‘Verkeersovertreders eerder cel in’

Weggebruikers die aan de lopende band boetes krijgen moeten eerder een taak- of celstraf krijgen. Politie en justitie moeten hen als veelplegers aanpakken. Daarvoor pleiten de ANWB en het CDA, meldt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe dinsdag na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Nu kunnen mensen tot zestig verkeersboetes per jaar krijgen, maar zo lang de rechter er niet aan te pas komt is er niets aan de hand voor overtreders. Het gaat dan dus voornamelijk om snelheidsovertredingen tot dertig kilometer per uur of rijden met een beperkte hoeveelheid drank op.

Boetes hebben niet meer het gewenste effect en daarom moet het anders, vindt De Rouwe. Volgens hem gaat het vaak om mensen met alcohol- of drugsproblemen die ook andere criminaliteit plegen.

Ook de ANWB is van mening dat het verhogen van de boetes niet meer werkt. Bovendien zou dat oneerlijk zijn tegenover andere automobilisten die per ongeluk een keer in de fout gaan. "De maatregel krijgt zo vooral het karakter van schatkist spekken", zegt een woordvoerder in de krant.

De ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu vinden het nog te vroeg om te zeggen dat de aanpak van 'verkeershufters' niet werkt door hogere boetes uit te delen.

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.