zaterdag 15 juni 2024

In memoriam: Victor Steeman (2000 – 2022) – Nuchter en zichzelf

‘Iets waar je als ouder van een motorracer altijd bang voor bent geweest, is nu gebeurd. Onze Victor heeft deze laatste race niet kunnen winnen. Ondanks het ondraaglijke verlies en verdriet, zijn we ontzettend trots om met jullie te delen dat onze held door zijn overlijden vijf andere mensen heeft kunnen redden door zijn organen te doneren.

Wij willen iedereen bedanken voor de manier waarop jullie de afgelopen dagen met ons hebben meegeleefd. We zullen onze Victor enorm missen.’

Met een brok in de keel ontvingen we dit verschrikkelijke, maar ook respectvolle, bericht op dinsdagavond 11 oktober. Victor Steeman ging naar het circuit van Portimão in Portugal met nog een minieme kans op de WK Supersport 300-titel, maar dan moest daar wel alles goed gaan. De wereldtitel was alleen mogelijk wanneer de 22-jarige coureur uit Lathum twee keer zou winnen en concurrent Alvaro Diaz twee keer geen punten zou scoren.

Fotografie: 2Snap

Maar het ging helemaal niet goed. Vroeg in de eerste race kwam Victor Steeman midden in de grote kopgroep met een highsider ten val. Eén van zijn achterliggers kon de MTM Kawasaki-coureur niet ontwijken. Het was meteen duidelijk dat het met Victor zeer ernstig was. Hij werd met zwaar hoofdletsel per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis van Faro. Een periode van onzekerheid met een knoop in de maag volgde. De gedachten gaan naar zijn familie, team en vrienden, waarvan je geen enkel idee hebt hoe zij zich moeten voelen. Helaas werd waar velen bang voor waren werkelijkheid en is Victor drie dagen later op 22-jarige leeftijd overleden aan zijn verwondingen.

Victor Steeman
Talentvol als hij was, stond Victor geregeld op het podium, zoals dit jaar op Misano.

Winst bij allereerste race

Victor Steeman was een talent dat voor het grote publiek misschien wat onder de radar is gebleven. Dat is onterecht, want hij heeft het in alle kampioenschappen erg goed gedaan. Een passend voorbeeld laat hij al op 10-jarige leeftijd zien, wanneer hij zijn allereerste race in de Molenaar NSF100 Cup weet te winnen. In zijn eerste seizoen eindigt hij als derde in het klassement achter Bo Bendsneyder en Vasco van der Valk. Een jaar later wordt Victor tweede in het kampioenschap en in 2013 wordt hij kampioen. Door zijn sterke optredens in de Moriwaki 250 Junior Cup wordt hij in 2016 geselecteerd voor de Red Bull Rookies Cup. Daar komen Victor en zijn familie achter de harde realiteit dat het in racen niet alleen om het talent draait. Hij heeft niet de (financiële) middelen om naast de talentenklasse nog in een ander kampioenschap te rijden. Dit zorgt ervoor dat hij veel minder meters op de circuits kan maken dan zijn concurrenten en dat hij daardoor niet dezelfde kansen heeft om door te groeien naar de Grand Prix.

Na twee seizoenen in de Red Bull Rookies Cup komt Victor in de Supersport 300-klasse terecht. Via het IDM – waar hij simpelweg te goed voor is – groeit hij al snel door naar het WK. In het WK Supersport 300 racet Victor in 2019 voor Freudenberg KTM en laat hij met een vijfde plek in de eindstand zien met de beste rijders mee te kunnen. Vervolgens racet hij een seizoen voor Lentink Sport Racing als teamgenoot van zijn vriend Jeroen Hilster in de Duitse IDM Supersport 600-klasse. Net als in de Molenaar NSF100 Cup wint hij direct zijn allereerste race in deze klasse: een statistiek om trots op te zijn.

In 2021 keert Victor terug bij Freudenberg. Hij is dan de enige KTM-rijder in het WK Supersport 300-veld. Op sommige punten is de KTM RC390 niet zo competitief als de Kawasaki en de Yamaha. Toch laat Victor zijn klasse geregeld zien, zoals in Most als hij overtuigend – vanaf pole – zijn eerste WK-race weet te winnen. Wat Victor typeert, is zijn reactie na afloop: ‘Ik ben super blij, maar ik wist na de kwalificatie al dat ik hier kon winnen.’

Victor Steeman
Victors team (v.l.n.r.): Ludo van der Veken (teammanager MTM Kawasaki), Gino van den Broecke (monteur), Ruben Doorakkers (vriend en Victors persoonlijk begeleider) en Kawasaki-coureur uit.

Veruit de sterkste

Victor had na zijn races altijd direct een goed en duidelijk verhaal. Hij was een slimme en verstandige jongen, en dat zag je ook terug in zijn rijden. Hij kon van de buitenkant wat timide overkomen, maar wanneer je hem sprak, was hij heel open en vriendelijk. Victor stond klaar voor mensen, zo hielp hij geregeld zijn coureursvrienden, bijvoorbeeld als bandenman of met hand- en spandiensten op het circuit. Ook was hij iemand die zijn mening durfde uit te spreken en eerlijk naar zichzelf kon kijken. Quotes als ‘Vandaag was ik zelf gewoon niet goed genoeg’, hoor je maar weinig jonge coureurs zeggen. Victor deed dat wel.

Dit jaar was zijn echte doorbraak, waarin hij voor MTM Kawasaki uitkwam. Na wat pech en tegenslagen in de eerste races was Victor veruit de sterkste WK Supersport 300-rijder in de tweede seizoenshelft. Hij was de enige coureur die zich los kon rijden uit de kopgroep, zoals hij tijdens de voorlaatste ronde in Catalunya nog liet zien. Van zijn vier zeges in 2022 was de overwinning op Magny-Cours het meest indrukwekkend, want ondanks twee long lap penalties kwam hij nog als eerste over de finish.

Door het succes veranderde Victor totaal niet, want hij bleef nuchter en zichzelf. Iets wat zijn beste vriend – en mede-coureur – Jeroen Hilster treffend uitlegt: ‘Onze band was heel speciaal. We zijn allebei enig kind. Doordat we al zo jong vrienden waren, zag iedereen ons als broers en zo voelde dat voor ons ook. We hebben nooit één woordenwisseling gehad, ondanks dat we dezelfde passie deelden en we vaak tegen elkaar hebben geracet. Victor was een groot talent. Tijdens het racen was hij gefocust en oogde hij soms wat sacherijnig. Ik kan je één ding vertellen, dat was hij absoluut niet. Wanneer het racen klaar was, dan was het altijd alleen maar lachen met hem. Victor kon nooit serieus doen, maar hij bleef altijd professioneel als het om racen ging en misdroeg zich nooit. Toen we rond zijn overlijden op zoek gingen naar passende foto’s en filmpjes, konden we er bijna geen één vinden waar hij serieus op stond. Maar zo was Victor. Ik ga hem ontzettend missen!’

Victor Steeman is vicewereldkampioen Supersport 300 geworden. We zullen hem ons blijven herinneren vanwege zijn talent, maar bovenal als een vriendelijke, eerlijke, grappige en nuchtere jongen die klaar stond voor zijn naasten. Dat twee dagen na het overlijden van Victor zijn moeder (en grootste fan) Flora van Limbeek is overleden aan een hartstilstand, maakt het drama nog zoveel onwerkelijker. En dat terwijl het al amper te bevatten was…

Victor Steeman was de enige rijder in 2022 die zich op eigen kracht kon losrijden uit de kopgroep.
Victor Steeman

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen