woensdag 19 juni 2024

Onthult Honda de Transalp op EICMA 2022?

Toen de Intermot 2022 in Keulen aanbrak, na een paar jaar afwezigheid, bracht Honda eindelijk zijn nieuwste tweewieler in het zonlicht. Als de CB750 Hornet op de Intermot debuteert, wat heeft Honda dan in petto voor de EICMA 2022 in november?

2023 Honda CB750 Hornet officieel gepresenteerd

Logica zou natuurlijk wijzen op de XL750 Transalp. Er waren geruchten, natuurlijk – en ook spionagefoto’s verzameld door de Zwitserse publicatie Actumoto die een bijna-productie versie leken te tonen. In februari 2021 werd de naam Transalp als handelsmerk gedeponeerd, wat een comfortabele lijn vormde om onze speculaties aan op te hangen.

Op 6 oktober 2022 publiceerden octrooibureaus in de VS en Duitsland beide een octrooiaanvraag van Honda betreffende een niet erg opwindende swingarm scharnieras. Hoewel de aanvraag zelf misschien niet bijzonder sprankelend is om te lezen, zijn het de bijbehorende tekeningen – of, in het bijzonder, één tekening – die de aandacht van het motorfiets internet lijken te hebben getrokken.

Waarom? Deze tekening lijkt een XL750 Transalp voor te stellen, die gebaseerd lijkt op hetzelfde platform als de CB750 Hornet die slechts twee dagen voor de publicatie van deze patentaanvraag werd onthuld. (Ja, de Africa Twin en de CB500X zijn duidelijk de ouders van dit ontwerp, en geen van beide zal op dit moment vragen beantwoorden).

De tekening lijkt erg veel op de spionagefoto’s die we onlangs hebben gezien van de Transalp tijdens tests op het Zwitserse platteland – net als de CB750 Hornet waar we vorige week kennis mee maakten. De wielen lijken iets groter – waarschijnlijk met een 21-inch unit aan de voorkant, zodat de nieuwe middelzware ADV echte off-road mogelijkheden heeft.

Op deze wielen zijn geen spaken getekend, maar spaakwielen voor off-road doeleinden zijn duidelijk zinvol. Het is mogelijk dat Honda ook een meer op de weg gerichte versie met lichtmetalen wielen aanbiedt, hoewel het niet duidelijk is of dat te veel zou overlappen met de reeds bestaande CB500X. (Mogelijk niet, gezien de veronderstelde vermogensverschillen tussen de twee.)

Het feit dat een patent is aangevraagd geeft niet altijd aan wanneer – of zelfs of – een bedrijf het in de openbaarheid zal brengen. Hoewel de timing van de publicatie van dit octrooi toevallig lijkt, gezien de onthulling van de Hornet, is het de moeite waard om op te merken dat Honda niet degenen waren die het octrooi publiceerden – het waren de respectievelijke octrooibureaus. Honda vroeg dit patent in de VS aan op 16 maart 2022 en in Duitsland op 23 maart 2022 – enkele maanden eerder.

Afgaande op de officiële signalen die we de afgelopen jaren van Honda hebben gezien, is het duidelijk dat de wederopstanding van de Transalp al enige tijd in de maak is. Betekent dit dat we een formeel debuut kunnen verwachten op de EICMA 2022? Het is zeker een grote mogelijkheid.

Honda Transalp
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen