woensdag 1 mei 2024

Ook CFMOTO patenteert automatische transmissie

Er wordt vaak gesproken over een automatische transmissie, maar elke fabrikant heeft zijn eigen interpretatie van deze toepassing: van de klassieke automatische koppelomvormer tot de dubbele transmissie ontwikkeld door Honda. Binnenkort zal ook de automatische transmissie van de Chinese fabrikant CFMOTO beschikbaar zijn, waarvoor ze al een octrooiaanvraag hebben ingediend. Het is eenvoudig, licht en kosteneffectief.

Dat is wat je noemt doorpakken: CFMOTO 450CL-C

Handgeschakelde transmissie met servomotor

Het idee van de fabrikant uit Hangzhou is om een normale handgeschakelde transmissie elektronisch te laten bedienen in plaats van door de berijder. Het octrooi maakt gebruik van een normale verbrandingsmotor met al zijn componenten, inclusief de transmissie. Op de as die de transmissie aanstuurt, bevindt zich in plaats van de gebruikelijke schakelpedaal- en versnellingshendel een externe servomotor, die de as met de klok mee of tegen de klok in draait, afhankelijk van of er teruggeschakeld of opgeschakeld moet worden. Dat is het zo’n beetje, uiteraard onder toezicht van de elektronica die ingrijpt op basis van het motortoerental en de gasklepopening. Als de traditionele hendel behouden blijft, kan er met een schakelaar op het stuur worden gekozen tussen de handmatige en de automatische modus.

In het gepatenteerde systeem van CFMOTO regelt een servomotor de versnellingsverhoudingen.

Het is ook noodzakelijk dat de werking van de koppeling automatisch is, maar de documentatie die door CFMOTO is ingediend, legt niet uit hoe zij van plan zijn dit probleem op te lossen. Op de tekeningen staat echter een traditionele kabelkoppeling die ook automatisch zal worden bediend, net zoals Honda onlangs heeft gedaan met de E-Clutch.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen