woensdag 8 februari 2023

Yamaha en DAB Motors slaan brug naar de toekomst

De Yard Built projecten van Yamaha zijn altijd uniek, maar voor deze geldt het des te meer. Het in Biarritz gevestigde Dab Motors gaat voor zijn nieuwste project voor een futuristische vormgeving in combinatie met buitengewone techniek.

Biarritz staat bekend om zijn ontspannen kijk op het leven, prachtige stranden en geweldige landschappen waardoor het al decennialang een toplocatie is. Maar het in deze Baskische kuststad gevestigde Dab Motors, is allesbehalve relaxed en gaat met volle vaart de toekomst in met zijn Yamaha XSR900. Met hypermoderne ontwerptechnieken en geavanceerd vakmanschap, heeft het bedrijf iets geproduceerd dat regelrecht uit de volgende eeuw komt: The ALTER.

Dab Motors had van meet af aan affiniteit met de XSR900, met zijn mix van modern en retro design en innovatieve lijnen. Ze wisten dat deze karaktervolle sportieve motor de een fantastische match zou zijn voor dit futuristische concept. Vanaf het moment dat Dab Motors zich over deze Sport Heritage machine ontfermde, een krachtpatser op het gebied van personalisering, liet hij zijn technologische kennis op volle toeren draaien. Met behulp van 3D modellen en geavanceerde technieken, ontwierp Dab Motors een gepersonaliseerde motorfiets in een nagenoeg volledige digitale wereld. Met gegevens van modeleringstechnieken die in een virtuele werkplaats tot stand zijn gekomen, werden de robots van Dab Motors aan het werk gezet om hun mechanische wonder te smeden.

Om de ontwerpen met productiemachines leven in te blazen, heeft Dab Motors hoogwaardige, uitermate duurzame, hoogwaardige componenten in 3D geprint, zoals het chassis, de kroonplaat, de stuurverhogers en de koplamphouders. Het uitlaatsysteem is ontstaan in samenwerking tussen Dab Motors en een betrouwbare partner. De motor heeft tevens een gloednieuw stuur, handgrepen, remreservoir en spiegels. De motor heeft ultralicht, duurzaam kuipwerk van vlasvezel, direct uit het laboratorium. Zelfs het verlichtingssysteem is baanbrekend, met een smart LED paneel dat wordt geregeld door een Arduino microcontroller paneel. Remschijven van de allerhoogste kwaliteit, vering van het toonaangevende Öhlins (STX 46 schokdemper en NIX 30 cartridgekit) en andere hoogwaardige onderdelen maken van de motor een high performance machine die vanuit de 22e eeuw terug in de tijd wordt gestuurd.

“Ik denk dat Yard Built vaak wordt gezien als een manier om het verleden eer aan doen, en dat klopt ook wel,” aldus Antoine Clémot, Motorcycle Product Manager van Yamaha Motor Europe. “Yamaha heeft een enorm rijk verleden met iconische ontwerpen en technieken waar we van kunnen leren. Maar we kunnen het ook als een laboratorium beschouwen. Er is ruimte om te innoveren, om met minimalistische vormgeving en nieuwe ideeën te spelen. Het is geweldig om een motorfiets te zien die op deze manier gebouwd is. Dab Motors omarmt techniek die andere bouwers lichtjaren vooruit is en het is spannend en fantastisch om daar deel van uit te maken. Het ontwerp is geweldig, de motorfiets ziet er echt uit alsof hij direct uit een sciencefictionfilm zou kunnen komen. Maar het zijn vooral de processen die bij de productie zijn gebruikt, die veel indruk op mij hebben gemaakt.”

“In een wereld die gedreven wordt door technologie, hoeven we niet vastgeroest te zitten in het verleden met oude werkwijzen,” zegt Simon Dabadie, oprichter van Dab Motors. “We moeten elke mogelijkheid onderzoeken door nieuwe technologieën te gebruiken en ons hierdoor te laten inspireren. We willen de nieuwsgierigheid van mensen aanwakkeren door nieuwe materialen te gebruiken, kritisch te zijn en elk idee dat we hebben te testen. Het gaat erom dat je jezelf niet beperkt en je openstelt voor mogelijke revolutionaire manieren om te werken. 3D design, virtual engineering, 3D simulatie, renderen; dit zijn allemaal dingen die we aan het ontdekken zijn en waarbij we geweldige resultaten hebben gezien. Door ons te richten op de toekomst, kunnen we betere motorfietsen bouwen. Dit zal de manier waarop we motorfietsen bouwen en personaliseren veranderen. We hebben nu onbeperkte creatiemogelijkheden die we met traditionele processen niet zouden hebben gehad.”

Ga voor meer informatie over deze geavanceerde Yard Built naar www.dabmotors.com.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen