasturen van boetes onverminderd toeneemt. Ook steunen de organisaties de mogelijke inzet van elektronische hulpmiddelen zoals een snelheidsbegrenzer.

Foto: ANP

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.