13 C
Nederland
donderdag 26 mei 2022

Vernieuwd Circuit Zandvoort gaat open

Deze week opent Circuit Zandvoort voor het eerst sinds de grote verbouwing de baan. Volgens De Telegraaf zal Max Verstappen het circuit vandaag officieel openen.

Ondanks dat de komst van de Red Bull Racing-coureur door zowel het circuit als de raceorganisatie wordt ontkent, is de F1-coureur al in Zandvoort gespot. Dat Circuit Zandvoort net vandaag de immer draaiende webcam uitgeschakeld heeft, is ook alles zeggend.

Het circuit in de Zandvoortse duinen ontvangt in het weekend van 1 tot en met 3 mei de Formule 1. Daarmee keert de koningsklasse van de autosport voor het eerst sinds 1985 terug in Zandvoort.

Lang leek het TT Circuit Assen de komst van de Nederlandse Grand Prix te zullen stelen van Circuit Zandvoort. Assen organiseert namelijk al sinds 1949 – als enige circuit – non-stop de Grand Prix van Nederland voor motorfietsen. Het Drentse circuit heeft dan ook heel veel ervaring met het organiseren van een grote internationale race. Natuurlijk is een Nederlandse ronde voor het wegrace-wereldkampioenschap voor motoren op veel vlakken anders dan een in de autosport, maar met name wat betreft de logistiek lonkte de ervaring van het TT Circuit meermalen. De keuze viel desondanks op Circuit Zandvoort, waarmee gevreesde aanpassingen aan Assen uitbleven.

Niet minder dan twee kombochten verrezen in de duinen, waar eerst de Hugenholtzbocht en de Arie Luyendijkbocht lagen.

Nu is Circuit Zandvoort dus klaar. Niet minder dan twee kombochten verrezen in de duinen, waar eerst de Hugenholtzbocht en de Arie Luyendijkbocht lagen. Ook zijn uitloopzones uitgerold.

In samenwerking met Rensportschool Zolder – bekend van RSZ Motorsport en de ZAC-races – bezocht MotorNL-zustertitel FORMULE1 het nieuwe Circuit Zandvoort. RTLGP-presentator en WTCR- en Dakar-coureur Tom Coronel neemt je mee voor een rondje over de vernieuwde baan. Coronel laat zien hoe de Luyendijkbocht het rechte stuk niet per se langer gemaakt heeft, maar zeker wel sneller. Ook de aangepaste Hugenholtzbocht zal heel anders aanvoelen dan voorheen, al is de marge voor een foutje er niet ruimer op geworden. Bovenal toont Coronels rondje over Circuit Zandvoort dat het circuit niet zo extreem op te schop gegaan is als sommigen vrezen. Het vloeiende doch technische karakter lijkt op het eerste gezicht prima behouden gebleven te zijn.

Goed opletten dus, dan kun je wellicht dit jaar nog een circuitdag bij RSZ Motorsport boeken om zelf het vernieuwde Circuit Zandvoort te proberen.

Foto: Marijn Sourbron / FORMULE1

Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen