dinsdag 18 juni 2024

Souo S 2000 ST, de flat eight-boxer uit China

We schreven het al eerder: GWM is een Chinees automobielbedrijf, een van de kleinste internationaal gezien, maar toch verkocht het merk in 2023 wereldwijd meer dan 61.500 auto’s. Toch heeft de autobouwer sinds zich ook op de productie van motorfietsen gestort. Als dat maar goed gaat, denk je dan. Maar op de recente beurs in Bejing verscheen de Souo S 2000 ST, een slagschip met een achtcilinder-boxerblok van 2000 cc.

Een pak ‘m beet 2018 Goldwing GL1800 is een indrukwekkende motor. Veel kuipwerk, luxueuze zadels en barstensvol bagageruimte en een subtiel weggewerkte flat six boxer. We halen niet zonder reden deze Honda aan, want zeg zelf: de Souo S 2000 ST heeft er wel wat van weg. Maar om de kopieerdrift nog enigszins van originaliteit te voorzien, heeft Souo er een fat eight-boxer in de indrukwekkende carrosserie gelepeld.

Great Wall Motor betreedt de tweewielermarkt met krachtige flat-eight motor

Gelukkig zijn er meer verschillen naaast die twee extra cilinders.  De meest opvallende is de dubbele bovenliggende nokkenas, terwijl Honda de Uni-Cam-technologie gebruikt. De Souco heeft ook de bijzonderheid van een achtversnellingsbak, een dubbele koppeling en een achteruitversnelling. Best wel handig voor een motor die naar schatting gemakkelijk de 350 kilo aan gewicht kan overschrijden.

We weten nog niet op welk continent GWM/Souo de gigant denkt te introduceren. Noord-Amerika lijkt voor de hand liggend. Tenminste als ze daar niet besluiten invoerrechten te heffen op gemotoriseerde voertuigen uit China. Maar één ding is zeker: met de oprichting van Souo wordt een nieuw hoofdstuk geopend met betrekking tot Chinese motormerken producties die op de deur van Westerse markten kloppen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen