zaterdag 15 juni 2024

Snel beslissen: KTM 450 Rally Replica 2023

De eencilinder die de meeste Dakar-races heeft gewonnen, krijgt in de herfst van 2022 een ‘gewone motorrijders-versie’. Mooi op tijd voor het enduroseizoen of om mee te pronken in de huiskamer.

De KTM eencilinder 450 heeft negen van de twaalf edities van de Dakar heeft gewonnen sinds de 450cc-klasse in 2011 het levenslicht zag. De GASGAS die zich dit jaar presenteerde, is nauw verwant aan de KTM, zodat de overwinningen zouden oplopen tot tien op twaalf edities als je alleen naar het blok kijkt.

Het 2021-model werd geproduceerd in 85 eenheden en het 2022-model werd geproduceerd in 80 eenheden. Beide modellen kostten ooit dik 30.000 euro. Van het 2023-model heeft KTM nog niet bekendgemaakt hoeveel het er zal maken en voor welke prijs ze worden verkocht. Het advies op de site luidt: neem contact op met de dealer voor meer informatie.

Van wat we gehoord hebben, is de 450 Rally Replica 2023 volledig identiek aan de versies van de vorige twee jaar. Zelfs de graphics zijn niet veranderd. Vergeet niet dat in 2021 de grote verandering de versnellingsbak was, gebouwd door Pankl Racing System.

De motorfiets profiteert voortdurend van de in rally’s opgedane ervaring en is dan ook een echte raceklare machine met een uitgesproken gespecialiseerde constructie. Een belangrijke bijdrage komt van WP, een dochteronderneming van de groep die ook eigenaar is van KTM, die de 450 heeft voorzien van een specifieke WP XACT PRO-vering.

KTM trekt op met Cardo voor eigen versie Packtalk

Het 450-blok is een ander sterk punt, vooral in termen van vermogen (60 pk) en gewicht. Het nieuwste Keihin-systeem zorgt voor de brandstofinspuiting en de mappings op het 2023-model zijn verfijnd. De versnellingsbak van Pankl heeft dezelfde specificaties als die worden gebruikt op de officiële KTM-teammotoren. Dat geldt voor het chroom-molybdeenstalen frame dat qua afmetingen rechtstreeks is afgeleid van de fabrieksmotoren. Het uitlaatsysteem wordt verzorgd door Akrapovič.

De ergonomie en elk ander aspect van de 450 Rally Replica werden in de meest extreme omstandigheden op de proef gesteld. In de video hierboven zijn commentaren te zien van drie privé-rijders die de Dakar 2022 hebben gereden met de te koop aangeboden 450 Rally: Mason Klein, Bradley Cox en Benjamin Melot.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen