zaterdag 1 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Opnieuw gespot: Aprilia Tuareg 660

Sinds EICMA 2019 zijn er geruchten over de Aprilia Tuareg 660. De Italiaanse motorfabrikant ging het podium op met zijn geheel nieuwe middelgrote sportmotor, de RS 660. Daarnaast stond ook zijn uitgeklede tegenhanger, de Tuono 660 Concept. En er was een derde 660 te zien op de Aprilia-stand, een beetje buiten de schijnwerpers en weg van nieuwsgierige blikken. In een glazen doos gevuld met bladeren kregen we onze eerste hint van de hergeboorte van de Tuareg.

Trendsetters

De Tuareg is voor Aprilia wat de NXR750 is voor Honda of de Elefant voor Cagiva. Alle drie derivaten van Parijs-Dakar racers die een nieuwe trend in de motorindustrie ontketenden. Het zijn de motoren die aan het eind van de jaren 80 het vuurtje oppookten van de avontuurlijke motorbeweging. Een nieuw segment dat tot op de dag van vandaag blijft bloeien.

Meer kijk op de Aprilia Tuareg 660

Ongeveer een jaar nadat Aprilia zinspeelde op de terugkeer van zijn avonturenmotor, werd in september 2020 de eerste Tuareg op de weg gespot. Aprilia bevestigde inderdaad dat ze bezig was met drie middelgrote motoren. De Tuareg was dus onderweg! Onlangs werd de motor opnieuw op de weg gespot en deze keer krijgen we een betere kijk op hoe de Italiaanse avonturier er uit komt te zien.

Op de typische ADV-manier is de motor uitgerust met een driekwart kuip met een korte, dual-sport windscherm en met een enkele, cirkelvormige koplamp (led?). Het is een eenvoudig, maar efficiënt ontwerp. Ook lijkt het erop dat de motor zowel voor als achter ook led-verlichting krijgt.
Andere opvallende kenmerken zijn de felgele valbeugels en keienvanger, de asymmetrische spaakwielen en de lange upswept uitlaatdemper.

2021 Aprilia Tuono 660: officiële foto’s en specs!

Introductie in 2022

De motor zal waarschijnlijk zo worden getuned dat er veel koppel aanwezig is in het lage- en middentoerengebied om aan de avontuurlijke ambities te voldoen. Ter referentie: in de RS levert het twin-blok een vermogen van 100 pk en in de Tuono 95 pk.

Gezien Aprilia net de gloednieuwe Tuono 660 uit 2021 introduceerde, zullen we de Tuareg 660 waarschijnlijk pas begin 2022 zien. Maar we weten tenminste dat hij eraan komt.

Aprilia Tuareg 660
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen