dinsdag 16 april 2024

Yard Builts compilatie

Foto’s: Yamaha

Natuurlijk dient het gevierd te worden dat de VMAX dit jaar dertig jaar is geworden. Maar Yamaha doet niet aan vieren. Eren. Dat komt er meer bij in de buurt. De Yard Built VMAX ‘Infrared’ van het Duitse JvB Moto, is een waardig eerbetoon aan de dikke Yamaha. Wij duiken het archief in op zoek naar die andere Yard Builts, er is immers al genoeg geschreven over de Infrared.

De Yard Builts zijn een serie custom motoren die bij de gratie van de Japanse producent bestaan. Yamaha biedt kleine bedrijfjes – die gespecialiseerd zijn in het modificeren van motoren – de kans om samen te werken met hen. Op die manier kunnen die bedrijven aan hun naamsbekendheid werken en doet Yamaha ideeën op voor toekomstige modellen. Noem het ‘specials’. Maar de bedrijven bouwen niet maar één motor. Nee, als jij ook zo’n speciale versie wil hebben dan is dat mogelijk! Yamaha laat de bedrijven namelijk de ombouwkit verkopen zodat je zelf de special in elkaar kan zetten. Of je vraagt ze het gewoon voor je te doen. Maar echt custom kun je het dan niet meer noemen.

Project ‘Yard Built’ startte in 2012 toen het Deense bedrijf Wrenchmonkees gevraagd werd om de XJR1300 te bewerken. De Denen maakten er een caféracer van onder de naam ‘Monkeefist’.

Yamaha XJR1300 Monkeefist

De tweede Yard Built werd gebouwd door het Italiaanse Deus. Een bekende naam in de wereld van de customs. Ook zij gebruikten de XJR1300. Zie hier ‘Project X’.

Yamaha XJR1300 Project X

Van een Yamaha SR400 maakte het Deense Wrenchmonkees de ‘GibbonSlap’. Dat is een knoop waarmee matrozen van zich afsloegen als ze aan wal waren.

Yamaha SR400 GibbonSlap

Opnieuw is de beurt aan Deus en opnieuw nemen zij een XJR1300 als basis voor een creatie: de ‘Eau Rouge’.

Yamaha XJR1300 Eau Rouge

Met ongeveer hetzelfde idee als dat van Deus bouwde het Italiaanse tijdschrift ‘Lowride’ een Yamaha XV950 om naar een straatracer. De ‘Pure Sports’ is geïnspireerd door de legendarische FZ750 uit de jaren tachtig. 

Yamaha XV950 Pure Sports

Opnieuw een Yard Built SR400. De ‘Homage’ is een homage aan de XT500. De motor is gebouwd door de broertjes Bender uit Duitsland.

Yamaha SR400 Homage

Deus wilde ook eens werken met de SR400. Een Scrambler-achtige motor genaamd ‘Lightning’ is het resultaat.

Yamaha SR400 Lightning

Na al die Europese bouwers was het tijd voor een bedrijf van eigen bodem volgens Yamaha. Keino gaf hun eigen draai aan een XJR1300 door een custom tank en hun eigen Springer voorvork waardoor het aangezicht van deze XJR ronduit bizar is. ‘Rhapsody in Blue’ is een echte one-of-a-kind.

Yamaha XJR1300 Rhapsody in Blue

Het Duitse KEDO bracht twee versies van de SR400. De ‘Stallion’ (turquoise) en ‘Bronco’ (goudgeel).

Yamaha SR400 Stallion en Bronco

De broertjes Bender maakten van de XV950 een ‘Boltage’. De speciale Hattech uitlaatdempers geven deze café racer zijn authentieke grom.

Yamaha XV950 Boltage

Marcus Walz uit Duitsland gebruikte eveneens een XV950. ‘El Raton Asesino’ is de bruutste naked die je kunt bedenken.

 Yamaha XV950 El Raton Asesino

Aan al het moois komt een eind en zo ook aan deze compilatie. Dat er nog maar velen Yard Builts mogen volgen, want ze zijn toch verfrissend anders.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen