woensdag 7 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Snelste motor uit ’73 te koop

De regelmatige bezoeker van MOTOR.nl weet dat wij hier wel van een goede veiling houden. Zeker wanneer er klassieke of bijzondere motoren onder de hamer gaan. Dit keer hebben we ook weer een bijzonder stukje geschiedenis te koop gezien. Het gaat hier om een dragracer van E.J. (Elon Jack) Potter. Oftewel de Michigan Madman. Iemand die V8-blokken in een motorframe hing en ermee ging racen.

Als kind wonend op een boerderij reed Potter al met zelfgebouwde tractoren, totdat hij op zijn zestiende het (briljante) idee kreeg een Chevrolet V8-blok in een motorframe te hangen. Hij verscheen er voor het eerst mee op een drag racebaan in 1960. Vanaf dat moment vergaarde hij beroemdheid als de Michigan Madman.De motor waarmee hij in 1973 het wereldsnelheidsrecord vestigde (van ruim 270 km/u) staat nu te koop. Een goed jaar, mede natuurlijk doordat toen MOTO73 is opgericht, maar dat terzijde. De motor draagt de illustere naam ‘Widowmaker’ en zou tussen de €61.000 en €80.000 moeten opbrengen. Voor dat geld krijg je er wel de originele helm bij en de machine waarmee de motor gestart moet worden. 

De Michigan Madman raakte meerdere malen gewond gedurende zijn carrière. Zo brak hij in 1966 zijn bekken en in 1971 meerdere andere botten. Hij sprong toen van een rijdende motor, omdat de parachute niet openging. Potter stierf in 2012 op 71 jarige leeftijd aan de gevolgen van Alzheimer.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen