dinsdag 14 mei 2024

Zundapp is terug: de ZXA 500 betreedt het Europese toneel

Vorig jaar gepresenteerd op Intermot, is de Zundapp ZXA 500 een middelgrote avontuurmotor aangedreven door een 500 cc tweecilinder en uitgerust als een ware wereldreiziger. Geproduceerd door Zongshen, is deze naar Europa gekomen onder verschillende merknamen.

Geschikt voor A2 rijbewijs

Het historische Beierse merk Zundapp is nu in handen van Zongshen, een Chinese gigant die op Intermot 2022 het publiek verraste met een middelgrote avontuurmotor genaamd ZXA 500. Stijlvol gezien is het onmogelijk om de sterke gelijkenis met de Ducati Multistrada niet te zien: van de ‘snavel’ spatbord tot de koplampen en de tankvormen, duidelijk geïnspireerd door de Borgo Panigale wereldreiziger, ook beschikbaar in de Rally-versie met V4-motor, de Grand Tour-editie en de gloednieuwe RS-versie met Desmo-motor!

Wat de techniek betreft, wordt de ZXA 500 aangedreven door een parallelle tweecilinder van 476 cc met vloeistofkoeling en een dubbele asverdeling met een maximaal vermogen dat perfect overeenkomt met het A2 rijbewijs: het bedrijf claimt 47,6 pk. Het stalen frame wordt gecombineerd met een omgekeerde vork en een enkele achterdemper, terwijl het remsysteem bestaat uit drie schijven, twee aan de voorkant en één aan de achterkant, allemaal voorzien van ABS.

Voortbordurend op de technische specificaties geeft het bedrijf een totaal gewicht voor de motorfiets op van 196 kg met een volle tank (18 liter), zithoogte is 80 cm, wat relatief laag is voor een crossover/enduro. De wielen hebben spaakvelgen met tubeless banden, maar zijn 17″ zowel voor als achter.

Maakt Zundapp comeback met ZXA Adventure 500?

Tot de uitrusting behoren verder valbeugels en een kofferset, waarvan het nog niet duidelijk is of ze optioneel zijn of standaard meegeleverd worden. De technologische uitrusting omvat Full-LED koplampgroepen, een kleuren LCD-display, een USB-aansluiting en een 12V aansluiting, een klein opbergvak aan de linkerkant van de achterkant (net als de Ducati Multistrada) en ten slotte is het windscherm met de hand verstelbaar zonder gereedschap.

Gelanceerd in Europa

In 2023 kwam de Zundapp ZXA 500 naar ons continent, eerst in Spanje, Engeland en onlangs ook in Duitsland. Het interessante feit is dat Zundapp een historisch Duits merk is, maar desondanks heeft Zongshen ervoor gekozen om de motor in Duitsland en Spanje onder het Mitt-merk te introduceren en de motor om te dopen tot 530 TT Adventure. In Engeland wordt de motor onder de Lexomoto-vlag verkocht.

Prijs en beschikbaarheid

De aanvankelijk gecommuniceerde prijs van de Zundapp ZXA 500 Adventure is 7.499 euro, maar in Duitsland is de motorfiets verkrijgbaar met de kofferset voor 6.990 euro. Of en wanneer de motor naar Nederland komt is nog niet bekend.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen