TT Museum krijgt grote schenking

Het TT Museum heeft een grote schenking ontvangen. Sinds 1981 verzamelde Bertus Streutker uit Assen alles wat met de TT te maken heeft. De Assenaar verhuist nu naar Suriname en heeft daarom  een groot gedeelte van zijn persoonlijke collectie aan het museum geschonken.

De schenking bestaat uit een grote hoeveelheid foto’s, borden met namen van bochten en van verschillende raceklassen. Daarnaast een apparaat waarmee koffie op de tribunes en taluds werd geschonken. Ook programmaboekjes, vaantjes en langs het TT Circuit gevonden motoronderdelen, zoals een beschadigde kuip van coureur Jarno Janssen. Een ander bijzonder object is de loterijton. Om de TT te realiseren werden er in de jaren dertig (de crisisjaren) verlotingen georganiseerd. De penningmeester van toen der tijd, Rieks Mulder bewaarde deze ton. Hij kwam weer boven water toen zijn huis na zijn overlijden werd ontruimt.“Zo’n 38 jaar geleden trad ik in dienst bij het Drents Museum, reed zelf motor en bezocht diverse internationale races. De combinatie van belangstelling voor historie  en motorsport was de reden om in 1981 actief met het verzamelen van TT-attributen  te beginnen. Er werd niets met de rijke TT-geschiedenis gedaan, daarom begon ik zelf te verzamelen”, aldus Streuker.

Het TT Museum is erg blij met de schenking. “Sinds de plannen voor een echt TT Museum vastere vorm kregen, was Streutker daarbij betrokken. Hij had zitting in de ‘Werkgroep Collectie’. Nu hij het land definitief gaat verlaten, zocht hij een goede plek voor zijn waardevolle TT-verzameling. Bij ons zijn de stukken in goede handen en kan op korte termijn een groot publiek kennis nemen van alle verzamelde voorwerpen”, aldus conservator Joost van Linge.In de hoop dat er zich nog meer mensen melden om een schenking te doen geeft Van Linge aan dat zij zich kunnen melden op www.ttmuseum.nl. Het kan daarbij gaan om spullen die iets met de TT-historie te maken hebben of (vitrine)kasten en stellingmateriaal om spullen tentoon te stellen. Het TT-museum is dus nog niet af, maar het publiek krijgt een voorproefje in een pop up-museum in het het pand aan de Weiersstraat in Assen (naast theater / bioscoop de Nieuwe Kolk). De planning is dat de opening eind oktober of begin november zal plaatsvinden.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.