zaterdag 23 september 2023

‘Straf verkeers-aso met cursus’

Mensen die zich asociaal gedragen in het verkeer moeten veel harder aangepakt worden. Dat vindt 85 procent van de bijna 800 respondenten van een onderzoek, uitgevoerd door tv-programma Debat op 2. Toch vinden de respondenten niet dat de boetes omhoog moeten. Dat treft namelijk ook diegenen die een enkele keer een boete krijgen en bovendien worden verkeersboetes als melkkoe voor de overheid gezien.

Een notoire wegpiraat op een verplichte 3-daagse cursus sturen op eigen kosten kan op meer steun rekenen: bijna 83 procent vindt dat een goed idee. In totaal kregen 1000 mensen met een rijbewijs een uitgebreide vragenlijst voorgelegd. 786 mensen vulden die in.

CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe pleitte er in het programma voor om onverbeterlijke, asociale weggebruikers te bestraffen met een zogeheten aso-slot, omdat boetes niet helpen. Zo'n apparaat, dat nog moet worden ontwikkeld, moeten ze dan op eigen kosten laten inbouwen. Een aso-slot zou het moeilijker maken om te bumperkleven, hard te rijden of door rood te rijden.

De techniek ervoor bestaat deels al, zoals snelheidsbegrenzers. De Rouwe wil dat de overheid het apparaat samen met onderzoeksinstituut TNO ontwikkelt. Hij zal binnenkort in een overleg met de verantwoordelijk ministers aandringen op een experiment. Ook moet nog worden bepaald wie er in aanmerking zou komen voor een aso-slot.

De Rouwe denkt aan weggebruikers die een rijontzegging hebben, maar toch de weg op gaan. Daarnaast zouden weggebruikers die tientallen verkeersboetes per jaar krijgen, ook verplicht kunnen worden een aso-slot te laten inbouwen.

Bron en foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image