zondag 19 mei 2024

‘The Great Adventure’ – Ténéré World Raid Team-documentaire binnenkort op Amazon Prime

Van de knetterende hitte van de Afrikaanse woestijn tot de rode loper van de International Motor Film Awards: de Amazon Prime-documentaire ‘The Great Adventure’ neemt je mee naar de opwindende wereld van rally-raid motorraces, volgt twee opmerkelijke coureurs gedurende 6.000 kilometer extreme omstandigheden en onthult hoe een standaard motorfiets verandert in een woestijnkoningin. Het is een meeslepende odyssee van adrenaline, machinekunst en menselijk drama die al voor de release voor opschudding zorgt.

Achtergrond: Van het racecircuit naar het filmfestival

Binnenkort zal ‘The Great Adventure’ te zien zijn op Amazon Prime. De documentaire, een gezamenlijke productie van Yamaha Motor Europe en regisseur Francesco Teo, legt de buitengewone prestaties van Alessandro Botturi en Pol Tarrés van het Yamaha Ténéré World Raid Team vast. De film heeft al een bijzondere prestatie behaald: een nominatie bij de prestigieuze International Motor Film Awards.

Een reis naar het hart van de uitdaging

De documentaire volgt de coureurs Botturi en Tarrés tijdens een van de meest veeleisende rally-raid evenementen ter wereld: de Africa Eco Race (AER) 2022. Ze nemen deel met hun standaard Ténéré World Raid tweecilinder adventure-motorfietsen. Voor het duo is dit hun tweede optreden als team.

Botturi, een 47-jarige Italiaan en meervoudig deelnemer aan de Dakar Rally, heeft een speciale band met de AER. Hij heeft niet alleen de laatste twee edities van de race gewonnen, maar heeft ook eerder dit jaar indruk gemaakt in de Tunisia Desert Challenge (TDC). Tarrés, een 29-jarige Andorrees en voormalig enduro- en trialrijder, staat aan het begin van zijn rallycarrière, maar heeft zijn vaardigheden en snelheid op de Ténéré al bewezen.

TET-test Yamaha Ténéré 700 Rally Edition: sterke genen in de prut

6.000 km puur avontuur

Vanuit Monaco voert de route van de AER 2022 bijna 6.000 kilometer door Marokko, Mauritanië en Senegal, met als einddoel het legendarische Lac Rose in Dakar. De coureurs moeten extreme omstandigheden zoals hitte en vochtigheid trotseren, evenals het genadeloze terrein van de duinen van Mauritanië.

Hoogte- en dieptepunten

De race was een emotionele achtbaan voor het hele team. Botturi domineerde in het begin, maar kreeg met tegenslag te maken en bracht meer dan 24 uur door in de hitte van de duinen voordat hij werd gered. Tarrés behaalde zijn beste prestatie ooit door de derde etappe af te sluiten met een podiumplaats. Verrassend genoeg won hij zelfs zijn klasse en eindigde hij als vijfde in het algemeen klassement, terwijl Botturi een indrukwekkende inhaalrace maakte.

Een kijkje achter de schermen

De documentaire geeft ook een kijkje in de totstandkoming van de Ténéré 700 World Raid, die is ontwikkeld door ingenieurs van Yamaha Motor R&D Europe. Het laat zien hoe een standaard adventure-motorfiets wordt omgetoverd tot een woestijnbestendige machine. De documentaire herinnert aan de overwinning van Cyril Neveu voor Yamaha in de allereerste Paris-Dakar Rally in 1979. Het plaatst de kijkers in de positie om alle hoogte- en dieptepunten die Botturi en Tarrés tijdens hun reis meemaken, van dichtbij te beleven.

Erkenning en vooruitzicht

Paolo Pavesio, marketing- en motorsportdirecteur bij Yamaha Motor Europe, benadrukt hoe trots hij is op de prestaties van het team. ‘Rally Raid is meer dan alleen een competitie. Het gaat erom je eigen grenzen te verleggen, net zoals die van de motorfiets’, zegt hij. En voor 2023 zijn er al plannen: Yamaha Motor Europe en Riders for Health bieden twee motorrijders de mogelijkheid om deel uit te maken van het volgende AER met het Ténéré World Raid Team.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen